TMMO (Makine Mühendisleri Odası) Edirne Şubesi Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı ve Üye Murat Dinç, dün ilçemize getirilmesi için yoğun bir çaba içine girilen doğal gaz konusunda bazı değerlendirmelerde ve tespitlerde bulundu. Şapçı, bir yandan ön abonelik çalışmaları yürütülürken bir yandan da bölgemizde hizmet veren tek lisanslı firma olan Zorlu Grubu ile de zaman geçirmeksizin diyaloğa geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

DOĞAL GAZ GELMESİNİ EN ÇOK BİZ İSTERİZ

Keşan’a doğal gaz gelmesinin en çok makine mühendislerini ilgilendirdiğini belirten Şapçı, “Çünkü doğal gaz makine mühendisleri için bir geçim ve ekmek kapısıdır. Bir fırıncı için ekmek ne kadar gerekliyse, makine mühendisleri için de doğal gaz o kadar gerekli diyebiliriz.” dedi.

Keşan’daki makine mühendisleri olarak hafta sonuna kadar doğal gaz abone bağlantı bedelini yatırma kararı aldıklarını söyleyen Tanju Şapçı, şöyle dedi: “Daha önce EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu)’nın elektrik abonelerinin %60’ının abone bedelini yatırmasını istedi. Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin’in girişimiyle ifadesinden yola çıkarak 4 bin 500 aboneye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bunun için Keşan’da yaşayan tüm ticaret erbabına iş düşüyor. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi ortakları ile diğer tüm odaları üyelerini abone bağlantı bedelini yatırmaya davet ediyoruz. 335 TL çok büyük bir rakam değil. Günde bir paket sigara parasıdır. Bu parayı yatırmalarını istiyoruz.”

LİSANSLİ FİRMA İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLANMALI

Doğalgazın Keşan’a getirilmesinde BOTAŞ’a çok fazla bir iş düşmediğine dikkati çeken Şapçı, “BOTAŞ’ın burada take off vanası olduğu için elektrik abonelerinin %15’inin bağlantı bedeli yatırmasını kabul ettiğini düşünüyoruz. Bir an önce Trakya’ya doğal gaz dağıtım işini üstlenen Zorlu Grubu’yla görüşülerek çalışmalara başlanmasını arzu ediyoruz. Bizim diğer yerlerde olduğu gibi şehirlerarası bir hatta ihtiyacımız yok. İlçenin yakınından geçen boru hattı değerlendirerek Keşan’a doğal gazı alabiliriz. Ama bunun için doğal gaz lisans dağıtım şirketi ile bir an önce diyaloğa geçilmesini de bekliyoruz.” diye konuştu.

EN FAZLA BİN 500 KAZAN VAR

Keşan’da 18 bin konut bulunduğunu, bu konutlardan 4-5 bininde kiracıların oturduğunu söyleyen Tanju Şapçı, “Keşan’da gerçek anlamda 14-15 bin konut var. Doğal gaz gelmesi için gerçek anlamda konutu olan kişilerin %25’inin para yatırması gerekiyor. Birçok yerde işyerleri var. Bunların hepsi doğal gaz alacak değil ama bunların hepsinin elektrik aboneliği bulunuyor. Keşan’da kazan dairesi olarak da toplam bin-bin 500 arasında kazan dairesi vardır, daha fazla yoktur.” şeklinde konuştu.

Keşan Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nde yapılan görüşmelerde bir an önce kazan dairesi kontrollerine başlamaları gerektiğini, kazan dairelerine standart getirilmesi konusunda denetimlerin belediye tarafından yaptırılması, cezaların ise apartman yöneticilerine çıkacağını kaydeden Şapçı, “Önümüzdeki hafta hızlı bir şekilde kazan daireleri kontrolleri yapılacak ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.” dedi. Edirne’deki konutların 6 yıl geçmesine rağmen %47’sinin doğalgaz kullandığına işaret eden Tanju Şapçı, “Bu da demektir ki 6 yılda ancak %47’ye ulaşılabildi.” diye söyledi.

ENERJİ KİMLİK BELGESİZ MANTOLAMA OLMAMALI

Belkoop’ta ve Keşan’ın birçok mahallesinde bulunan apartmanlarda mantolama yapıldığını, ancak bu işlerin enerji kimlik belgesi alındıktan sonra yapılması gerektiğini de aktaran Şapçı, “Bunu daha önce de defalarca dile getirdim. Binanın enerji kimlik belgesi alınmadan mantolama yapılmaması gerekiyor.” diye konuştu.

Doğal gazın ucuz bir yakıt olmadığının da altını çizen Tanju Şapçı, şunları söyledi: “Bizler dışa bağımlı bir yakıtı yakacağız. Doğal gaz ısınma amaçlı ucuz bir yakıt değil. Mutfak tüpü, şofben için kullanıldığında ucuz ama ısınma kaynaklı kullanıldığında saatte minimum 2,1 litre gaz yakarsınız. Bu da doğalgazın ucuz bir yakıt olmadığının göstergesidir.”

KEŞAN’DA MANTOLAMA MALZEMESİ 5 SANTİMDEN İNCE OLMAMALI

Şapçı şöyle devam etti: “Dışa bağımlı bir yakıtı yakabilmek için izolasyonun olması şart. Bu hem dışarıdaki soğuktan korunmak için, hem de içerdeki sıcağı dışa salmamak için şart. Bunun için de mantolama dediğimiz ısı izolasyonunu sağlayan malzemelerle binamızı giydirmemiz gerekir. Bunun da yetkili firmalar tarafından şartların uygun olması durumunda yapılması demektir. Bu şartların başında enerji kimlik belgesi alınması gelmektedir. Enerji kimlik belgesi almadan yapılan mantolama bizce doğru bir uygulama değildir. Enerji kimlik belgesinde ne kalınlıkta izolasyon malzemesi kullanacağımız açık açık belirtilmektedir. İzolasyon malzemelerinin kalınlıkları 3 santimden başlıyor ve 20 santime kadar çıkıyor. Keşan için 5 santimden daha az kalınlıktaki izolasyon malzemesi kurtarmamakta. Bunun için de ilk baştan enerji kimlik belgesini almak, ondan sonra da mantolama yaptırmak zorundayız.”

DİNÇ: ŞİMDİ BAŞLANSA BİLE EN ERKEN 2016’DA DOĞALGAZ GELİR

Bu arada konuşan Murat Dinç ise “Tamam Keşan’a doğal gaz geliyor.” denildiği anda Keşan’a doğal gazın en erken 2016 yılının ilk aylarında kullanılmaya başlanacağına dikkati çekti.

Dinç, doğal gazın gelebilmesi için şehir merkezinin tekrar sokak sokak kazılacağının altını çizdi.

Doğal gaz tesisat döşenmesinin de uzun soluklu bir iş olduğunu dile getiren Murat Dinç, bu konuda Edirne’de doğal gaz tesisatı döşeme kursu açıldığını dile getirdi.

Doğal gazın Keşan’a gelmesi halinde birçok servis açılacağını, arızalar konusunda ara elemanlara ihtiyaç duyulacağını söyleyen Dinç şöyle konuştu: “Her daireye kombi kurulursa bu da bir gelir kaynağı olacak.”

ŞİMDİ KULLANILAN KAZANLAR HEPSİ İPTAL OLACAK

Murat Dinç, Keşan’da binin üzerinde bulunan kalorifer kazanlarının hiçbirisinin doğal gaza uyumlu olmadığını öne sürerek, şöyle konuştu: “Doğal gaz geldiğinde şimdi kullanılan kazanların hepsi iptal olacak ve yeni kazan alınacak. Keşan’da her bir dairede 8-10 metre petek bulunuyor. Bu yüzden de doğal gaz ucuz bir yakıt değil. Dairelerimizin yalıtımı uygun olursa 2-2,5 metrelik peteklerle dairelerimizi belki ısıtabiliriz. Bu da doğal gaz ücretinin üçte bir oranında düşmesi demek. Ama petek sayımız fazla olduğu için ödenecek para da çok olacak. Sırf bu yüzden doğalgaz Keşan için ucuz bir yakıt olmayacak.”