HABER MERKEZİ

Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, ekonomik olarak zor durumda bulunan yerel gazetelere destek için bazı adımların atıldığını ifade ederek, “Bundan sonrada taleplerimiz doğrultusunda olumlu gelişmelerin olması için çalışmalarımız ve ısrarımız sürecek’’ dedi.

“ISRARIMIZ SÜRECEK”

Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik olarak zor durumda bulunan yerel gazetelere destek için bazı adımların atıldığını ifade ederek, “Bundan sonrada taleplerimiz doğrultusunda olumlu gelişmelerin olması için çalışmalarımız ve ısrarımız sürecek’’ şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda yerel gazetelere daha iyi koşullar sağlanması amacıyla alınan kararlar olduğunu söyleyen Sarılarlı, “Yapılanlar iyi ancak yeterli değil” dedi.

“EN ÇOK 150 OLSUN’’

Sarılarlı, 2018 yılı için talep ettikleri Basın İlan Kurumu Müdürlüklerinin bulunduğu illerde kadro sayısının 7’den 5’e düşürülmesiyle ilgili gelişme yaşanmamasını eleştirerek, şunları bildirdi:

“Asıl sorun fazla kadro. Edirne ile hemen hemen aynı özelliklere sahip Kırklareli’nde 4 olan zorunlu kadro sayısı Edirne’de 7. Bunun adil olduğunu savunmak anlamsız bir şey. Ancak, taleplerimizden birisi olan ve benimde Konfederasyon ve Basın İlan Kurumu’ndaki yöneticilere sık sık dile getirdiğim bayi satışında bir azalma olması sevindirici. Bu konuda

“En çok 150 olsun’’ isteğimizin olumlu bulunması sevindirici.

Bu sayede bayilere günlük 150 gazete daha az verilecek. Aylık 26 gün hesabına göre de 3 bin 900 gazete daha az verilecek. Bu sayede dağıtıcı firmaya ödenecek ücret düşecek. Halen bayilere 300 gazete veriliyor.

“ABONE SAYISI EN AZ 350 OLDU”

Bu değişiklikle birlikte abone sayısı ise en az 350 oldu. Buna göre gazeteler en az 350 aboneye gazetelerine abone yapmak zorunda olacaklar. Edirne’de zaten 350 abone sayısı birçok gazete tarafından yerine getirildiği için bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Zorunlu abone sayısı 250 olarak uygulanıyor.

“İNTERNETE EK GÖSTERGE GELDİ”

Bu arada, internet yayıncılığının özendirilmesi kapsamında getirilen bir yenilikte, en gösterge oldu. Buna göre, resmi ilanları 4 bin 500 kez tıklanan gazetelere 6’da 1 oranında ek gösterge ücreti ödenecek.

“SANTİM/SÜTUN 12,5 LİRA”

Yerel gazetelerde yer alan resmi ilanların santim/sütun fiyatı 2018 yılı için 12,5 lira olarak belirlendi.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl resmi ilanlar için BİK Genel Kurulu’nda yapılan zam Bakanlar Kurulu’ndan imzalanıp, Resmi Gazete’de yayınlanmaması nedeniyle uygulanamamıştı. Önümüzdeki yıl için genel kurulun öngördüğü ve yerel basının şiddetle talep ettiği zamlı fiyatın bir an önce Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz.

Buradan hatırlatma amacıyla yerel gazetelerde son 4 yılda uygulanan resmi ilan fiyatlarını da bildirmek isterim:

“2016 RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ: 10,40, 2015 RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ: 9,63, 2014 RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ: 8,90, 2013 RESMİ İLAN TARİFESİ: 8,40’’

Görüldüğü üzerine 2017 yılında zam olmaması dolayısıyla fiyatlar 2016 yılına göre uygulandı.

BASIN ÇALIŞANLARINA VERİLEN BORÇ PARA MİKTARI ARTIRILDI

Basın İlan Kurumu (BİK), sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında basında fikren veya bedenen çalışanlara verdiği faizsiz borç para miktarını 4 bin 200 Türk Lirası’ndan 4 bin 800 Türk Lirası’na yükseltti.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 24 Kasım 2017 Cuma günü gerçekleşen toplantısında, Basında Fikren veya Bedenen Çalışanlara Yönelik Genel Kurul Kararının bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetim Kurulu teklifini oybirliğiyle kabul etti.”

Buna göre, en son 2011 yılında yapılan değişikle 4 bin 200 Türk Lirası olarak belirlenen basın mensuplarına verilen borç para miktarı, 600 Türk Lirası artışla 4 bin 800 Türk Lirası’na yükseltildi.

Ayrıca, çalışamaz durumdaki basın mensuplarına yılda bir defa verilen 4 bin Türk Lirası tutarındaki muhtaçlık yardımına ilişkin madde kapsamına, çalışırken meydana gelen yangın, deprem ve sel gibi doğal afetlerden etkilenen basın mensupları da dahil edildi.

Alınan kararların uygulanmasına, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından başlanacak.

BASIN İLAN KURUMU’NDAN BASIN MENSUPLARINA 16 MİLYON TÜRK LİRALIK SOSYAL YARDIM

Basın İlan Kurumu, 2016 yılında basında fikren veya bedenen çalışan toplam 3 bin 308 basın mensubuna 13 milyon 881 bin 100 Türk Lirası faizsiz borç para verdi. Bu sosyal yardımlar kapsamında toplam 170 gazeteciye 680 bin Türk Lirası muhtaçlık yardımında bulunan Basın İlan Kurumu, vefat eden 14 gazetecinin muhtaç durumdaki ailelerine de 84 bin Türk Lirası ölüm yardımında bulundu.

Diğer yandan Kurum tarafından aynı yıl içinde basın çalışanlarının üyesi bulundukları 84 gazeteci derneğine toplam 1 milyon 250 bin Türk Lirası tutarında karşılıksız maddi yardım yapıldı.’’