HABER MERKEZİ

Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazar Yeri Kompleksi Tiyatro ve Konferans Salonu’nda, saat 16.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, CHP Edirne 24. Dönem Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, sivil toplum kuruluşları ve dernek yöneticileri katıldı.

Baygül:

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, şunları söyledi: “Termik santraller, HES’ler, RES’ler derken sonuç Saros Körfezi’ne geldi. Dünya’da kendi kendini temizleyen nadir denizlerden olan Saros denizimiz varken o da bitiyor artık. Saros’un reklamını STK’lar her yerde yapıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Yayla’ya balıkçı barınağı yapıldı. Tüm milletvekillerimiz oradaki kötü durumla mücadele edecekleri sözünü verdiler ama Yayla’nın durumu ortadadır. Bu konuda da aynısı olacaktır. Saros elden gidiyor. Madem ülkemiz adına stratejik bir öneme sahip deniz altından boru döşenip de aktarım yapılsın. Enez bölgesinde de bir Petro kimya tesisi kurulması düşünülmektedir. İleriki günlerde bu da gündeme gelince böyle bir toplantı yine yapacağız. Trakya’da 11 milletvekilimiz vardı şu an 12’ye çıktı. Tüm milletvekillerinin birlik içerisinde bölgemize sahip çıkmaları gerekiyor. Belirli aralıklarla vatandaşlarla buluşup bölgeye yapılacak yatırımların durumlarını anlatmaları gerekiyor. Bugün burada yaklaşık 100 kişi varız. Bu mu Keşan, bu mu Saros? Bu toplantıya katılan herkesi medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum. İnşallah bu projeyi buraya yaptırmayacağız.”

Toplantıda daha sonra, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar söz aldı.

BOTAŞ tarafından yapılması planlanan SAROS FSRU gemi iskelesi projesi ile ilgili ÇED sürecinin başladığını ve başvurunun bakanlık nezdinde kabul edildiğini hatırlatan Kaçar, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu başvuru dosyasını reddedebilir. Ama reddetmeyip uygun bulduğu ifade ediliyor. Burada görevi kötüye kullanma suçu işledi. Çünkü ÇED başvuru dosyası hem kabul edilmez. Mevzuata uygun ise kabul edilir.” 

TRAKYA’YA ZARAR VERECEK

Bülent Kaçar sözlerine şöyle devam etti: “Projedeki 17 kilometrelik hat, değerli orman varlıklarının içerisinden geçmektedir. Ayrıca tarım alanlarına zarar vererek bu hat ilerleyecektir. Kısacası proje hem denize, hem tarıma hem de tüm Trakya’ya zarar verecektir. Çünkü 83 bin metreküp denize dolgulu bir liman yapılacak. Liman yapılırken, dolgunun tutması için kimyasal maddelerde kullanılacaktır. Bu da her şeyi mahvedecektir. Yetkili merciler gemi iskelesi yapılacağını söylüyor ancak, buraya iskele değil; liman yapılacaktır. Bunlar hayata geçtiğinde yatırım yatırımı çeker mantığıyla düşünüldüğünde bölgeye rafineri kurulacak. Daha sonra da, Aliağa ve İzmit körfezlerine dönülecek. Daha sonra tersane kurulması gündeme gelecek. Onun ardından daha birçok yıkım projesi gündeme gelecek.”

ORMAN VE TARIM KATLİAMI YAŞANACAKTIR

AK Parti iktidarının 2006 yılında Saros’un, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiğini ifade eden Kaçar, şunları söyledi: “Bu bölge, 2010 yılında Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bu durumda koruma anlayışının ciddi bir ürünüdür. Yapılması planlanan projenin çevresinde su kaynaklarını ve birçok orman varlığını etkileyecektir. Projeyle birlikte orman ve tarım katliamı yaşanacaktır. Böyle bir koruma anlayışının doğru olmadığını görüyoruz.”

SIKINTI DOĞURACAK BİR YATIRIM HALKA KABUL ETTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Bülent Kaçar sözlerini şöyle tamamladı: “Saros’a yapılması düşünülen liman ve boru hattı projesinin bulunduğu yerin 1.derece deprem bölgesi olduğunu görmekteyiz. İlerleyen süreçte, sıkıntı doğuracak bir yatırım halka kabul ettirilmeye çalışılıyor. Proje, aktif bir fay üzerine yapılması düşünülüyor. Herhangi bir deprem yaşandığında, buraların zarar görmemesi mümkün değildir.”