BÜLENT SAYLAM

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi, davacı avukatı Bülent Kaçar, duruşmaya duyarlı vatandaşları ve STK’ları davet etti. Kaçar, duruşma öncesi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Keşan Mecidiye köyü İbrice Liman mevkiinde ormanlık alan üzerine açılması için Edirne Valiliğince ÇED gerekli değildir kararı verilen Kalker Ocağı için açtığımız davada Edirne İdare Mahkemesi 24 Ocak 2018 günü saat 10.00’da duruşma yapılmasına karar vermiştir. Tüm Saros sakinlerini, Saros misafirlerini, Saros sevdalılarını, Trakya sevdalılarını, yerel ve genel temsilcileri, doğa, deniz, hava sporcularını, ayrımsız olarak tüm insanlarımızı duruşmayı izlemeye, hepimizin davası olan bu duruşmayı takip etmeye davet ediyoruz.”

DAVA SÜRECİ

16 Mart 2017 tarihinde başlayan hukuki süreç ise şöyle oldu:

16 MART 2017’DE TARİHİNDE DERNEK DAVA AÇTI

2 Mart 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Edirne İl Müdürlüğünün internet sitesinden ÇED gerekli değildir kararı ile Mecidiye Köyü’ne yeni bir taş ocağının açılma sürecinin başlamasıyla beraber Saros Körfezi Mecidiye Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyeleri İrfan Balaban ile Recep Çınar 16 Mart 2017 tarihinde Edirne İdare Mahkemesi'nde dava açmışlardı.

13 TEMMUZ 2017’DE BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILDI

13 Temmuz 2017 tarihinde dava ile ilgili bilirkişi Mecidiye Köyü İbrice Liman mevkiindeki Kalker Ocağında keşif yapılmıştı.

Keşfe CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri, Saros Körfezi Mecidiye Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyeleri, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi, davacı avukatı Bülent Kaçar, Keşif heyeti ve duyarlı vatandaşlar katılmıştı.

Keşfin yapılacağı alanda keşif ekibinde davacılar Saros Körfezi Mecidiye Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği adına İrfan Balaban ve Recep Çınar, davacı vekili avukat Bülent Kaçar, Namık Kemal üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Bilirkişiler Çevre Yüksek Mühendisi Prof. Dr Nihal Bektaş, Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç. Dr Mehmet Salim Öncel, Orman Yüksek Mühendisi Yardimci Doç Dr Nimet Velioğlu, davalı idare vekili avukat Tahir Gülünay ile Hâkim Abdullah Demir hazır bulundular.

2 KASIM 2017’DE BİLİRKİŞİ RAPORU SUNULDU

Edirne İdare Mahkemesi'nde Saros Körfezi Mecidiye Beldesi Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Geliştirme Derneği üyeleri İrfan Balaban ile Recep Çınar'ın açtığı 'ÇED gerek değildir' kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi davasında, bilirkişi heyeti yaptığı incelemenin sonuçlarını mahkemeye sundu.

RAPORDA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ VURGUSU YAPILDI

Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Nihal Bektaş ile Doç. Dr. M. Salim Öncel ve İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nimet Velioğlu'ndan oluşan bilirkişi heyetinin raporunda, Saros Körfezi ve kıyılarının jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenelik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildiği vurgusu yapıldı.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü bünyesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen 15 bölgeden birinin Saros Körfezi olduğu belirtilen bilirkişi heyetinin raporunu Edirne İdare Mahkemesi'nde dava açan Saros Körfezi Mecidiye Beldesi Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Geliştirme Derneği'nin avukatı Bülent Kaçar, Edirne Valiliği'ne sunup, bölgede halen faaliyet gösteren kalker ve taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.