TMMOB (Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği) İstanbul Büyükkent Şubesi Keşan Temsilcilik Başkanı Mimar Hasan Savranoğlu, dün yaptığı açıklamada 7 Ekim Dünya Mimarlık Günü’nü kutladı.

“1 MİLYON 300 BİN MİMAR TARAFINDAN KUTLANIYOR”

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün, bu yıl "Mimarlık bir kültürdür" temasıyla UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği)’ya bağlı 117 ülkede, yaklaşık 1 milyon 300 bin mimar tarafından kutlandığını ifade eden Savranoğlu, “Mimarlık, sadece yapı ile sınırlı olmanın ötesinde bir anlam taşır, geniş bir alanla ilişkilidir. Yapıların içinde bulundukları çevre; dolayısıyla insanlığın geçmişine ve geleceğine dair tüm sorunlarını yaşadığı tarihi ve toplumsal mekanlar olan kentler, mimarlığın doğrudan ilgi alanıdır. Farklı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal gelenek ve yaşam tarzlarına sahip insanların bir arada yaşadığı kentlerimiz, günümüzde dayanışma yerine ayrışmanın mekânı haline getirilmektedir. En temel insan haklarına erişimin önünde bizzat engel olmaya başlayan kentler; ekonomik büyüme ve ekolojik müdahaleler nedeniyle çok kapsamlı, çok katmanlı sorunları olan <Küresel bir şantiye> haline gelmektedir. Ortak tarihi, mimarî, kültürel ve iklimsel değerleri paylaştığımız ülkelerde yaşanan savaş koşulları, binlerce insanın ölümüne, yaralanmasına neden olmakta, insan yerleşimlerini, kültürel ve mimarî mirasını yok etmekte, insan hakları ihlâllerine neden olmaktadır. Ülkelerin kültürel birikiminin en önemli bölümü, kentlerin ya da ülkelerin uygarlık düzeyini gösteren mimarlık; toplumsal bir kültür öğesi olarak bütün dünyaya aittir, evrenseldir. 1948'de yayımlanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa Birliği Kentsel Şartı çerçevesinde ele alınan mimarlık; barışın, demokrasinin, insan haklarının mekân üzerinden örgütlenmesine aracılık etmekte, sağlıklı bir çevrenin ve dolayısıyla barış ortamının teminatı olmaktadır.” dedi.

“MİMARLIĞA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Hasan Savranoğlu, kültürel çeşitliliği koruma, iyileştirme ve geliştirme hakkı, mimari, tarihi, sosyal, kültürel mirasın ortaklaştırılması, korunması, sürekliliğinin sağlanması, toplulukların farklılıklarını yaşatması için gerekli temel haklardan olduğunu ifade ederek, “Bu bağlamda, tüm anti-demokratik müdahalelere, kentlere, bilime ve meslek ilkelerine aykırı uygulamalara ve savaşa karşı, toplumsal kültürün gelişmesi ve sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için bilimsel ve meslekî mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamaktayız. Uygar ve esenlikli bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor; bütün kesimleri insan hakları, demokrasi, barış, sağlıklı yaşam alanları ve nitelikli bir mimarlık için, <Bir kültür olarak mimarlığa sahip çıkmaya> çağırıyoruz.” dedi.