GİZEM GÖRÜR

Projeyi 2014 yılından beri gündeme getirmek istediklerini ifade eden Şimşek, “Biz bu projeleri 2014’den beri gündeme sokmaya çalışıyoruz. Şu an ciddi bir şekilde gündeme gelmeye başladı. Bölge Müdürümüz de hacca gitti, dönmesini bekliyoruz. Hem Hamzadere Sulama Birliği hem de DSİ olarak, gerekirse kaymakam bey ile masaya oturup bir çözüm bulacağız. Kaymakam Bey’in dediği de şu, ‘Belli aralıklar ile Meriç’e rubberdam koyarsak, karşı taraflara koymak sıkıntı değil. Fakat Sarıcıali’de bizim pompa istasyonumuz var. Karşısı Yunan toprağı, burası bizim toprağımız. Buna bile izin vermiyorlar. Burada bırak rubberdamı, ‘Biz girelim buraya biraz, köstekleyelim, taş koyalım, pompa istasyonuna su gelsin’ diyoruz, uluslar arası anlaşmalardan dolayı buna bile izin vermiyorlar. Kaymakam Bey, ‘Bu işi çözeriz.’ dedi. Bu çözülürse ve DSİ de buna el atarsa çok güzel bir iş çıkmış olur.” şeklinde konuştu.

MERİÇ’TEKİ İSTASYONUMUZU %95 KAPASİTESİNDE ÇALIŞTIRDIK

Barajın geçen seneki oranları ile bu seneki oranlarını kıyaslayarak devam eden Şimşek, şunları söyledi: “Hamzadere’ye su basmaya başladık. Barajımızdan geçen sene sulama sezonunda, 110 milyondan 60 milyon su harcadık, 50 milyon suyumuz da kaldı. Bu sene 140 milyon su vardı, 90 milyon bastık, 35 milyonunu harcadık, stoğumuzda 105 milyon su vardı.  Niye bu sene az kullandık diye sorarlar adama. Bunu da nasıl çözdük, DSİ’nin Meriç’e koyduğu su istasyonlarının dışında, biz bir sürü kilit noktalara pompalar attık. Hem o istasyonumuz çalıştı, hem de diğer taraftaki pompalarla sahalara su bastık. Meriç’teki istasyonumuzu artık %95 kapasitesinde çalıştırmışız. Diğer senelerde bizler %60’ı geçemiyorduk. Artık profesyonelleştik. Biz artık pompalarımızı artık Ankara’ya, İstanbul'a göndermiyoruz. Kendimiz tamir ediyoruz. İyi ustalarımız var. Yedeklerini de elimizde tutuyoruz. Ve zaman kazanıyoruz. Başarıyı böyle yakaladık. Gelecek yıl da Meriç’teki istasyonumuzun yanına kendi imkanlarımızla iki tane daha pompa ilave etmeyi düşünüyoruz. Plan proje üretiyoruz. Meriç’te su varken, alabildiğimiz kadar su alıp, bu suyun denize gitmesine engel olmaya çalışıyoruz. İleride büyük kuraklıkların geleceği söyleniyor. Bu kuraklıklar gelmeden önce biz kendimize önlem almaya çalışıyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Bizim mevcut kanallarımızın kapasitesini ikiye katlamamız lazım.”

DSİ İLE BİRLİKTE OTURUP CİDDİ PROJELER ÜRETMEMİZ LAZIM

DSİ ile birlikte yeni projelerin üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Seçkin Şimşek, “Biz istasyonlarımızı hep elektriğin uygun olduğu saatlerde çalıştırıyoruz. Biz barajdaki suyu asgari bir şekilde kullanıyoruz. Kanalların, pompaların kapasitesini ikiye katlamaya çalışıyoruz. İşin içinden geliyoruz, tabanından geliyoruz. Biz barajımızı sadece kuraklıkta önlem için kullanmaktan yanayız. Bunun için DSİ ile birlikte oturup ciddi projeler üretmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

KEŞAN HALKINA SU 5 POMPA İLE GELİYOR

Şimşek, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Keşan halkına su geliyor ama bu su 5 pompa ile geliyor. Biz pompa ile su basıyoruz. Bunun da bir enerji maliyeti var. Bunu herkesin bilip ona göre davranması gerekiyor. Her yer çeltik. Bunun bir planlaması olması gerekir. Bu kadar çeltiğe su yetmez. Yarın öbür gün birbirini kıracak insanlar. Pancar ekilecek yerler belli, çeltik ekilecek yerler belli. Bu kadar çeltiğe yarın öbür gün bu baraj yetmeyecek. Bir vatandaş, Hamzadere Sulama Birliği’nin oluru olmadan bir yere girip yer alırsa, gelecek yıl biz buna ruhsat vermeyiz. Burada bir kurum var. Uygun yerse izin vereceğiz. Büyük rakamlar çıkmasını engelleyeceğiz. Olurun dışında bir üretime girmek isteyen bir üreticiye, biz birlik olarak olur vermeyeceğiz. Kaynaklarımızı dikkatli kullanmamız gerekiyor. Her yer çeltik olacak diye bir şey yok. Bu sene hayırlısı ile sezonu kapattık. Ama bu sene Meriç’in debilerinin bu kadar düştüğünü ilk defa gördük. Bu sene iki defa Meriç’i kapattık. Tüm çeltikçilerimize hayırlı güzel harmanlar diliyorum.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ