Keşan Sosyal Hizmet Merkezi, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları ile engelli ve yaşlıların ücretsiz seyahat hakkından faydalanmaları için gerekli olan şartlar konusunda açıklama yaptı. Merkezin yaptığı açıklamaya göre, ücretsiz seyahat hakkından engelli kimlik kartı olan engelliler mevcut kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabilecek.

Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte yararlanmak isteyen ağır engelliler ise bu haktan faydalanmak için yeniden düzenlenen engelli kimlik kartı için Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’ ne başvuru yapacak.

ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI HANGİ HİZMETLERDE GEÇERLİ OLACAK?

-Engel oranı %40’ın üzerinde olan engelli bireyler ile ağır engelli bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçilerine,

-Demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından,

-Belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde

ücretsiz olarak yararlanma hakkı,

-65 yaşın üstündeki vatandaşlara ise

-Demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatlarından

-Belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden

ücretsiz olarak yararlanma hakkı,

-Demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise  %50 indirimli olarak yararlanma hakkı getirilmiştir.

ENGELLİLER VE YAŞLILAR BU HAKTAN NASIL YARARLANACAK?

Ücretsiz seyahat hakkının kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliğine göre;

-65 yaşın üstündeki vatandaşlar nüfus cüzdanı ile,

-Engelliler ise Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’nden verilen “engelliler için kimlik kartı” ile söz konusu haktan yararlanabilecekler.

ENGELLİ KİMLİK KARTI OLAN ENGELLİLER MEVCUT KARTLARIYLA ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINDAN YARARLANABİLECEKLER

Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte yararlanmak isteyen ağır engelliler ise yeni kart için başvuru yapacaklar.

Ücretsiz seyahat hakkından tek başlarına faydalanacak ağır engelli bireyler kimlik kartlarını kullanabilecek. Bu durumda olanların kartlarını yenilemelerine ihtiyaç bulunmamaktadır.

Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte faydalanmak isteyen ağır engelli bireylerin ise Engelli Kimlik Kartlarını yenilemeleri gerekiyor.

 Bu kapsamdaki vatandaşların herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için kart değişimi için:

-Dilekçe,

-İki adet fotoğraf ve

-Engelliler için Sağlık Kurulu Raporunun aslı ya da onaylı örneği ile birlikte;

Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurarak “Ulaşımda refakatçi hakkı vardır” ibaresinin bulunduğu yeni kimlik kartını almak için başvuruda bulunması ve kartlarını yenilemeleri gerektiği bildirildi.

Ücretsiz seyahat hakkı için yönetmelikte belirlenen kartlar tüm Türkiye’de geçerli olacak.