Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çiftçinin borçlanmasında çeşitli nedenler olduğunu ifade ederek, borçlanmada bir önceki yılda elde edilen gelirin baz alınmasının, borçlanma yöntemindeki hatalardan biri olduğunu kaydetti.

Desteklemelerin ödenmeye başladığından beri az bulunulduğunu fakat kelimenin anlamına bakıldığında da bunun bir “Destek olduğunu ve unutulmaması gerektiğini belirten Şen, Devletin verdiği destek ile ürüne ortak olmadığını, sadece üretim için teşvikte bulunduğunun altını çizdi.

Hasan Şen, şöyle devam etti: “Bunu kabullenmemiz lazım ve öncelikle desteğin ne anlama geldiğini bilmemiz lazım. Desteklemeler, zamanında ödenmesi durumunda fayda sağlayacak. Üreticiler şuanda ayçiçeği desteklerini bekliyor. Şu sıralar destek ödenirse üretici açısından memnun verici olacak.”

STANDART HESAPLANARAK BORÇLANMAMIZ GEREKİYOR

Basın mensuplarının üreticilerin borçlanma yönteminde bilinçli davranıp-davranmadığı ile ilgili sorduğu soruya cevap veren Şen, “Borçlanırken, bir önceki yılda elde edilen verimleri baz alıyoruz. Ancak bu, iklimsel gelişmelere bağlı bir durum. Bazen rekor seviyede verim elde ederken, aynı durum sonraki yılda yaşanmıyor. Bölgemizde, ayçiçeği ya da buğday üretimindeki standart hesaplanarak borçlanmamız gerekiyor. Kimse borçlu yaşamayı istemez. Borçlanmada, bunun yanında çeşitli nedenler de var. İcar ödenmesi, toprakların bölünmesi gibi birtakım nedenler de borçlanmada etken. Borç artınca krediye yöneliyoruz ve bu da borcu katlıyor.” diye konuştu.