AYŞİN SEÇİL GEZER

Eski hükümlü belediye işçilerinin kadroya geçmek için güvenlik arşiv araştırmasına tabi tutulduğunu ve kadroya geçemediklerini aktaran Şen, “Her belediyeden konuyla ilgili benzer şikâyetler alıyoruz. Sayı olarak her belediye değişkenlik gösteriyor ancak eski hükümlü olan çalışanlar var. Bu konuyla ilgili sendika olarak bakanlık ile görüşmelerimiz var. Bununla ilgili yazılı talebimiz de bakanlığa iletildi. Güvenlik arşiv araştırmasında hüküm çıkan arkadaşlarla ilgili yeni bir düzenlemenin yapılmasını ve onların da bu kapsama dahil edilmesini talep ettik. Şunu unutmayalım ki; işçi çalıştıran kamu kurumlarında eski hükümlü çalıştırılmasına dair bir zorunluluk vardı. Devlet, daha önceden koymuş olduğu yasa ile çelişen bir uygulama yapıyor. İşçi sayısının belli oranında eski hükümlü çalıştırmak zorundasın. Şimdi eski hükümlüleri kadroya almıyor. Belediyelerin bu eski hükümlüleri çalıştırma projesine tamamen iyi niyetli baktıklarını biliyorum.” dedi. 

BİNLERCE İNSANIN İŞSİZ KALMASI ENGELLENMELİDİR

Bu kişilerin işsiz kalması durumunda tekrardan topluma kazandırılmasının zor olacağını kaydeden Şen, “Bu kişilerin işsiz kalması durumunda tekrar suça karışmaları muhtemeldir. İşsiz güçsüz insanların suça karışmaları yüksek orandadır. Bu arkadaşlarımızın mutlaka kapsam içerisine alınması gerekir. Binlerce insanın işsiz kalması engellenmelidir. Bu konuda belediye başkanlarımızın da taleplerini iletmesini öneriyoruz. Biz de sendika olarak bu arkadaşlarımızın kapsama dâhil edilmesini talep ettik. Sonradan bir çalışma yapılacağı söyleniyor. Bu süreçte alınmayabilirler ama sonradan başka bir formülle istihdam edilebilirler diye söyleniyor ancak biz bu geçiş aşamasında bu kapsamda kadroya alınmalarını talep ediyoruz. Bu arkadaşların içerisinde 10-15 yıl çalışanlar var. Bu kadar uzun süre çalışmış, kurum eski hükümlü olmalarından bir zarar görmemiş; böyle kişiler var.” ifadelerini kullandı.

UMUYORUZ Kİ BİR DÜZENLEME GETİRİLİR

Kamuya işçi alınacaksa memur alımında aranan şartların aranmaması gerektiğini savunan Şen, sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’de belki binlerce arkadaş bu yüzden işsiz kalacak. Bu arkadaşları topluma kazandırmak yerine işsiz bırakıp toplumun sorunlu bireyleri haline getirmek devlete yakışan doğru bir davranış değildir. Umuyoruz ki bir düzenleme getirilir. Takdir edersiniz ki bu arkadaşların özel sektörde iş bulması çok daha zordur. Bu arkadaşları kapsam dışına ittiğiniz zaman özel sektörde de çalışamayan işsiz insanlar olacaktır.”