Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2015 yıllı Aralık ayı “Hayvansal Üretim İstatistikleri” açıklamasının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, ülkemizde yıllardır kırmızı et denince akla büyükbaş hayvanın geldiğini ifade ederek küçükbaş hayvanın yıllardır kötü tanıtıldığını belirtti.

Vatandaşların kırmızı ette tercihini daha çok büyükbaş hayvan etinden yana kullandığını söyleyen Günday “Küçükbaş hayvanların etleri hakkında yağlı ve sağlığa zararlı deniyor. Öyle bir durum yok. Bu yıl satışlarda bir artış oldu. Kurbanlık hayvan satan üreticilerimiz sıkıntı yaşamadı. Büyükbaş hayvanın fiyatı pahalı olduğundan vatandaşlar kurbanda küçükbaş hayvanı tercih ettiler. Küçükbaş hayvan sayısı şu anda ülkemizde yeterli seviyededir. Teşvikler yapılırsa daha da artacaktır.” dedi. 2015 yılında Keşan’da küçükbaş hayvan sayısının 622 baş artarak toplamda 71 bin 432 adede ulaşmasını da değerlendiren Günday şunları kaydetti: “Bölgemiz açısından bu artış büyük bir artış değil. Bu durumun en önemli sebebi köylerimizde genç neslin gittikçe azalmasıdır. Köylerde bu işi yapacak insan kalmayınca hayvancılık da azalmaya başlıyor. 60-70 yaşlarında olan bir insanın çalışmasıyla 30 yaşındaki bir adamın çalışması bir değildir. Bakanlığın bu konuda bir çalışması var. Ben daha iyi olacağına inanıyorum.”

100 BAŞ KOYUN BAKAN BİRİ ASGARİ ÜCRETTEN DAHA FAZLA KAZANABİLİR

Gençlerin çoğunun hayvancılık yapmayıp Çorlu, Çerkezköy gibi yerlere asgari ücretle çalışmaya gitmelerini de değerlendiren Şenol Günday, köyde 100 baş koyun bakacak birinin çoban tutmaması halinde asgari ücretten daha fazla kazanacağını sözlerine ekleyerek Çorlu, Çerkezköy gibi yerlere çalışmaya gidenlerin, babalarının yardım etmemesi halinde o parayla da yaşayamayacağını savundu. Günday, bir çobanın maliyetinin 1500-2000 TL arası olduğunu da aktardı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı(IPARD)’na bölgemizin dahil olup olmaması hakkındaki belirsizlik hakkında da konuşan Günday, “Bu konuda net bir bilgi yok. AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen bölgemiz de katıldı diye açıklama yaptı. Katıldığımız toplantıda projeye 41 ilin daha dahil edileceği söylendi ama bunların hangi iller olacağı net bir şekilde ortada yok. Biz bölgesel olarak hiçbir desteklemeden faydalanamıyoruz. Bu özel projelerden bölge olarak faydalanmak istiyoruz. Birkaç kişi toplanıp Ankara’ya gitmeyi de düşündük. Birlik olarak bu projelerden faydalanmak istiyoruz. Edirne olarak hiçbir imkandan faydalanamıyoruz. İnşallah bu projeye bölgemiz de dahil edilir.” dedi.