CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Temmuz ayında, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya, Bağ-Kur Prim borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin sayısını sorduğu soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevap geldi.

Bakan Müezzioğlu; Gaytancıoğlu’nun soru önergesine verdiği cevapta 2016 Mayıs sonu itibariyle Türkiye Genelinde Bağ-Kur Prim Borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısının 573 bin 563, Edirne’de ise 6 bin 993 kişi olduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Edirne’mizde 7 bine yakın çiftçimiz bağ-Kur prim borcunu ödeyememiş. Zaten ÇKS’ye kayıtlı çiftçimiz 28-29 bin civarında, bunun içerisinde emekliler de var. Buradan görüyoruz ki çiftçimiz para kazanamıyor. Para kazanamadığı içinde Bağ-Kur’unu bile ödeyemez durumda.” şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Milli tarım hamlesine geçiyoruz”  sözlerini de değerlendiren Gaytancıoğlu, “Demek ki bugüne kadar tarımı milli görmemişler. Havza bazlı destekleme tüm dünyanın kullandığı bir modeldir, biz buna karşı değiliz. CHP olarak bizim açıkladığımız bir görüşü hükümet belli bir süre sonra kendi içinde değerlendiriyor ve 'kopyala yapıştır' şeklinde harekete geçiyor.” dedi.

Binali Yıldırım’ın Mazot fiyatına yönelik açıklamasına da değinen Gaytancıoğlu “Seçim beyannamemizde CHP iktidarında mazottan ÖTV ve KDV'yi kaldıracağız ve mazotu 1.75 TL yapacağız, demiştik. Aynı şeyi yem ve gübrede de söylemiştik. AKP yem ve gübrede de başarılı olamadı. Mazotta uygulamanın nasıl yapılacağı belli değil, hükümet hep güzel konuşuyor, uygulamaya gelince fiyaskoyla neticeleniyor. Bağ-Kur Prim borcunu dahi ödeyemeyen çiftçimizin hali ortadadır” dedi.