Keşan Belediye Meclisi MHP’li (Milliyetçi Hareket Partisi) üyesi Süleyman Eren, son günlerde ülke gündemine oturan sözde Ermeni soykırımı hakkında görüşlerini açıkladı ve tarihsel süreç hakkında bilgi verdi. Herkesin sözde de olsa bir Ermeni soykırımından bahsettiğini kaydeden Eren, “Ermeniler, Balkan Harbi sırasında komşu ilçemiz Malkara’da bile katliam yapmış. Türklere yapılan katliamlardan haberimiz yok çünkü bu konuda yeteri kadar araştırmıyoruz, okumuyoruz” dedi.

BİZANSTAN ZULÜM GÖREN ERMENİLER DEFALARCA SÜRGÜNE MARUZ KALDI

Önümüzdeki 24 Nisan’ın Ermeni yalanının 100. yılı olduğunu kaydeden Eren, önce Ermeniler hakkında tarihsel bilgiler vererek şunları söyledi: “Anadolu’nun Türk hâkimiyetine geçene kadar Bizanslılar’dan çeşitli zulüm gören Ermeniler’in, defalarca sürgünlere maruz kaldığını ve hatta Trakya’ya, Balkanlar’a sürgün edilmişler, mezhep baskıları yaşamışlardır. Ermeniler, Selçuklular, Osmanlı zamanında ve hatta Anadolu beylikleri zamanında dahi en rahat dönemlerini yaşamışlardır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra birçok Ermeni ailesini getirip İstanbul’a yerleştirmiştir. Ermeni Patrikhanesini kurdurmuş, Kumkapı’daki kiliseyi patrikhane olarak tahsis etmiştir.”

TÜRK’ÜN SIRTINDA REFAH İÇİNDE YAŞADILAR

Ermeniler’in tarihte görmedikleri görevlerin kendilerine verildiğini aktaran Süleyman Eren, “Dış işleri temsilcilik görevleri, tercümanlık, paşalık, nazırlık ve vekillik görevi verilmiştir. Devletin tahsisatları ile yatırımlar yaparak zenginleşmişler, İstanbul’un en güzel yerlerinde ve boğazda köşk ve yalı sahibi olmuşlardır. Askere alınmadıkları için kırılmamışlar, Türk’ün sırtından vefa içinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin güçlü zamanında tabayı sadıka, zayıf bir zamanlarında da ihanet etmişlerdir. İhanetten çekinmeyen azınlıklardır” dedi.

ABDÜLHAMİT AF ÇIKARDI ERMENİLERİ ŞIMARDI

Padişah II. Abdülhamit’e suikast düzenlemekten çekinmeyen, Kumkapı’da isyan, ayaklanma provası ve hatta Osmanlı Bankası baskınının Ermeni isyanının ayak sesleri olduğuna işaret eden Eren, “1891’de Abdülhamit’in Ermenilere af çıkarması iyice şımarmalarını sağlamıştır. Rusların, İngilizlerin, Fransızların kışkırtması, Rusların doğuda Ermeni çetelerini silahlandırması, Balkan Harbi’nde Türklerin mağlubiyetleri Ermenilerde Türk hâkimiyetinden kurtulma fikrini kuvvetlendirmiştir. Rusların doğu vilayetlerine girmesiyle katliamlar başladı ve savaş ilan etmektense Ermeni teröristlerini Osmanlı Devleti’nin üstüne göndermek daha ucuza mal olacağı için Rusya, İngiltere Osmanlı topraklarında gözü olanlar için tercih edilen yoldur.” diye konuştu.

TÜRK ASKERLERİNİ ARKADAN VURDULAR

Doğu, Karadeniz ve Güney illerinde yaşanan katliamlarda 100 binlerce insanın katledildiğinin altını çizen Süleyman Eren, “Ermeni vahşeti anlatılırken bile insanın tüyleri ürperiyor. Diri diri yaktılar. Babaların gözü önünde karısına, kızına, gelinine tecavüz ettiler. Çocukları parçaladılar. Aileleri yok ettiler. Hastaneler yakıldı. Alçakça tecavüz ettiler. 1. Dünya Savaşı yangınında kavrulan Türk askerlerini arkadan vurdular. Askerlerin ikmal yollarını vurgular. Çanakkale yangınında devletin başına bela oldular. Osmanlı Devleti, Ermeni felaketini önlemek için tehcir yapma kararı almak zorunda kaldı. Ermenilerin yoğun olduğu yerlerde mecburi göç ettirme kararı alarak Osmanlı hâkimiyeti altındaki topraklara iskân etmek üzere göç kabileleri hazırlandı. Anadolu’nun çeşitli illerine iskân edildiği gibi Musul, Suriye ve Lübnan gibi yerlere iskan edildi. Göç yolculukları genellikle trenle yapıldı. Ermenilere iskan edildikleri yerlerde ev, tarla ve hatta tohumluk verildi. Zanaatkârlara da lazım olan aletler temin edildi. Göçler sıkı koruma altında yapıldı. Göç yollarında bir kısım Ermeniler hastalıktan, bir kısmı da intikam için yerli halk tarafından saldırılarda katledildi. Devlet korumada sorumlu olanlardan gevşeklik gösterenleri cezalandırdı. Göz ettirilen Ermenilerin malları, yedieminlere senetle teslim edildi. Şehirlerine gittikleri zaman malları kendilerine geri verildi.” şeklinde konuştu.

ERMENİ KATİLLER BİR TÜRLÜ YAKALANAMADI

Tarihsel sürecin o zamanki döneminde Ermeni katliamının hiç durmadığını, seslerini duyurmak için 15 Mart 1921’de Berlin’de Talat Paşa’yı şehit ettiklerini dile getiren Eren, “Cani itiraf etmesine rağmen, Alman mahkemeleri caniyi berat ettirdi.” dedi. Ermenilerin yaptıkları Türk katliamları hakkında bilgiler veren Süleyman Eren, Cumhuriyet döneminde de 29 diplomatın Ermenilerce katledildiğini vurguladı.

MİLYONLARCA TÜRK MÜSLÜMAN CANİCE YOK EDİLDİ

Ermeni yalanının devam ettiğini, 1,5 milyon Ermeni’nin soykırıma tabi tutulduğunu yaydıklarını belirten Eren, şunları söyledi: “İnanmak isteyenleri inandırıyorlar. İçimizde, beraber yaşadığımız ve Türk zannettiğimiz  Hrant Dink’in öldürüldüğünde İstanbul’un orta yerinde ‘Hepimiz Hrant Dink’iz’ diyerek bağırıp yürüdü. Aynı yiğitliği öldürülen diplomatlarımız için ‘Hepimiz Türküz’ deyin de görün bakalım Türkiye’ye sağ salim dönebiliyor musunuz? ‘Ermeniyim ama Türküm, bayrağım ay yıldızlı bayrak, vatanım Türkiye’ diyen Ermeni vatandaşlarımızı tenzih ederim. İçlerinde Türk kültürüne hizmet etmiş sanatkârların şarkılarını bugün bile zevkle dinliyoruz. Türk milletinin soykırım caniliğine tarih şahit değildir ama Türkler 1683 yılından beri soykırıma maruz kalmıştır. 1700 yılının başından beri soykırım, sürgün ve göçlere tabi tutulmuşlardır. Milyonlarca Türk Müslüman canice yok edildiğini bilmiyorsak öğrenelim. ‘Hepimiz Türküm, Müslümanım’ diyerek şehitlerimize saygı ve minnet duyalım. Son olarak Türk Milletine kurulan tuzaklar gizli niyetle üstleri kapatılarak istifade edilecek bir mal gibi milletin önüne konulmuştur. Ermeni meselesi sahtekârlıklar ve yanlarla dünya kamuoyuna sunulmuş, Türk milleti soykırım yapan bir millet gibi tanıtılmaya çalışılmaktadır. Biz kendimizi kendimize ve dışarıya anlatmaktan üşenmeyeceğiz, belgelerle konuşacağız. Avrupa Parlamentosu ne karar alırsa alsın.”

BİZE YAPILAN SOYKIRIMI İNSANLARIMIZA ANLATAMADIK

Süleyman Eren, Ermenilerin Türklere yaptığı soykırımdan kimsenin bahsetmemesi konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunu insanlarımıza anlatamadık. Konuyla ilgili çeşitli kitaplar hazırlanmıştır. Necdet Sevinç’in hazırladığı Ermeni meselesini içeren kitabı okuyorum. Mesela Malkara’da bile Ermeniler Balkan Harbi zamanında katliam yapmış. Bunu bilmiyordum. Türklere yapılan katliamdan haberimiz yok, araştırmıyoruz.”

KEŞAN’DA BİR TOPLANTI YA DA BİR KONFERANS DÜZENLENEBİLİR

Ermeni soykırımı konusunda Keşan Şehit Aileleri Derneği’yle ortaklaşa bir konferans düzenlenebileceğini dile getiren Eren, bu konuda duyarlılık gösterilmesi halinde kapsamlı bir toplantının ya da bir konferansın düzenlenmesinin çok yararlı olacağını ve bilinmeyen birçok şeyin halkımız tarafından öğrenilebileceğini kaydetti.