Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül, dün yaptığı açıklamada müdürlük bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmede bulundu.
Orman İşletme Müdürlüğü olarak, yapılan ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sümbül, “Yaz mevsimi çok kurak bir şekilde geçti. Kuraklıktan ötürü arazi anlamında yaptığımız çalışmalar biraz sekteye uğradı. Ayrıca, toprağın kuru olmasından ötürü de sürümler zorlaştı. Bundan dolayı ciddi zorluklar yaşadık. Ama her şeye rağmen yine yoğun bir çalışma dönemi geçirdik.” dedi.
Mustafa Sümbül, endüstriyel plantasyon çalışmalarıyla ilgili de bilgi aktararak, şunları söyledi: “Müdürlük olarak şu anda 233 hektarlık arazide, endüstriyel plantasyon hazırlığımız var. 2013 yılından beri fidan dikimine devam ediyoruz ve bu konuda son derece başarılı olduk. Plantasyon çalışmaları kapsamında kesim yapılan alanlarda yapılan dikimlerde başarısız olduğumuz herhangi bir saha bulunmamaktadır. Toprak, bakım, rakım yönünden uygun sahalarda çalışmalar oluyor. Bu sahaların doğal haline gelmesi için toprak işlemesi yapılıyor, kaliteli tohumlar kullanılarak ekim yapılıyor. Hızlı gelişen, yöreye uygun fidanlar seçiliyor. Bu çerçevede, belirlenen arazilerimize planlı dikimler başlayacak. Bu kış döneminde havaların iyi gitmesi durumunda yaklaşık 400 bin adet fidan dikmeyi hedefliyoruz. Geçen sene ise, 800 bin adet fidan dikmiştik.”
YANAN BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR HIZLA SÜRÜYOR
“Yakın zaman içerisinde yangında zarar gören bölgelerde nasıl bir çalışma yapıldı?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Sümbül, “Yangın sahası toplamda 343 hektarlık bir alanı kapsıyor. 2016 programında 93 hektar tabii tensil, 82 hektar suni tensil sahası hazır durumdadır. Mart ayında çimlenmeler başlayacak. Kalan sahada, 2017 yılı programında çalışma sürdürülecektir. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor ve yüzde 100 başarılı olacağımıza inancımız tamdır. Bunun yanı sıra 53 hektarlık YARDOP sahası var. Buraya da, yapraklı türlerin ekimi yapılacak ve ilkbahara kadar bunu yetiştireceğiz. Kısacası, yanan bölgelerle ilgili sorun yok ve çalışmalar hızlı şekilde sürdürülüyor.” şeklinde konuştu.
USULSÜZ AĞAÇ KESİMİ YOK
Mustafa Sümbül, usulsüz ağaç kesimine de değinerek, şunları kaydetti: “Keşan ve bölgesinde, usulsüz ağaç kesimi yok denecek kadar az seviyededir. Vatandaşımız bu konuda bilinçlenmeye başladı. Bu konularda, gösterilen duyarlılıktan ötürü herkese teşekkür ediyorum.”