GİZEM GÖRÜR

Süte verilen fiyatla ilgili olarak dün Keşan’da uzun süredir süt üreticiliği yapan Hüseyin Yıldırır’ın görüşlerini aldık.

VERİLEN FİYATLARIN ÜRETİCİYİ KURTARACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Sütün litresine verilen 1,40 TL’lik fiyattan üreticinin memnun olmadığının altını çizerek sözlerine başlayan Yıldırır, “Sütün litresi daha önce 1,30 TL civarındaydı ve 10 kuruşluk bir zam yapılarak fiyat 1,40 TL’ye çıktı. Ancak verilen zam oranını yeterli bulmuyorum. Çünkü yem ve diğer girdi maliyetler çok yüksek seviyede. Böyle olunca sütün maliyetinde de ciddi bir artış yaşanıyor. Bundan ötürü de verilen fiyatların üreticiyi kurtaracağını düşünmüyorum. Üreticinin bu fiyatlarla para kazanması imkansızdır. Üretici şu anda mağdur durumda.” dedi.

SÜT ÜRETİCİSİ SAYISI DÜŞÜYOR

Hüseyin Yıldırır, sözlerine şöyle devam etti: “Sütün para yapmaması nedeniyle küçük üretici işi bırakıyor. Örnek vermek gerekirse, 2-3 inek bakan bir üretici sütten para kazanamadığı için ya kesime gönderiyor ya da başkasına satışını yapıyor. Üretici zarar etmektense işi bırakmayı tercih ediyor. Bölgemizde bazı köylerde 150 tane olan süt üreticisi sayısı 40-50’lere kadar düştü. Bu rakamlarda süt üreticisinin üretimi zaman içerisinde bıraktığını gösteriyor.”

FİYATIN 1,50 TL VEYA ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR

 “Süt fiyatları 1,40 TL olduğunda üreticiyi kurtarmadığından bahsettiniz. Peki fiyatların ne olması gerekiyor?” şeklindeki soruya cevap veren Yıldırır, sözlerini şöyle tamamladı: “Sütün litre fiyatının en az 1,50 TL olması gerekiyor. Bu fiyatın altına düştüğü zaman üretici zarar ediyor. Gelecek süreçte de fiyatın 1,50 TL veya üzerinde olması gerekiyor. Gelecek yıllarda da çok fazla bir değişikliğin olacağını düşünmüyorum. Ayrıca süte 8 kuruş destek veriliyor ancak zamanında bir ödeme yapılmıyor. Zamanında ödeme olmadığı için bir anlamı da kalmıyor. Fiyatlar böyle devam ettiği takdirde üretici sürekli mağdur olmaya devam eder.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ