Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, olumlu ÇED raporu verildiği belirtilen ve Keşan’dan geçecek olan TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi), önceki gün TANAP yetkililerince İzzetiyelilere anlatıldı.

Azerbaycan’dan gelecek olan doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak hattın belirlenmesinin ardından bölgedeki ön çalışmalara başlayan TANAP yetkilileri, geçtiğimiz Pazar günü Keşan’ın İzzetiye Mahallesi’ne gelerek, burada proje konusunda bilgi verdi. Boru döşeme çalışmalarının en erken 2015 Mayıs’ta başlayacağını dile getiren TANAP Sosyal İlişkiler Müdürü Barbaros Hasan Tosun, yapılacak çalışmalar öncesinde TANAP’ın Halkla İlişkiler Uzmanları tarafından, bölge halkının bilgilendirileceğini ifade etti.

Ankara’dan gelen 7 kişilik ekibin, İzzetiye Mahallesi Muhtarı Kadir Girgin ve halkın sorularına cevap verdiği toplantıya, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan da katıldı. Aktan’ın, arazilerinden boru hattı geçecek olan vatandaşların haklarına ve yapılacak çalışmaların çevresel etkilerine ilişkin sorularını yanıtlayan yetkililer, kazı ve boru döşeme çalışması yapılan arazilerin, işlem bittikten sonra tekrar eski haline getirileceğini ve bu arazilerde yüzeysel ekim yapılabileceğini belirtti. Aktan, BOTAŞ’ın doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları sırasında yöre halkının birtakım şikayetlerinin oluştuğunu, kiralama bedeli ödenen alanların dışında da birtakım çalışmalar yapılması nedeniyle mağduriyetlerin yaşandığını kaydederek, “Neticede bu proje kabul edilmiş ve uygulanacak. Bizim beklentimiz, çalışmalar sırasında yöre halkının mağdur edilmemesi ve gerek yer sahipleri, gerek muhtarlıklar, gerekse Keşan Belediyesi ile iletişim halinde olunmasıdır.” dedi. Cengizhan Aktan’ın, TANAP’tan yörede çıkış yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusu üzerine ise Barbaros Hasan Tosun, projenin temel olarak Avrupa’ya doğal gaz iletimi için gerçekleştirildiğini, bölgemizde ise Keşan - Gelibolu arasındaki Şarköy sapağı yakınlarında Tekirdağ için bir çıkış vanası bırakılacağını aktardı.




Topraklarından BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) doğalgaz boru hattı, İran-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı geçen ve 3. boru hattı olacak TANAP konusunda akıllarında soru işareti olan İzzetiyeliler, 14 Eylül Pazar günü yapılan toplantıyla TANAP ile ilgili teknik olmayan çevresel ve sosyal etki değerlendirmelerini dinledi.  Vatandaşlar, bu tür yatırımlara karşı olmadıklarını, ancak mağdur olmak da istemediklerini dile getirdiler.