AYŞİN SEÇİL GEZER

Şapçı, kış aylarının yaklaşması ve havaların soğuması ile birlikte Keşan'da bu yıl ilk kez ısınmada kullanılacak olan doğal gazın maliyetini düşürmek için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Doğal gazın fosil yakıttan daha verimli kullanılabileceğini ifade eden Tanju Şapçı, "Bilindiği gibi şehrimize doğal gaz yeni gelmektedir. Doğal gaz fosil yakıtlardan daha verimli kullanılabileceği için maliyetini düşürmemiz mümkündür. Fakat kullanacağımız binada çatı izolasyonumuz yoksa en az yüzde 20 çatıdan dolayı zarar ederiz. Isıttığımız havayı, yaktığımız doğal gazı gökyüzüne vermiş oluruz. Sistemlerimizde mutlaka zaman ayarlı termostat kullanmamız gerekir ve ya zaman ayarı termostatı olan cihazlar kullanmamız gerekmektedir. Kapı ve pencerelerinizi yaptırırken bunların izolasyonlu olmasına dikkat etmemiz gerekir. Çünkü kapı ve pencerelerden dışarı kaçan ısı miktarımız yüzde 15'tir. Bunun için mevcut kapılarımızı yeni yaptıramıyor isek pencere ve kapı kenarlarını mutlaka süngerler ile kapatmamız gerekir. Verimli oda konforu sıcaklığı normal şartlarda 19 derecedir. Oda termostatını 20 dereceden 19 dereceye düşürürsek otomatik olarak yakıt faturamıza yüzde 6 gibi bir düşüş meydana gelir. Termostatlarımızı bir günden fazla evden uzak kalacaksak mutlaka kapatmamız gerekir. sıcaklığın içeride kalması için perdelerimizin örtülü olmasına dikkat etmeliyiz. Perdelerin örtülü olması bize doğal gazdan avantaj sağlamamızı ve daha ucuza ısınmamızı sağlayacaktır." dedi.

MENFEZLERİMİZ DEVAMLI AÇIK DURMAK ZORUNDADIR

Önemli olan noktanın ısıtılan havayı içeride tutmak olduğunu söyleyen Şapçı, "Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar ve pencerelerdeki klimaların dış hava ile temas eden bölgelerini kapatmamız gerekir. Çünkü buradan çıkan kayıplar aşağı yukarı yüzde 10'dur. Fakat kesinlikle mutfakta ya da havalandırma için bıraktığımız duvardaki menfezi kapatmamamız lazım. Eğer bunu kapatırsak 3 kuruş kâr edelim derken, ölümcül tehlikeler ile karşı karşıya geliriz. Onun için menfezlerimiz devamlı açık durmak zorundadır." şeklinde konuştu.  

RADYATÖRLERİMİZİN ÖNÜNÜ ENGELLERSEK, YAKITIMIZI YÜZDE 15 ARTTIRMIŞ OLURUZ

Radyatörlerin önünü kapatmamanın da yüzde 15'lik bir tasarruf sağlayacağını belirten Şapçı, şöyle devam etti: "Radyatörleri mobilya, perde veya benzeri eşyalar ile engellememeliyiz. Radyatörlerimizin önünü engellersek, kapatırsak yakıtımızı yine yüzde 15 gibi arttırmış oluruz. Doğal gaz tüketim cihazı yani kombi alırken satın almak istediğimiz cihazın yüksek verimli olmasına dikkat etmeliyiz. Şu anda yüzde 93 ile yüzde 115 arasında değişen ısı cihazlarımız var. Bunlarda en verimli hangisi ise onu kullanmaya özen göstermeliyiz. Kesinlikle pişirme ocaklarımızı ısınma amaçlı olarak kullanmamalıyız. Bunlara dikkat edersek doğal gazı verimli bir şekilde kullanmış oluruz."

ÇEVREYE ZARAR VERMEZ VE DİĞER YAKITLARDAN DAHA UCUZDUR

Doğal gazın çevre dostu bir yakıt olduğunu kaydeden Şapçı açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: "Doğal gaz yandığı zaman atık bırakmaması, zehirsiz, külsüz ve dumansız olması bize bir avantaj sağlar. Çevreye zarar vermez, havayı kirletmez ve diğer yakıtlardan daha ucuzdur. Tüketimi sayaçlardan okunduğu için daha rahat kontrol edebiliriz. Doğal gazı önce kullanıyoruz, sonra bedelini ödüyoruz. Onun için doğal gazda depolama sorunumuz ve depolama maliyetimiz yok. Temiz bir yakıttır. İşletme ve bakım maliyeti düşüktür. Doğal gaz havadan daha hafif olduğu için birikmez, yükselir ve dışarı kendiliğinden atılır. Hava kirliliği azalacaktır bu da üst solunum yolları hastalıklarının azalmasına neden olacaktır. Doğal gazda en ufak bir koku duyarsak, 187 numaralı telefonu arayıp yetkili kişilerin müdahale etmesini sağlamalıyız. "

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ