Keşan’da Büyük Cami Mahallesi Kudret Sokak’ta bulunan ve 16’ncı Yüzyıl’ın başlarında inşa edilen 500 yıllık bir geçmişe sahip hamam, tel örgü ve üzerinde asma kilit bulunan demir kapıyla korunmaya çalışılıyor. Bölgede tek olma özelliği taşıyan ve büyük kısmı halen ayak kalan hamam, madde bağımlıları ve art niyetli insanlardan, etrafına çekilen tel örgü ve üzerinde asma kilit bulunan demir kapıyla korunmaya çalışılıyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan ve restore edilmesi daha öncede gündeme gelen tarihi hamamın bir an önce tadilata alınması bekleniyor. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından projesi çizilerek onaylanan hamam için yakın zamanda yatırım programına alınarak restorasyon amacıyla ihaleye çıkarılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

PROF. DR. BEKSAÇ: BU ESER AYAĞA KALDIRILMALI

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, tarihi hamamın bölgede büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Tarihi dokusunu ve tarihi kimliğini kaybetmiş olan Keşan’ın belki de en önemli abidelerinden biri. Keşan’da, Tarihi Hersekzade Camii ile birlikte bir ecdat yadigârı. Özellikle korunması gereken bir yapıdır. Bu hamam Hersekzade Vakfı yapıları içinde yer alması nedeniyle de önemlidir. Çünkü bu hamam Keşan’ın en önemli Osmanlı Dönemi yapısı olan camii ile bir bütün oluşturmakta ve mutlaka korunması gerekli bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu eserin onarılarak ayağı kaldırılması Keşan için gerçekten büyük bir kazanç olacaktır.”

TEL ÖRGÜ GEÇİCİ ÇÖZÜM

Prof. Dr. Beksaç, tel örgü ve asma kilitli demir kapının geçici bir çözüm olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Keşan’da yaşayan herkesin bu yapıya sahip çıkması gerekmektedir. Keşan’ın yöneticilerinin sahip çıkması durumunda vakıfların bu yapıda gerekli onarıma başlayacağı kanısındayım. Bu nedenle Keşan’da yaşayan herkesin bir bütün olarak bu yapı ile ilgili sorumluluklarını ortaya koyması gerekir.”

PROJESİ ONAYLANDI ANCAK YATIRIM PROGRAMINDA YOK

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü yetkililer ise hamam restorasyonunun kurul tarafından projesinin onaylandığını ancak 2016 yatırım programı dahilinde olmadığını ve yakın zamanda herhangi bir restorasyon çalışma yapılmayacağını bildirdi.