Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde, Keşan HEM (Halk Eğitimi Merkezi) Müdürlüğü ile Keşan Feride Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğinde düzenlenen“Tarihten Gelen Tatlar” adlı yarışmanın ödül töreni dün gerçekleştirildi. 

Saat 13.00’te, okulun uygulama mutfağında başlayan törene, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Yıldız, okul müdürleri, öğretmenler ve yarışmacılar katıldı. Yarışmanın süreciyle ilgili bilgi veren okul öğretmeni Burak İşçimen, projenin hayata geçirilebilmesi için yoğun bir gayret gösterdiklerini belirterek, “Katılımcıların hepsi büyük özveriyle çalıştılar. Amacımız, tarihte kaybolmaya yüz tutmuş yemekleri tekrar ortaya çıkartmaktı. Bizler dahi bu işi profesyonel yaptığımızı sanıyorken bazı lezzetlere sahip çıkamadığımızı gördük. Kaybolmuş yemekleri bulduk ve kısa süre içerisinde bunları bir kitapta derleyerek sizlerin beğenisine sunacağız. Öte yandan burada ödül almış arkadaşlarımız Gastronomi Festivali’nde de yarışmaya katılarak, Keşan’ın adını duyurmak ve bu festivalde de ödül almak istiyoruz.” dedi.

ERARSLAN: AMAÇ, BÖLGEYİ TANITMA

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan da, bu projeyle tarihte kaybolmuş yemekleri gün yüzüne çıkarmak ve var olan yemeklerde de düzenlemeler yapıp bunları kayıt altına alarak, Keşan’ı ve bölgeyi tanıtma amacında olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Proje, Yurt içi ve yurt dışında profesyonel aşçıları tanıtma ve tanıştırma, gıda sektöründe istihdam yaratabilme, bu alanda okuyan öğrencilerimizin ufkunu genişletme, el işi ustası olanlar için paneller düzenleyerek özellikle Turizm Haftası’nda bu etkinliği yaparak kalifiye personel ihtiyacına katkıda bulunma gibi amaçlar içeriyor.”

BÖLGE İÇİN TURİZM ÇOK ÖNEMLİ

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise projeyi oldukça önemsediğini kaydederek, “Biz bulunduğumuz coğrafyanın analizini yaptığımızda tarım, hayvancılık, tarımsal ve hayvansal sanayi ne kadar önemliyse turizmde en az onlar kadar önemli. Turizmde marka değer olabilmeniz için elinizde bir takım donelerin olması gerekiyor. Görev yaptığım Akçabat’ta  bir köftenin ciddi bir sektör olduğunu gördüm. Mesela ‘Kuru Fasulyeci Hüsrev’. Rice Çayeli’nde. Halbuki Rize Çayeli’nde kuru fasulye yetişmez. Kerkik’ten alır, İspir’den alır, Erzincan’dan alır. Bunlar dönüp dolaşıp şuraya geliyor, marka değer oluşturabiliyor musunuz ve o marka değerin arkasında durabiliyor musunuz? Sadece tescillenmeyle olmuyor. Aynı kaliteyi sürdürülebilir kılabiliyor musunuz? Bir tabak kuru fasulye size marka oluşturuyor. Benim istirhamım şu, biz Balkan coğrafyasında yaşıyoruz, Batı Trakya’da soydaşlarımız var, şu anda Trakya’dayız. Yemekleri korumanın yanı sıra, mevcut olanların nitelik ve kalite açısından sürdürülebilir kılmak zorundayız. Burada herkese büyük görev düşüyor. Bunu yaparsak ve buradan geçen araçların % 10’unu durdurabilsek korkunç bir istihdam bizi bekliyor. Bunu dışarıdan gelecekler mi yoksa biz mi yapacağız? Bölge için turizm çok önemli.”  şeklinde konuştu.

Daha sonra ise ödül törenine geçildi. Yarışmada birinci olan Hasan Çevik, ikinci olan Yaşa Ayvaz ve üçüncü olan Kıymet Tuna, ödüllerini Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Yıldız ile Keşan Feride Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ercan Kınık’ın elinden aldı. Tören, tüm katılımcılarla fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.