HABER MERKEZİ

Saat 18.00 sıralarında Şapçı Ağadayı Tesislerinde başlayan toplantıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yönetim kurulu üyeleri ile sektör üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, sektörde yaşanan sıkıntıları masaya yatıracaklarını ve çözüm noktasında çalışmalarda bulunacaklarını söyledi.

Daha sonra söz alan S.S. Keşan Şehiriçi Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı İbrahim Ezer; Keşan Belediyesinden şehir içi minibüsleri için yaş grubunun yeniden düzenlenmesini ve yaş sınırının uzatılmasını talep ettiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan Keşan TSO Meclis Üyesi ve turizm işletmecisi Murat Arıkan, Keşan TSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasıişbirliğinde sektörün önemli sorunu olan SRC sahibi şoförler için Güvenli Sürüş Eğitimini Aralık ayı başında ile Keşan'da yapılacağını söyledi.

EĞİTİM YÜK VE YOLCU TAŞIMACILIĞINI KAPSIYOR

Arıkan, “2-3 Aralık’ta SRC’si olan mal sahibi taşımacı arkadaşlarımız ve şoförleri güvenli sürüş eğitimi olacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Otobüs Şoförleri Kaptanlığı Bölümü öğretim üyeleri tarafından verilecek. Güvenli sürüş, ekonomik sürüş ve trafikte sürüş psikolojisi eğitimi verilecek. Çok faydalı bir eğitim olacak. Üniversite tarafından katılım sonrasında bir sertifika verilecek; ‘Güvenli Sürüş Kaptanıdır.’ şeklinde. Kendi işletmenize ivme katacaktır. Şoförler odası ile beraber organize ediyoruz. Katılmak isteyen kişiler Erdem Başak’a isim yazdırabilirler. İlerleyen süreçte güvenli sürüş eğitimi mecbur olacak. Biliyorsunuz ilerleyen süreçte araçta kameranın mecbur olması gibi ilerleyen zamanlarda bu sertifikaya sahip şoförler istenecek. Eğitim yük ve yolcu taşımacılığını kapsıyor.” dedi.

SİZE YENİ İŞ BULAMAYIZ AMA BİZ SİZİN İŞLERİNİZİ İYİLEŞTİRMENİZ İÇİN YARDIMCI OLURUZ

Murat Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel olarak biz ne yapabiliriz? Herkesin sıkıntıları var, çözmeye çalışıyor. Birtakım sıkıntılar çözülüyor ama bazıları kalıyor. Bu tabloya baktığımızda hepimiz masaya koysak, hep beraber Edirne’ye gitsek, Ankara’ya gitsek sıkıntımız kalmaz. Ama sıkıntımız bir araya gelememek. Biz sorunları dinlemek istiyoruz. Ben yolcu taşımacılığı yapıyorum, nakliyat işi ile uğraşanların sorunlarını bilemeyebilirim. Bazı arkadaşlarımızın yabancı arabaların gelip yolcu alması gibi sıkıntıları var, taksici arkadaşlarımızın sıkıntısı A1 belgeli arabalar neredeyse taksi gibi çalışıyor. Bu masada olduğumuz gibi bir arada olmamız lazım. Biz sorunları dinleyelim ve bunların takipçisi olacağız. Global şirketler ve yabancı tehlikesi büyük ve kapımızda. Onlar buraya geldiğinde biz çırak olacağız. Onların gelmesini bu birliktelik ile beraber geciktirelim, bunların gelmesini engelleyelim. Biz size yeni iş bulamayız ama biz sizin işlerinizi iyileştirmeniz için kendinizi avantajlı hale getirmeniz için yardımcı oluruz.”

ŞİRKETLERİMİZ İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Muayene istasyonlarıyla görüşme halinde olduklarını dile getiren Arıkan, sözlerini şöyle tamamladı:“En büyük sıkıntımız randevu almak ve muayeneden geçmeyen araç. Yakında TÜV ile ortak bir çalışma yapacağız. Onlar bize arabaların muayeneden geçmeden önce yapılması gerekenleri anlatacaklar. Bizleri bilgilendirecekler. Bizde araçlarımızı ve şoförlerimizi buna göre yönlendireceğiz. Şoförler Odası ile beraber muayene randevusu almak için öncelik getirmeliyiz. Muayene istasyonu Keşan’ın, 22 plakalı araçlara öncelik olmalı. Bu konuda da çalışmamız olacak. Toplu lastik ve toplu yakıt alımı için çalışmalar yapacağız. Bazı şirketler ile görüşüyoruz. Buradaki şirketlerimiz ile görüşeceğiz. Ben kendime 15 tane alıyorum ancak 150 tane alacağım dediğim zaman iş değişir.”

KEŞAN, ENEZ VE İPSALA’YI BİRLİKTE ELE ALMAMIZ GEREK

Toplantı Keşan Şoförler Odası Başkanı Mahmut Demirkıran’ın konuşmasıyla sürdü.

Sektörün sorunları karşısından birlikte hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Demirkan, “Ulaşım sorunları karşısından Keşan, Enez ve İpsala’yı birlikte ele almamız gerek. KOSGEB’ten şoför esnafı da yararlandırılmalı. 0 faiz araç desteği bekliyoruz. Bu konuda birlikte bir çalışma yapmalıyız. Ayrıca sigorta bedelleri çok yüksek. Bu konuda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile çalışma içerisine girebiliriz. Şoför esnafının en büyük sorunu araçlara konulan yaş sınırlaması. Gerek şehir içi minibüsler olsun gerekse öğrenci servis araçları olsun bize büyük darbe yapıyor. Bu araçlarımızda 12 yaş sınırı var. Esnafımız 12 yaşını doldurmuş araçlarını değiştirmek zorunda kalıyor. Bir ihaleye girdiğimizde esnafımız zor durumda kalıyor. Muayene konusunda da bilgi eksiklikleri var. Bunun giderilmesi için eğitim toplantıları yapılabilir. Yakıt ve yedek parça alımlarında bedeller çok yükselebiliyor. Bu yüzden birlikte hareket etmemizde fayda var. Hep birlikte olursa bu konuda bir indirim yaptırabiliriz. Bizim için en önemli konulardan bir tanesi de ticari araçlarımızın yurt dışına çıkışını sağlamak. Bu konuda neler yapabileceğimizi iyi araştırmalıyız. Eğer bunu sağlarsak esnafımız açısından çok büyük bir gelişme olacaktır. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bu konuda gerekli girişimlerde bulunmalıyız. Esnafımıza dil eğitimi vermeliyiz. Özellikle hafta sonu Yunanistan’dan gelenler oluyor. İletişim konusunda esnafımızı geliştirmeliyiz. Köy garajında güvenlik sorunu yaşıyoruz. Öğrenciler rahatsız ediliyor. Bu konuda bir çalışma yapılması şart. Birde K-1, D4 gibi belgelerin devir hakkının olmasını bekliyoruz. İşi bıraktığımız zaman bu belgeleri hiçbir yere devredemiyoruz. Verdiğimiz onca para boşa gidiyor.” dedi.

Mahmut Demirkan’ın ardından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, sorunların çözümü noktasında hep birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Toplantı fikir alışverişinde bulunulmasıyla devam etti.