HABER MERKEZİ

Proje kapsamında bir dizi etkinlik programı oluşturan Keşan TSO, İzmir’de 18 Mart Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen iki günlük eğitimler ile başlattığı programın ardından, 20 Aralık Çarşamba günü, Çorlu’da, Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleri ve TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” etkinliğine katılarak projenin ikinci ayağını tamamlamış oldu.

Birbirinden önemli konuşmacıların; e-ticaret, endüstri 4.0, enerji verimliliği, dijital dönüşüm, e-ihracat, dijital Dünya’da pazarlama ve benzer konularda çok değerli sunum ve bilgiler aktardığı organizasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, tüm sektörlerin dijital dönüşüme ayak uydurması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

KLASİK YAŞAM GİDİYOR, DİJİTAL DÖNEM GELİYOR

“Girişimcilik Merkezi Projemizin ikinci ayağı kapsamında, 40 genç girişimcimiz ile katıldığımız Trakya Teknoloji Buluşmaları’nda dolu dolu bir program geçirdik. 40 genç girişimcimiz ile programın sayıca en fazla katılım gösteren grubu olduk. Gerçekleştirilen program kapsamında bir kez daha gördük ki; eski klasik yaşam gidiyor ve yerine yeni dijital bir dönem geliyor. Şirketlerimiz için dijital girdapta hayatta kalmak ve var olmak açısından gelişmeleri takip etmek oldukça önemli. Yeni teknoloji ve bilgi çağında, müşteri ile olan iletişimi iyi takip etmek gerekiyor. Görülüyor ki bu süreçte, eskiden Dünya’nın en büyük şirketleri olan petrol şirketleri şimdi yerlerini yeni büyüklere, yani teknoloji şirketlerine bırakmış durumda. Örneğin; Bir zamanlar perakende market zincirinin ve sektörünün en büyüğü olan bir firma şimdilerde bu birinciliği aynı sektörde internetten alış veriş hizmeti sunan bir başka firmaya kaptırmış durumda. Bu da bize gösteriyor ki,  lojistikten ulaşıma, sağlıktan turizme kadar her türlü sektörde dijital dönüşüme ayak uyduranlar ayakta kalacak.”

AKIL TERİ DÖNEMİ ÇOKTAN BAŞLADI

Helvacıoğlu açıklamasının devamında, ülkeyi, bölgeyi ve firmaları Sanayi 4.0’a hazırlayacak uygulamaları başlatmanın önemine değinerek şöyle devam etti: “2016 yılına kadar Dünya’nın en büyük 5 şirketi arasında 4 klasik 1’de dijital hizmet sunan şirket varken, şuanda Dünya’nın en büyük 5 şirketinin tamamı teknoloji üreten şirketler oldu. Bunu düşünmemiz gerekiyor. Demek ki; Teknolojiye yatırım yapan kazanacak, yani akıl teri dönemi çoktan başladı, beyin göçü yeni dönemde akıl teri ihracatına dönüşecek. Kimsenin düşünmediğini düşünen sınıf atlayacak ve kazanacak. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiyoruz. Yani artık büyük balık küçük balığı değil, hızlı balık yavaş balığı yiyecek, büyük değil, fit firmalar kazanacak.”

GELİŞİMİ SAĞLAYAN UYGULAMALARI VE ORGANİZASYONLARI HAYATA GEÇİRMELİYİZ

Bundan sonraki öncelikli mücadelenin, altyapıyı, gençleri ve geleceği dijital dönüşüme, yani Sanayi 4.0 Devrimi’ne hazırlamak olması gerektiğine de vurgu yapan Mustafa Helvacıoğlu, “Google’ın ekonomik işlem hacmi 14 Milyar Dolarken, Türkiye’nin en büyük firmalarından biri olan PETKİM’in 1.5 Milyar Dolar. Yine teknoloji üreten Dünya devi Apple’ın ekonomik işlem hacmi Türkiye’nin toplam ekonomik hacmi olan 750 Milyar Dolar kadar. Görülüyor ki; her türlü sektörde büyük değişim yaşanıyor, başka ihtiyaçlar ortaya çıkıyor, akılı dönem geliyor, yapay zekalar, asistan robotlar, teknolojik ve dijital yaşam artık her anımızda gündemimizde olacak. Bundan sonraki öncelikli mücadelemiz, altyapımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi dijital dönüşüme, yani Sanayi 4.0 Devrimi’ne hazırlamak olmalı. Araba yapmak değil, arabanın beynini yapmak daha çok kazandıracak. Biz bugün sanayi 4.0 ya da dijital dönüşümü yeni yeni konuşmaya başlamışken, Dünya bu konuda yol almış durumda. Her sektörde gelişimi sağlayan uygulamaları ve organizasyonları hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Mustafa Helvacıoğlu son olarak, organizasyondan dolayı TOBB ve Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederek, 40 genç girişimcinin, önemli bir organizasyonda, çok değerli konuşmacılar ile buluşturulmasına vesile oldukları için çok mutlu olduklarını kaydetti.