TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, TEMA Vakfının başlattığı “Kömür Üzer” kampanyası hakkında bilgi verdi. TEMA Vakfı, “Kömür Üzer” kampanyasını başlattı. Yapılması planlanan kömür yatırımlarının tarımsal üretime vereceği zararların altını çizen Çoğal, Karaman’ın ve Konya’nın yanı sıra Trakya, Çanakkale, Eskişehir Alpu ve Afyon Dinar’da bulunan tarım alanlarının da tehdit altında olduğunu açıkladı.

TEMA VAKFI HERKESİ KAMPANYAYA DESTEĞE ÇAĞIRIYOR
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, yaptığı açıklamada; ’’Türkiye’nin gıdasını üreten önemli tarım alanlarına kömür ocakları ve kömürlü termik santraller kurulması planlanıyor. TEMA Vakfı, bu durumun gıda güvencesine ve tarımsal üretime vereceği zararlara dikkat çekmek üzere Türkiye çapında ‘Kömür Üzer’ sloganıyla bir kampanya başlattı. Kampanya boyunca TEMA gönüllülerinin katılımıyla düzenlenecek etkinliklerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için çağrı yapılacak. Kömür ocakları ve kömürlü termik santrallere itiraz etmek için bir imza kampanyası da başlatan TEMA Vakfı, herkesi kampanyaya imza atmaya ve etkinliklere katılmaya davet ediyor. Kampanyaya destek vermek için change.org/komuruzer linkinden online imza atılabilir ya da komuruzer.com adresindeki talep dilekçesi doldurularak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına faks ya da posta yoluyla gönderilebilir.” dedi.

“KÖMÜR HAVAYI, SUYU VE TOPRAĞI ZEHİRLİYOR”

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal; Kurulması planlanan kömür ocaklarının ve kömürlü termik santrallerin vereceği zararlara dikkat çekti. Tarım ve mera alanlarından oluşan 18 bin hektarlık arazinin (yaklaşık 24 bin adet futbol sahası) kömür yatırımına açılmasının planlanması sebebiyle kampanyayı Konya ve Karaman’dan başlatıldığını açıklayan Çoğal, “Bölgeye 5 bin 500 megavatlık bir kömür santrali kurulması planlanıyor. Ancak kömür ocağı açılması için verimli topraklarımız kazılıyor. Kömürün çıkarılması sırasında yer altı suları, çevredeki dereler ve göller zehirli hale geliyor. Termik santrallerde yakılan kömür; havamızı, suyumuzu ve toprağımızı zehirliyor. Buğday, domates, biber, elma ve portakal gibi birçok sebze ve meyve külle kaplanıyor ve yanıyor. Toprakta biriken ağır metaller bu ürünler yoluyla insanlara geçebiliyor. Soframızdaki gıda, soluduğumuz hava kömür tehdidi altında” dedi.

“TÜRKİYE’DE KAÇ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL PROJESİ VAR?”

Türkiye’de şu an 60 kömürlü termik santral tesisi projelendirilmiş ya da duyurusu yapılmış durumda. Bunlardan Eskişehir Alpu, Konya Karapınar, Karaman Ayrancı ve Afyon Dinar’da planlananlar birden fazla santralin projelendirildiği yerler. 3 santral inşa halinde. Projeler Trakya, Adana, İskenderun Körfezi çevresi, Çanakkale, İzmir, Zonguldak-Bartın, Konya Kapalı Havzasın’da yoğunlaşıyor.      

“TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TARIM ALANLARI TEHDİT ALTINDA”

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal; “Türkiye’de kömür tehdidi ile karşı karşıya olan Trakya, Çanakkale, Konya, Karaman, Eskişehir Alpu, Afyon ve Dinar’da bulunan diğer önemli  tarım alanlarında da kömür yatırımları planlanıyor. İklim değişikliğinin etkileri ile su ve tarım açısından zor geçecek bir döneme giriyoruz. Gelecekte su stresi, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim gibi sorunlar yaşamamamız için tarım alanlarımızı, verimli topraklarımızı korumamız gerekiyor. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma gerekçesiyle desteklenen kömür yatırımlarının, gıda güvencemizi riske sokması ve ülkemizin kısa vadede birçok tarım ürününde dışa bağımlı hale gelmesi kaygısını taşıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın da belirtmiş olduğu gibi su ve gıda stratejik bir konuma geldi. Yaşanabilir bir gelecek için sağlıklı ve verimli topraklara ihtiyacımız var. Bu sebeple herkesi TEMA Vakfımızın başlattığı “Kömür Üzer” kampanyasına destek vermeye çağırıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.