TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Çanakkale’de yapılması planlanan Biga Termik Santrali’ne resmi itiraz hakkını kullanmak isteyenleri dün tarihli itiraz dilekçesi ile Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurmaya davet etti. Çanakkale’de yapılması planlanan Biga Termik Santrali'nin çevresel etki değerlendirme raporunun (ÇED) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yakın bir zamanda onaylanması beklendiğin söyleyen Çoğal, “Bu onay verildiği takdirde termik santral projesinin gerçekleşmesi için gerekli en önemli adım tamamlanmış olacak.” şeklinde konuştu.

ÇANAKKALE’YE 12 TERMİK SANTRAL YAPILACAK

İl Temsilcisi Çoğal, 2012’nin kömür yılı ilan edilmesinin ardından kömür madenciliği ve kömürlü termik santraller konusunda çalışmalar hızlandığını belirtti. Bu kapsamda kömür yatırımları için odağa alınan Çanakkale'de hali hazırda çalışan 3, inşa halinde ise 1 termik santral bulunduğunu ifade eden Çoğal, “ÇED sürecinde sona yaklaşılan Biga Termik Santrali’nin de içlerinde bulunduğu 12 yeni kömür santralinin yapılması planlanıyor”  dedi.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, kömürlü termik santraller en büyük hava kirliliği kaynağı ve hava kirliliği kalp, akciğer ve solunum yollarını etkileyerek akciğer kanseri, mesane kanseri, felç, KOAH ve astım gibi hastalıklara neden olduğunun altını çizdi. Çoğal, Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in yaptığı çalışmaya göre kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği Türkiye’ye bugüne kadar her yıl 2,9 - 3,6 milyar USD arasında sağlık maliyetine neden olduğunun ve Türkiye’deki mevcut kömürlü termik santraller nedeniyle her yıl 2.879 erken ölüm, 637.643 iş günü kaybı, 3.823 yeni kronik bronşit vakası yaşandığının bilgisini de verdi.

ATIKLAR TOPRAĞA, SUYA VE GIDA ZİNCİRİNE KARIŞIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre termik santrallerden kaynaklanan atığın sadece %65’i kül barajında depolanabildiğini söyleyen Çoğal, “Geri kalanı rüzgarla uçuşup toprağa, suya ve gıda zincirine karışarak hem ekosisteme hem de insan sağlığına zarar veriyor. Çünkü termik santrallerin atıkları kül ve cüruf, ağır metal içeriyor.” dedi.

KÖMÜR GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALIYOR

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, son olarak şu bilgileri verdi: “Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları. TÜİK verilerine göre, 2013 yılında sera gazı emisyonları içinde en büyük payı %67,8 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından iklim değişikliği ile mücadele için dünyadaki mevcut kömür rezervlerinin %82’sinin yer altında bırakılması gerektiği kabul edilirken, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin maliyeti her gün düşerken Türkiye kömüre dayalı enerji politikalarına devam ediyor.”

Türkiye’de bugün başta Çanakkale, Adana ve Zonguldak’ta olmak üzere 80’e yakın kömürlü termik santral projesi bulunuyor. Bu planların, gerçekleşmesi durumunda, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının artmasıyla birlikte sağlık, işgücü, tarımsal verim kaybı gibi ciddi maliyetleri olacak. Mevcut eğilim değişmezse Türkiye’de 2030 itibarıyla, iklim değişikliğinden kaynaklı güneydoğu ve doğu bölgelerinde %20 ile %40 arasında, iç ve batı bölgelerinde ise %40’ı aşan oranlarda su stresi yaşanacağı öngörülüyor.”