Teorik ve Uygulama Öğretmeni Ender Arda, yeni dönemde sürücü kurslarında “Trafik Adabı”nın ders şeklinde anlatılacağını bildirdi.  

Söz konusu projeyle trafikte agresifliğin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirten Arda, “Uzun vadeli yatırım olarak görülen projenin ise trafikte 10-15 yıl sonra meyvesini vereceği hesaplanıyor. Dersin içine monte edilen kültürle trafik kazalarının da minimum seviyelere düşeceği ifade ediliyor.” dedi.

DİREKSİYON VE İLK YARDIMDAN ÖNCE ÖĞRETİLECEK

Ender Arda, trafikte Ocak 2016 itibarıyla yeni bir dönem başlayacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Yeni sistemle birlikte ehliyet alma zorlaşırken ilkyardım, motor ve trafik derslerine ilave olarak bir de trafik adabı dersi eklenecek. Eklenen bu trafik adabı dersiyle sürücü adayları Türk kültürü, örf ve adetlerinden de hayatına olumlu şekilde yansıyacak bilgiler öğrenecek. Verilecek bu dersle birlikte uzun vadede trafik terörünün de önüne geçilmesi hedefleniyor. Dünyada trafik eğitiminde olmayan bir yeniliğe imza atılırken, yeni yılla birlikte ehliyet almak isteyen kursiyerler bir de trafik adabı dersi alacak. AB standartlarında dahi olmayan bir şeye imza atılacak. Trafik kazalarında insanlar bilgisizliklerinden dolayı kaza yapmıyor. Trafik kültürünün özümsenmemesinden ve bu noksanlıktan dolayı kazalar meydana geliyor.”

CAN VE MAL KAYIPLARININ MİNİMİZE EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

Trafik adabı dersiyle can ve mal kayıplarını minimize edilmesinin amaçlandığını dile getiren Arda, "İnsan merkezli bir sürücü eğitimi veriyoruz. Sadece kuralları öğreten değil, trafikte paylaşım kültürünü geliştiren, birlikte olmayı, trafik ortamını beraber kullanmayı önceleyen bir anlayış. Bu da trafik adabı dersiyle başlıyor." şeklinde konuştu.

Ender Arda, bu dersle beraber aynı zamanda kurallara uyma alışkanlığının da temel amaçlar arasında olduğunu kaydederek, sınavı iyi yaparak gerçek araç kullanmasını iyi bilen ve trafikte emniyetli kullanabilen insanları yetiştirmenin hedeflendiğini bildirdi.

TRAFİK ADABI

Ender Arda, trafik adabıyla ilgili de bilgi vererek, şunları söyledi: "Trafik kuralı kırmızı ışıkta durup yayaya yol vermemizi gerektiğini bize söyler. Eğer uygulamazsak bir trafik cezası göreceğimizi bize söyler. Ama trafik adabında ise kırmızı ışıkta yaya değil sen geçmeye kalkarsan onun hakkını gasp ediyorsun ona saygısızlık ona nezaketsizlik yapıyorsun. İşte bu içselleştirme olmadıktan sonra kurallar havada kalıyor. Bu nezaket duygusu içerisine yerleşmediği müddetçe bu konuda mesafe kat edemeyiz. Trafik adabı dersiyle bunu sağlayacağız. Bu 10-15 yıl sonra daha da meyvelerini verecektir. Bu dersi alacak nesiller gelecekte sürücülerin şeklini ve niteliği artıracaktır."