Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Gıda ve Tarım Politikaları Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, 22-23. Dönem AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, geçen Cumartesi günü Keşan’da yaptığı açıklamada, TEPAV olarak geçen Mart ayında bir proje teklifinde bulunduklarını hatırlatarak, “Bu proje ile ilgili olarak 13 Ağustos’ta ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir toplantı daha yapmayı planlıyoruz.  Eğer verdiğimiz proje teklifimiz kabul olursa her türlü işbirliği yapmaya hazırız.” dedi.

“13 AĞUSTOS’TA TOPLANACAĞIZ”

Keşan, İpsala ve Enez bölgesinin, Hamzadere Sulama Birliği’ni de içine alacak bir şekilde gelecek 10 ve 20 yılın ekonomik kalkınma planlarını yaptıklarını ve bu doğrultuda bir proje çalışmasında bulunduklarını kaydeden Budak, şöyle devam etti: “Bu projemizi Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası, İpsala Ticaret Borsası ve Hamzadere Sulama Birliği ile birlikte uygulamaya koyacağız. TEPAV olarak hazırladığımız teknik projeye ilişkin teklifimizi geçtiğimiz Mart ayı içinde yapılan toplantıda sunmuştuk. Önümüzdeki 13 Ağustos Çarşamba günü bu doğrultuda Keşan’da bir toplantı daha yapmak ve görüşmelerde bulunmak istiyoruz.”

“HEMEN YANIBAŞIMIZDA 65 MİLYONLUK POTANSİYEL BİR MÜŞTERİ VAR”

Açıklamasına Balkan ülkelerine olan yakınlığımıza dikkat çekerek devam eden Budak, “Bu ülkelerin yaklaşık 65 milyonu bulan bir nüfusu var. Bu ülkeler hem Avrupa Birliği ülkeleri hem de bu ülkelerden ithal ettiği ürünler var. İşte biz TEPAV olarak bu ürünleri araştıracağız, ortaya çıkaracağız. Ortaya çıkacak bu binlerce ürünü hedefimiz olan Balkan ülkelerine satan devletler hangileri, biz bu ülkelerle nasıl rekabet ederiz, bunu ortaya koyacağız. İşte bütün bu değerleri irdeledikten sonra Keşan’a kurulacak olan organize sanayi bölgesinin tarıma dayalı mı, yoksa daha farklı bir genel organize sanayi bölgesi olması mı ortaya konacak. Keşan’daki ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda belirlenecek.” şeklinde konuştu.

“OSB’NİN YER SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Keşan’a organize sanayi kurulurken sadece iç pazarı düşünmenin yeterli olmayacağını aynı zamanda dış pazarı da mutlaka göz ününde bulundurmak gerektiğini de ifade eden Budak, organize sanayi bölgesinin yer seçimi yapılırken ekonomik lojistik imkan sağlayacak yerin seçilmesinin çok önemli olduğunu, kara ve deniz yollarına yakınlığın çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Budak bir soru üzerine de Enez Limanı’nın ticaret limanına dönüşmesinin bölgedeki ekonomik faaliyetlerin daha da artmasıyla, gümrüklerle ve limanlarla ilgili yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasıyla mümkün olacağını belirtti.