Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Hamzadere Kalkınma Stratejisi ve Yol Haritası 3. Saha Çalışması Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı dün yapıldı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda saat 18.00’de başlayan toplantıya, Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı Gıda ve Tarım Politikaları Araştırmaları Enstitüsü Danışmanı Necdet Budak, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan TB (Ticaret Borsası) Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ile yönetim kurulu üyeleri, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıyı açan Budak, bugüne kadar yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vereceklerini belirterek, şunları söyledi:

3. SAHA ÇALIŞMASI İÇİN BÖLGEDEYİZ

 “Keşan İpsala Enez’i Hamzadere Bölgesi olarak adlandırıyoruz. Oda, borsa ve birlik yöneticilerinin bölgemizin gelecekteki kalkınma stratejisinin hazırlanması üzerine TEPAV’dan talepleri oldu. Biz de bu taleplerine yönelik ekip kurduk. Ekibimizle 3. saha çalışması için bölgemizdeyiz. Keşan İpsala Enez bölgesinde önemli firmaları ziyaret ederek, bire bir görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde bazı verileri topladık. Bölgemize benzer coğrafyaları hem Türkiye’de hem de dünya genelinde aradık. Keşan neden var, niçin kurulmuş? Tarihimizi anlamaya çalıştık. Osmanlı arşivlerine kadar çeşitli araştırmalarımız oldu. Türkiye’de ekonomi politikaları Kalkınma Bakanlığı’nın kalkınma planlarıyla yapılıyor.

TRAKYA ANLIMINDA DA TALEPLERİ TOPLADIK

Keşan’da da bölge ekonomisini ayakta tutan özel sektör. Ankara yaptığı planlarda bölgeye Trakya olarak bakıyor. Onların planlarını incelediğimizde turizm teşviki yok. Trakya anlamında da talepleri topladık. Baktığımızda kendi içimizde de farklılıklar var. Çalışmamızı Kalkınma Bakanlığı da takip ediyor. Yerel ölçekte Türkiye’de ilk projeyi gerçekleştiriyoruz. Ankara’daki bürokratların tüm Türkiye için iyi niyetle geliştirdikleri kalkınma stratejileri ayrı bir şey. Keşanlılar ne istiyor? Nasıl bir Keşan Enez İpsala istiyoruz? Gelecekte nerede olmak istiyoruz? Bürokratlar gelip geçiyor ama bölge insanı burada yaşamaya devam ediyor. Bu anlamda bir çalışma planı ortaya koyduk. Bire bir görüşmelerden bir sunum hazırladık. Eylem planı çıktıktan sonra bölgenin geniş bir raporunu tamamlamış olacağız. Kasım ayında da geniş katılımlı bir toplantıyla Keşan’ı tartışacağız ve nihai raporu yazarak buradan çıkacak olan projeler bölgenin gelişmesine ciddi bir yol haritası çıkaracak.”

TOPLANTI BASINA KAPALI DEVAM ETTİ

Açış konuşmasından sonra basına kapalı olarak devam eden toplantıda, TEPAV’ın Keşan, İpsala ve Enez’de gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgi verildi.