GİZEM GÖRÜR

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün 6.6 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı deprem ile ilgili olarak, Jeofizik Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Hakan Balcı dün yaptığı açıklamada, Bodrum’da yaşanan depremin Trakya Bölgesi’ni etkilemeyeceğini fakat her durumda hazırlıklı olunması gerektiğini bildirdi.

NE ZAMAN OLACAĞINI BİLEMİYORUZ

Depremi hisseden bölgedeki vatandaşlara geçmiş olsun diyerek açıklamasına başlayan Hakan Balcı, şunları söyledi: “Bodrum açıklarında Kandilli Rasathanesine göre açıklanan 6.6 büyüklüğündeki deprem için öncelikle etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun diyorum. O bölgemiz deprem hareketliliği olan bir bölgemizdir. Alınan kayıtlarda Bodrum açıkları belli dönemlerde hareketlenen faylarımızın olduğu bir bölgedir. 6.6-6.7 büyüklüğünde daha önce de depremler yaşanmış bir bölgemizdir. Belli bir yerde bir birikim oluyorsa, bir oğullanma durumu varsa, zaten bir deprem beklenir. Özellikle deprem bilimiyle uğraşan bilim adamları tarafından da burada bir deprem olacağı biliniyordu. Biz depremin, aktif fay hatlarından yola çıkarak tarihte de yaşandıysa tekrar yaşanacağını bilebiliyoruz. Şiddetini de az çok bilebiliyoruz. Fay hatlarının doğrultularını da bilebiliyoruz. Fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bunun için de yoğun bir şekilde tüm dünyada çalışmalar sürüyor.”

ARTÇI DEPREMLER BEKLENİYOR

Depremlerin artçılar şeklinde devam edeceğini hatırlatarak devam eden Balcı, “Bodrum’da oluşmuş olan deprem 6.6 şiddetindeydi. Bundan sonra artçı depremler bekleniyor Bodrum’da. Ve artçılar genelde asıl depremin 1 puan düşüğü şeklinde gelir. Örneğin 5.6 şiddetinde artçılar beklenir ve belli bir süreden sonra sarsıntıların büyüklüğü azalarak devam eder ve durur. Bodrum bölgemiz genelde kayalık bir bölgedir. Bu yüzden deprem şiddetini biraz düşürme eğilimi olsa da fayın sahile yakın olması ve deprem derinliği sarsıntının fazla hissedilmesine sebep oldu ve vatandaş panikledi.” şeklinde konuştu.

99 ÖNCESİ YAPILMIŞ OLAN YAPILARIN KONTROLDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Açıklamasına, 99 depreminden önceki yapıların kontrolden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak devam eden Balcı şunları söyledi: “Bunu hep belirtiyoruz. 99 depreminden büyük bir ders çıkardık. 99 öncesi yapılmış olan yapıların kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Yeni deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü depremlerde en çok bu yapılar etkileniyor. Bu depremde de 99 öncesi yapılarda çatlama ve kırılmalar oldu. 99’dan önce yapılan yapılar mutlaka kontrol edilmelidir. Gerekirse yıkılıp tekrar yapılmalıdır. Yaşanan depremler de bunu ivedilikle yapma zorunluluğumuzu ortaya koyuyor.”

YOL KAT ETTİĞİMİZE İNANIYORUM

Balcı, ülkemizin %97’sinin deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “99’dan sonra gelen yönetmelikler aslında depreme gayet uygun ve dayanıklı. Bu plan proje aşamalarında gayet yol kat ettiğimize inanıyorum. Bir bina yapan, öncelikle binanın içinde can yaşadığını düşünmelidir. Titizlikle üzerinde durmalıdır. İçinde kendisi yaşayacak gibi bina yapması lazım. Ülkemizin artık %97’sinin deprem kuşağında olduğunun bilincine artık varılması lazım. Her an herhangi bir yerde yıkıcı bir deprem yaşanabileceğinin bilincine varılması lazım. Deprem sıklıkla bizlere kendini hatırlatıyor zaten. Biz de istiyoruz ki gelişmiş ülkelerdeki gibi önlemler alabilelim. Tamam deprem olağan bir doğa olayı fakat tedbirler alındıysa sıkıntı yaratmıyor. Biz binalarımıza güvenelim istiyoruz. Bu anlamda da çalışmalar güzel gidiyor.”

REHAVETE KAPILMAMAK GEREKİYOR

Bodrum’da yaşanan depremin Trakya Bölgesi’ndeki fay hatlarına etki etmeyeceğini ifade eden Balcı, şunları söyledi: “Bodrum’da yaşanan depremin, Trakya Bölge’mize bir etkisi olmayacak. O depremin bizim fay hatlarını etkileme gibi bir durumu olamaz fakat ülkemizin %97’si deprem bölgesinde olduğu için her an her bölgede deprem yaşanabilir. Hazırlıklı olunmalıdır. Bazen depremler kendini unutturabiliyor fakat rehavete kapılmamak gerekiyor. Bodrumda birçok tatilci panik yaşadı. Panik durumunda olmamak için tedbirlerin alınması gerekir.”

TEDBİRLER ALINMALIDIR

Hakan Balcı, depremle ilgili alınması gereken tedbirler ile ilgili tavsiyelerde bulunarak açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Öncelikle vatandaşımızın hazırlıklarını yapması gerekir. Oturduğumuz evlerimizde gerekli tedbirleri almalıyız. Çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Çocuklarımıza belli başlı deprem eğitimleri verilmeliyiz. Tabi ki öncelikle ailelerin bilgi sahibi olması gerekir. Deprem, sadece ailede değil, okullarda da ders olarak gösterilmelidir. Bu da benim kişisel bir tavsiyemdir. Eski binaların da tekrar gözden geçirilmesi konusunun şiddetle üzerinde durulması gerekiyor.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ