Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, dün yazılı bir açıklama yaparak,  Edirne Valiliği’nin “Kahvehane, Çay Ocağı, Cafe Gibi Yerlerde Yapılan Değişiklikler” ile ilgili yayımladığı genelge hakkında Keşan esnafına bilgilendirmelerde bulundu.

Valiliğin kişileri hastalıklardan korumak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek ve hijyen kurallarına uyulması açısından genelge yayımladığını belirten Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, genelge hakkında esnafı ve vatandaşları ilgilendiren şu bilgileri paylaştı: “Kahvehane, çay ocağı gibi birden fazla kişinin kullandığı malzemeler, iyi yıkanmamış ise ağız yoluyla geçebilen bulaşıcı hastalıklar yönünden risk teşkil etmektedir. Bu tarz işletmelerde hijyenik yıkama yapmak için bardakların bulaşık makinesi ile yıkanması sağlıklı olmaktadır. Bu gerekçe ile çay ocağı, kahvehane gibi işletmelerin bulaşık makinesi bulundurmaları gerekmektedir. Mevcut işyerlerinin 3 ay içinde iş yerlerinde bulaşık makinesi bulundurarak kullanmaları uygundur. 10 m2’nin altındaki işyerlerinde işyerleri 6 ay içerisinde şartlarını düzelterek bulaşık makinesi temin etmeliler. Belediye ve özel idare yeni iş yerlerine ruhsat verirken bulaşık makinesi bulundurma şartı arayacaktır. Kahvehane, çay ocağı, cafe vb. yerlerde ikram edilen çay, kahve, oralet gibi ürünlerde tek şekerle satışa geçilmesi ancak müşteri tarafından istenilmesi haline ilave şeker verilmesi şeker kullanımını azaltmaya yönelik davranış gelişmesine olanak sağlayacaktır. Kahvehane, çay ocağı cafe gibi yerlerde şekerler genelde tabağın içinde açıkta servis edilmektedir. Kullanılmayan şekerlerin atılması milli servet kaybına yol açmaktadır. Ancak bunların sürekli sunulması özellikle ağız yoluyla bulaşan hastalıklara neden olmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar riskini azaltmak için tek şekerin ambalajlanmış halde kullanıma sunulması gerekmektedir. Kahvehaneler ve çay ocakları pek çok vatandaşın yararlandığı mekanlardır. Bu iş yerlerinde zamanın daha verimli geçmesi için okuma alışkanlığının kazandırılması önemlidir. İşletmelerde en az 2 yerel, 1 ulusal gazete bulunması bölge ve yurt haberleri hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra okuma alışkanlığının gelişimine katkıda bulunulacaktır.”

Zabıta Müdürlüğü yetkilileri; genelgenin öngördüğü süreleri dikkate alarak denetimler gerçekleştirileceğini bildirerek esnafın sağlık ve hijyen açısından kurallara uymasının zorunluluk olduğunu aktardı.