HABER MERKEZİ

Bölge halkına sorulmadan ve halka rağmen 140 tonluk “Patlayıcı Madde Deposu” yapılmak istendiğinin altını çizen Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Uzunköprü ilçesi Saçlımüsellim Köyünün verimli tarım arazilerine bölge halkına sorulmadan ve halka rağmen 140 tonluk ‘Patlayıcı Madde Deposu’ yapılmak isteniyor.  Trakya toprakları ülkemizin en verimli topraklarıdır. Bölge Planı’nda Uzunköprü ve Meriç ilçeleri tarım alanı olarak ayrılmıştır.  Siyasi iktidar topraklarımıza mevzuatın öngördüğü kadar dahi önem vermeyerek, onun yok olmasına sebebiyet verecek kararlara imza atmaktadır. Tarım alanı olarak ayrılan bu topraklar üzerine, plansız ve programsız kirletici birçok tesis kurularak Ergene kirliliği oluşmuştur. Şimdi de verimli tarım topraklarımız üzerine patlayıcı madde depoları yapmak doğaya karşı yeni bir cinayettir.

Kurulmak istenen ‘Patlayıcı Madde Deposu’na’ ulaşım, tarla yollarından sağlanmaktadır. Burada oluşacak herhangi bir tehlike durumunda kurtarma araçlarının ulaşması mümkün olmadığından tehlikenin sonuçları çevrede yaşayan köylülerin yaşamını ve binlerce dönüm ekili araziyi tehdit edecektir. Trakya bölgesinin tarımsal kurtuluşu olarak ilan edilen ‘Çakmak Barajı ve Su Toplama Havzası’ için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Ülkemiz dünyada toprak rezervi azalan 20 ülkeden biridir. Tarım arazileri 2001 yılında 26,4 milyon hektar iken, 2017 yılında 24 milyon hektara gerilemiştir. Bu azalan oran ülke topraklarının tamamının yaklaşık % 10’luk kısmını oluşturmaktadır. 1 santimetre kalınlığındaki toprak 600 yılda oluşmaktadır. Dünyada tarım toprakları ‘tarımsal sit’ alanı olarak ilan edilirken,  ülkemizde ‘5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'na rağmen, verimli tarım arazileri hızla amaç dışı kullanıma açılmaktadır.

 “Toprak, hava, su” gibi doğal varlıklar tüm halkındır. Trakya'da yaşayan çevreye duyarlı insanlar olarak, çocuklarımızın geleceği olan bu verimli toprakları yok edecek, tüm olumsuz girişimlere karşı mücadelemizi geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam ettireceğiz.

Uzunköprü halkı olarak Saçlımüsellim Köyü’nde yapılması planlanan Patlayıcı Madde Deposu’na ve Tarım alanlarımızın Tarım dışı kullanılmasına HAYIR diyoruz. 

Edirne İdare Mahkemesi heyeti Yüzbaşıoğlu Kimya Şirketinin sahibini, şirketin üç avukatını, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı avukatını, davacı avukatını, Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven ve dernek avukatı Bülent Kaçar'ın savunmalarını dinlediler.

Bülent Kaçar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Trakya bölge planında ve il çevre düzeni planında hakim fonksiyon tarımsal faaliyetlerdir. Bölgemizin tarımsal bütünlüğünü bozacak patlayıcı madde deposu projesinin uygulanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca şirket lehine plan değişikliklerinin Trakya halkına sorulmadan yapılması hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır.” şeklinde konuştu.

Bölgemize hayat getireceği iddia edilen Çakmak Barajının sulama sahasında, tarımsal niteliği öncelikli korunacak alanda yeni bir doğa cinayetine izin verilmemelidir.

Uzunköprü Saçlımüsellim köyünde verimli tarım arazileri üzerine kurulmak istenen Patlayıcı Madde Deposu projesinin sahibi Yüzbaşıoğlu Kimya Şirketinin üç avukatından birinin Edirne Barosu Başkanı Av. Özgür Yıldırım'ın olması duruşmayı izleyenlerin dikkatini çekti.