1979 yılından bu yana Keşan Çöplüğü olarak kullanılan vahşi depolama alanında rehabilitasyon çalışmalarının başlaması ile ilgili dün tören düzenlendi.   

Vahşi Depolama Sahası alanında gerçekleştirilen, saat 15.00 sıralarında başlayan törene CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül,  Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, İl Genel Meclisi üyeleri, belediye başkan yardımcıları, belediye meclisi üyeleri, oda ve borsa temsilcileri, daire amirleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Keşan Belediyesi personeli Bahar Şen’in sunumunda gerçekleştirilen törende ilk olarak Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan konuştu.

Çok önemli ve anlamlı bir tören için bir arada olunduğunu belirterek, “Şu an bu tören için ne kadar mutluysak ülke genelinde yaşanan terör olayları nedeniyle de o kadar üzüntülüyüz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine sabır gazilerimize de acil şifalar diliyoruz.” dedi.

Keşan çöplüğünde işin sonuna gelindiğini, alanın rehabilite edileceğini belirten Özcan, “Yaklaşık 2 ay sonra aynı zamanda başkanlığını da yaptığımız GÜNEKAB aracılığıyla Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne çöpler dökülmeye başlanacak. Bulunduğumuz alan gelişen Keşan’ın önünde bir çöp engeli olmaktan kurtulmuş olacak. Yakın zaman sonra 600 hektarlık alanı da imara açacağız. Şu anda Keşan’da imar planlarının revizyon çalışmaları yürütülüyor ve son aşamaya gelindi. Yakınlardaki bir inşaatın temel atma töreninde Keşanlılar’a demiştim. Şükürler olsun ki bundan önceki çalışmalarımızda olduğu gibi burada da söz verdik ve yerine getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Mehmet Özcan, rehabilitasyon çalışması kapsamında yapılacakları şöyle aktardı: “Yılların birikimi olan çöp, içindeki bakteriler nedeniyle sürekli metan gazı üreten bir yer haline geliyor. Özellikle poyraz havalarda kendi kendine yangınlar oluşuyor. Ülke olarak çevre ile ilgili sorunlarda biraz duyarsızız. Bir piknik alanına gidin, herkes elini ayağını çektikten sonra sanki savaş alanı gibi bir manzara ile karşılaşırsınız. Ortak kullanılan çeşmeler, trafik ışıklarının bulunduğu kavşaklarda hep kötü görüntüler oluşur. Hepimiz dilimizden düşürmeyiz diye. Peki bu manzara neyin nesidir! Ya pisiz ya da imansızız. Artık bu çöplük alanı yeşil alan görüntüsünde olacak.  Bu alanı tabiata ve insanlarımızın kullanımına kazandıracağız. Yıllardan bu yana atılan çöpün önce etrafı toplanacak ve hacim küçültülecek. Projede 37 adet metan gazı bacası var. Bu bacalar birbirine paralel olarak bağlanacak ve tek bir bacadan basınç sensörlü bir yakıcıyla kontrollü olarak çıkacak metan gazı yakılacak. Belki çıkacak metan gazı çevredeki binaların ısı ihtiyaçlarını bile karşılayacak. Bunun için değerlere bakılacak. Metan gazı bacaları açıldıktan sonra üzerine 40 cm civarında kil ve killi toprak yığılacak. Onun üzerine membran denen su geçirmez kalın bir örtü serilecek. Son olarak 1 m kalınlığında ekilebilir tarım toprağı örtülecek. Bu alana kökü yarım metreyi geçmeyen bodur bitkiler dikilip yeşil bir alan yaratılacak. İş bitince ne Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ndan bakınca bu kötü manzarayı göreceksiniz, ne yanından geçerken kokudan burnunuzu tutacaksınız, ne de poyraz havalarda toplu konut alanında yaşayan vatandaşlarımız buranın dumanı ve kötü kokusunu duyacaklar.”

Özcan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Kasım ayında Keşan, Enez ve İpsala’nın ve bölgenin katı atık denen çöpleri, yeni tesisimiz olan Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf edilecek. Orası vahşi depolama değil çok modern bir işletimi olacak sistemle yürütülecek. Konu hakkında çok emeği olan İl Çevre Müdürümüz Abdullah Bülbül’e çok teşekkür ediyorum. Edirne’deki çevre işlerinde, çevre mevzuatlarını neredeyse beraber yazacak hale geldik. Paşayiğit’teki tesisin bir de aktarma ayağı olacak. Kısa zaman sonra oda bitecek. Çünkü Enez ile Keşan’daki tesisin arası neredeyse 80 kilometre. Bir kamyon çöpün oradan buraya getirilmesi rantabl değil. Bu nedenle aktarma istasyonu kurulacak. Bu işte emeği geçen şimdiki ve önceki dönemdeki bütün meclis üyelerime, belediye ekibime teşekkür ediyorum. Keşan’a ve bölgemize hayırlı olsun. Bütün çevre belediyelere ve bu işi yapmak isteyen çevre gönüllülerine de örnek olsun.”

Mehmet Özcan, 4,5 milyon TL’lik projenin İller Bankası kredisiyle yapıldığını, 1 yılda bitirileceğini de sözlerine ekledi.

Özcan’ın ardından Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu mikrofona geldi.

Ülke olarak çok zor günlerden geçildiğini, ülkenin şehit haberleriyle sarsıldığını belirten Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “Şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Bu kara günlerin bir an önce geçmesi için bir şeyler yapılması lazım. Bizler CHP olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Burada bu güzel törende bile olmak istemiyoruz. Meclisin çalışmasını istiyoruz, üretmek istiyoruz. Şehit haberleri geldikçe moralimiz bozuluyor ama ülkemizde hayat da devam ediyor. Terörün amacı da zaten bu. Toplumu bölmek, yasa mateme büründürmek. Bu tip güzel olayların gölgelenmesini sağlamak. Terör örgütü, insanların yüzünün gülmemesini, morallerin hep bozuk olmasını istiyor. Biz de inadına gülümsemek istiyoruz. Bugün çok güzel bir proje hayata geçiyor. Başkanımız Mehmet Özcan konuyla ilgili yapılacakları çok güzel anlattı. Sosyal demokrat belediyeciliğin çok güzel bir örneği burada yaşanıyor. Geleceğin dünyası bu şekilde şekillendirilmeli. Çöp tabiî ki olacak ama düzenli depolanmalı ve çevreye zarar vermemeli. Başkanımız bugüne kadar yaptığı yatırımlarla bunu zaten hep gösteriyor. Bugün de burada Keşan’a ne kadar önem verdiğini bir kez daha görüyoruz. Ülke olarak acı şeyler de yaşasak güzel şeyleri de paylaşmak zorundayız. Bilgiyi ve sevgiyi paylaşmak zorunda olduğumuz gibi acıyı da paylaşmak zorundayız. İnşallah kara günler gider ve güzel günlerde yine bir arada oluruz.”

Gaytancığlu’nun konuşmasından sonra Keşan İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu ve Emekli İmam Hatip Salim Akın tarafından okunan dualarla birlikte kurban kesim töreni gerçekleştirildi.