* “Çöple ilgili konularda Keşan Belediye Başkanımızı kutluyorum.”

 

Doğalgaz ile ilgili olarak düzenlenen toplantıya katılmak üzere dün Keşan’a gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,  öğleden sonra saat 13.30 sıralarında Keşan Belediyesi’ne gelerek, Keşan Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan Edirne İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısına katıldı. Toplantıya Vali Şahin’in yanı sıra Kaymakam Bekir Dınkırcı, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, bazı mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Vali Şahin’i Keşan Belediyesi’ne gelişinde bir buket çiçekle karşıladı. Vali Şahin, kedisine verilen çiçeği belediye önünde bulunan bir bayana  hediye etti.

Toplantının 2. Gün oturumunu açan İl Genel Meclisi Başkanı Çıkıkçı, Vali Şahin’i aralarında görmekten duydukları memnuniyeti ifade etti. Çıkıkçı daha sonra GÜNEKAB hakkında bilgi vermek üzere sözü Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a verdi. İlk olarak Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşan’da toplanma isteği geldiğinde bunu memnuniyetle karşıladıklarını ve Edirne İl Genel Meclisi’ni burada ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: 

KÖYLERİN ÜYE OLAMSI KONUSUNDA GÖRÜŞMELERİMİZ OLACAK

“Sayın Valime GÜNEKAB’ın çalışmaları ile ilgili ilgiler vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere 2004 yılında Edirne  Katı Atık ile ilgili 3 bölgeye ayrıldı. Kuzey, Orta ve Güney diye. Biz Güney kısmında kalan bölgeyiz. Keşan, Enez, İpsala üçgeni ve burada Keşan Belediyesi Koordinatör Belediye olarak görevlendirildi. Ortada, Uzunköprü, Meriç ve bağlı beldeler koordinatör belediye olarak da Uzunköprü Belediyesi görevlendirildi. Kuzeyde de Edirne, Havsa, Süleoğlu, Lalapaşa ve koordinatör belediye de Edirne Belediyesi olarak görevlendirildi. Biz bu görev kapsamı dağılımında bizden istenen şeyleri katı atık tesisleri için 6 adet alternatif yer tespit ettik. Bu yerleri koordinatları ile beraber bakanlığa bildirdik. Gösterilen bu 6 alternatif yerden biri uygun görüldü. 2005 yılının Ekim ayında bu yer Mahalli Çevre Kurulu’ndan geçti. 2009 yılında ÇED Raporumuzu aldık. Çevre Bakanlığı’ndan bu projemiz için ilk etapta 900 bin TL, daha sonra 1 Milyon TL ve en son olarak da 500 bin TL birlik adına hibe aldık. 2012’de ihalesi yapıldı.14 belediye üyemiz vardı, 7 belde belediyesi kapatılan 7 üyemiz kaldı. Projenin yapım ihale bedeli 6.5 milyon TL’dir. İnşaatımız 20 Mayıs 2013 tarihinde başladı. İnşaat bitme aşamasına geldi. Elektrik işlerinin bağlanması nedeniyle yılsonunun bitimine kadar süre aşması verdik. Hiç bir sıkıntımız yok. Şimdi bunun işletimi ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Belediye dışında kalan yerlerin de birliğe üye olmaları gerektiğine inanmaktayım. Edirne İl Genel Meclisi olarak da, belediye sınırları dışında kalan yerlerin de bu 3 birliğe üye olması konusunda görüşmeleriniz olacak. Umarım bu karar olumlu olur. Sizlere çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

Başkan Özcan’dan sonra Kaymakam Bekir Dınkırcı söz aldı.

 Önce, Keşan’ın toplam 564 bin dönüm olduğunu ve bunun  % 70’inin tarım arazisi olduğunu şu an için bunun sadece %22’ye yakın bir kısmının sulanabilir olduğunu, Hamzadere Barajı’nın tam olarak faaliyete geçmesi sonucunda bu rakamın %44’ü aşacağını ifade eden Dınkırcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

KÖYLERİMİZ GÜNEKAB’A ÜYE OLMALI

 “Örtü altı sebzeciliği ve meyvecilik üzerine hazırlanacak projelere il genel meclisimizin destek vermesini istirham ediyorum. Şu anda 45 köyümüzün içme suyu var. Bazı köylerimiz yaz aylarında yetersiz kalıyor ama. 5 köyümüzde kanalizasyonumuz yok. Bunların içinde Mecidiye Köyümüz de bulunmaktadır. Eğer mümkünse 2015 programında bu sorunlarımızın tamamının çözülmesini bekliyoruz. Su şebekemizle ilgili 1500 metrelik bölümde bir sorun vardır. Bu sorunun da Sayın Valimiz, İl Genele Meclisi Başkanımız ve üyelerimiz tarafından dikkate alınarak çözümlenmesini beklemekteyiz. Keşan olarak 264 kilometre yol ağımız var. Bunun 163 kilometresi asfalt 101 kilometresi stablize. Bugün doğalgaz da bana göre de Keşan için bir dönüm noktasıdır, bir devrimdir. Çünkü 18 bin sayısı 4500’e düşürülmüştür. Bölgeye kurulacak Tarım OSB’si de çok önemlidir. Gelecek OSB Yatırımcı maliyeti doğalgazın gelmesiyle düşecektir. Katı Atık birliği demek çöpü toplamak demek değildir. Bilimsel bir bakış gerektirir. Bizim bölgemizde de köylerimiz GÜNEKAB’a üye olmalıdır. 64 kilometre sahilimiz var, 12 bin civarında da yazlığımız var. Tarım, Hayvancılık ve Turizmi büyük fotoğrafın üç öğesi olarak görmek gerektiğine inanmaktayım.”

Özcan ve Dınkırcı’nın ardından söz alan Vali Dursun Ali Şahin de Keşan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  şunları söyledi:

10 MİLYON BORÇLANMA ONAYLANDI

 

“Öncelikle bizi ve İl Genel Meclisimiz burada misafir eden belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. İl Genel Meclisimiz 10 Milyon TL’lik borçlanmayı onayladı. Bunu tabi bakanlığımızdan gerekli müsaadeyi aldıktan sonra bu paranın kullanımını inşallah hep beraber yapacağız. İl Genel Meclisi’ne her zaman ifade ediyorum.9 milyon yatırımı taksim ediyor ama bakıyor elde bir şey yok. Şaşırıyor herkes köylere gitmekten kaçınan il genel meclis üyelerimiz oluyor. Bu üyelerimiz sonuna kadar haklılar. Biz de onların yanında olalım diye devletler borçlanıyor. Koca dünyanın lideri olan ülkeler borçlanıyor. Böyle bir ortamda Edirne İl Genel Meclisi borçlansa ne olur? Öyle değil mi? Biz de 10 Milyon TL borçlandık ve sizin taleplerinizi gerçekleştirmek için bu işlemi yaptık. Günümüzde artık doğalgazdan, asfalttan söz edilmemesi lazım. Bunların çoktan bitmiş olması lazım. Ama gel gör ki bazı işler geride kalıyor. Evet, benim köydeki vatandaşım mutlaka 60 km hızla evine ulaşmalı.

YARISI SENDEN YARISI BENDEN

Oradaki vatandaşım kanalizasyon ve pislikten kurtulmalı. Çöplerinin de kendi kapısının önünden alınması gerekir. Suyunun musluğundan akması ve sıcak suyunun da bulunması en doğal hakkıdır. Zaten köyden şehre göçü engelleyen bu gibi etkenlerdir. Bunlar olduktan sonra şehrin fazla bir anlamı yok. Köydeki o temiz hava bu gibi medeniyet nimetleri o vatandaşı o köyde ikamete zorlar ve işini gücünü orada tamamlar. Borçlandığımız 10 Milyon TL’nin 8 milyon TL’sini asfaltta, 2 milyon TL’sini de kanalizasyon işinde kullanacağız. Keşan’da kanalizasyonu olmayan 5 köy olduğu söylendi. Bu Edirne genelinde toplam 10-15 köyün kanalizasyonu yoktur. Biz önümüzdeki yıl 10 köye de arıtmasını yapmayı da düşünüyoruz ve yapacağız da. Yol konusunda bugüne kadar 565 bin TL para birikti. Yarısı senden yarısı benden diye yapılan yol çalışmalarımızdan bu para birikti. Ben bu paranın önümüzdeki yıla kadar 5 Milyon TL olacağına inanıyorum. Bunun üzerine 5 milyon TL’de ben katacağım.10 milyon TL’lik yol kazandıracağız, asfalt yapacağız.

KÖYLERİMİZDE DE İMAR PLANI OLACAK

Şükrüpaşa Anıtı’nın oradaki yeri biliyorsunuz orayı Balkan Şehitliği yapıyoruz. Orada çalışmalar başladı. Bu mezarlık lahit mezarlık olmayacak. Sanal bir mezarlık yapacağız. Spor Toto Genel Müdürlüğü ile görüştüm. 600 bin TL okullarımız için yardım aldık.16 okulumuzun boya badana ve tamir işleri ile okul bahçelerinde basket potası yapacağız. Ayrıca çocuklara trafik eğitim pisti yapacağız. Bu da 35-40 bin TL tutuyor. Yeni kamulaştırmalar yaptık. Bildiğiniz gibi Yeniçerilerin hamamı ve bir cami yeri şu anda kamulaştırıldı. Önümüzdeki yol sonuna kadar da inşallah iki tanesini daha kamulaştırmış olacağız. Köylerimizde kilitli taş kullanılmasını sağlamamız lazım. Önümüzdeki yıl yarısı köylüden yarısı bizden olmak üzere bu kilitli taş işi için emek sarf edeceğiz. Bunun için de bir atölye kurmayı da düşünüyorum. Bunun için de İl Genel Meclisimizin onayına müracaat edeceğiz. Atölyemizde ürettiğimiz bu taşları köylerimizde kullanacağız. Benim hedefim önümüzdeki yıl 50 kadar köyün kilitli taşının yapılmasıdır. Bunda da kaymakamlarımız büyük etkin rol oynayacak değerli arkadaşlarımız. Bugün buraya gelişimiz doğal gaz vesilesiydi. Doğalgazın buraya gelmesi konusu Kasım ayı sonunda belirlenmiş olacak. Bunun dışında 15 köyün imar planlarını yapacağız. Artık sadece şehirlerimizde değil köylerimizde de imar planları olacak. İmar planları doğrultusunda köyün gelişmesini sağlamış olacağız. Bunun için köylerin tespitini arkadaşlarımız yapıyor.İmar planlarının bedelini tamamen Özel idare Bütçesinden sağlayacağız.

KEŞAN İLİNİ KUTLUYORUM

Keşan’dan Müjgan Mercan hanımefendi burada bir sağlık ocağı yapmaya karar verdi.3-4 gün önce bir toplantı yaptık ve protokol imzaladık. Ben kendisine bundan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hayırseverlerin bolluğu yönüyle Keşan ilini kutluyorum. Bir dil sürçmesi oldu. Keşan ilçemizi kutluyorum.Hep il alıştığımız için, ama bu gibi hayırseverler çoğaldıkça niye il olmasın o da olur diyorum.

HER KAHVEHANEDE BULAŞIK MAKİNESİ OLACAK

Kahvehanelerde bundan sonra tek paketli şeker uygulaması başlayacak, her kahvehanede 2 -3 tane yerel gazete olacak, 1 tane ulusal gazete olacak, her kahvehane de bulaşık makinesi olacak. Bu uygulamalar başlayacak. Vatandaşım çayını gönül rahatlığı içinde içecek.Çünkü bu kahvehanelerdeki çay bardaklarının nasıl yıkandığını ben gördükten sonra bu işe başladım.

EDİRNE HAVAALANI İÇİN YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADIK

Edirne de 1992 yılında çalışmalara başlanan bir havaalanı meselesi var. Ben de yeni öğrendim. Geçtiğimiz Pazar günü havaalanının yerini gittim gördüm. Dosyalarını gördüm. Benim boyum kadar değil ama benim yarım kadar dosyalar var. Bunları görünce şaşırdım.1992 den bu yana bu nasıl böyle kalmış. 22 yıldan bu yana unutulmuş bu iş için de yeniden çalışmalara başladık. 2015 yılında Kalkınma Bakanlığımızdan yeteri kadar ödenek koyduracak. İnşallah 2017 yılında da artık orada küçük çaplı 100 kişilik uçaklar buraya inecek. Eğitim ve uçuş amaçlı bir havalimanı olarak kullanılacak. Demirhanlı’daki yeri gittim gördüm. Burası için 263 Trilyon TL masraf edilmiş. Bu çok büyük bir meblağ, bu Edirne’yi havaya uçurur havaya.

ÇÖP YOK ETME TESİSİ KURULACAK

Çöple ilgili konularda Keşan Belediye Başkanımızı kutluyorum. Biz de Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Belediyeleri olarak 3 ilin orta noktasında bir alanda 150 dönümlük bir alanda çöp yok etme tesisi kuracağız. Bu çöp yok etme tesisinde 1 Megavatın üstünde hem elektrik elde edilecek hem de çöp tamamen bertaraf edilecek. Bu alan Yap İşlet Devret  modeliyle yapılacak ve 25 yıl sonra belediyelere devredilecek. Ekim ayı içinde bu konuda bayağı hızlı bir yol alınacak. Trakya’nın çöpü bir elde toplanacak. Bu proje Türkiye’de örnek bir proje olacak.

5 TANE ÇÖP KAMYONU GELECEK

Selimiye ve 3 camiye çok muazzam bir aydınlatma yapacağız. En az 30-40 kilometre uzaktan görünebilecek pırıl pırıl bir aydınlatma yapılacak. Bu konuda da çalışmalar başlatıldı. Bunun için Selimiye Vakfı adında bir vakıf kuruldu. Bu vakfın başkanı sayın bakan Mehmet Müezzinoğlu ve ben de yönetim kurulu üyesiyim. TOBB’un sınır kapılarında topladığı meblağın % 2’si Selimeye’ye harcanacak. Bu da 3.5 milyon TL gibi bir para ediyor. Köylerimizde çöplerin toplanması için Çevre Bakanlığı’ndan 5 adet araç istedik. Bu araçlar gelince ihtiyaca göre köylerimize dağıtacağız”

Şahin’in konuşmasının ardından Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, günün anısına Şahin’e bir plaket ve Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı’da Keşan’ı simgeleyen Yel Değirmeni maketini hediye etti.

Vali Şahin, hediyeler nedeniyle Özcan ve Çıkıkçı’ya teşekkür etti.

Edirne İl Genel Meclisi, Şahin’in toplantıdan ayrılmasının ardından gündemdeki 3 maddeyi görüşerek karara bağladı.

İl Genel Meclisi’nin dünkü toplantılarında alınan kararlar ise şöyle:

İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nün 22/08/2014 tarih ve 4586 sayılı yazısı ile tekrar görüşülmek üzere gönderilen Ağustos ayı toplantısında alınan kurum ve kuruluşlar ile ilişkiler konulu 141 no.lu kararın görüşülmesi

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün 08/08/2014 tarih ve 8489 sayılı, Uzunköprü İlçesi Karabürçek Köyü İçkili Yer Bölgesi konulu teklifinin görüşülmesi

Edirne İl Özel idaresi Genel Sekreterliği’nin 27/08/2014 tarih ve 9206 sayılı, Etkin Sulama Verimli Üretim Projesinin iş ve işlemleri için yetki verilmesi konulu teklifin görüşülmesi. Bu teklif oy birliği ile kabul edildi.