Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan’a doğalgaz getirilmesi, hava kirliliği, taş ocakları ve kurulması planlanan organize sanayi bölgesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Vali Şahin, 26 Temmuz 2014 Cumartesi günü, AK Partililerle bayramlaşmak üzere Keşan’ı ziyaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun programına katılmak üzere Keşan’a geldiği sırada, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SIKI ÖNLEMLER ALACAĞIZ

Edirne’ye 40 gün önce gelmesine rağmen hava kirliliği ile ilgili olarak iki toplantı yaptıklarını belirten Şahinİki toplantıda da ağırlık Keşan ve Uzunköprü’ydü. Merkezde doğalgaz olduğu için sorun yok. Vardığımız sonuçlarla ilgili zaten daha önce valilerimiz gerekli çalışmaları yapmış. Biz de o çalışmalar doğrultusunda daha sıkı önlemler alacağız. Keşan halkını oksijeni bol, temiz havaya kavuşturmayı amaçlıyoruz. Tabii ki ne kadar mücadele edilirse edilsin ‘Önemli olan ısınmaktır.’ diyenler de mutlaka olacaktır. Bunun için önemli olan doğalgazla Keşan’ı buluşturmak. Sürekli ilerlemiş olduğumuz bu yolda epey mesafe kat ettim. Geçen hafta başında Ankara ile görüşmelerimde doğalgazın gelmesi konusunda büyük bir ivme kazanıldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Ankara’ya gidip bu konu üzerinde durarak inşallah doğalgaz ile Keşan’ı biraraya getiriceğiz.” dedi.

DOĞALGAZ KÖMÜRDEN UCUZDUR

Hava kirliliğinin kesin çözümünün doğalgaz olduğunu ifade eden Dursun Ali Şahin, şunları kaydetti: “Keşan’daki değerler çok yüksek. Bu değerleri belli bir seviyeye indirmeyi amaçlıyoruz. Ciddi tedbirlerin alınması gerek. Belediye başkanımız da bu konuda özverili biçimde çalışıyor. Doğalgazı kullanmak istediklerini söyledi. Ayrıca genel anlamda doğalgaz sürekli kullanıldığında kömürden ucuzdur. Sadece belli aylarda kullanılırsa pahalı olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti doğalgaz kullanımını teşvik etmek için neredeyse zam yapmıyor. Şu anda metreküp fiyatı sadece 1 TL. İnşallah Keşan’da doğalgaz için çaba sarf edeceğiz.”

HALKIN SAĞLIĞI SÖZKONUSU

Bölgede 84 adet kömür ocağı bulunduğunun altını çizen Şahin, “Birkaç firmanın ürettiği kömürler kaliteli. Ancak genelde çıkarılan kömür belirli kalorinin altında. Bu nedenle hava kirliliğini azaltmak için kullanılacak kömür yok. Keşan’a kalorisi 4 bin 800’ün üstünde olan kömürler getirilecek. Belediye ve Kaymakamlık hummalı bir çalışmaya başlayacak. Düşük kalorili kömürün girişini engellemek için çaba sarf edeceğiz. Halkın sağlığı söz konusu.” şeklinde konuştu.

TAŞA İHTİYACIMIZ VAR

Açıklamasının devamında bölgedeki taş ocaklarına değinen Dursun Ali Şahin, Taş ocakları da bir ihtiyaçtan doğmuştur. İhtiyaç olmasa taş ocağı iş yapmaz. Gerekli önemler alınmalı. Taş ocağını kapatmak, demek gibi bir durum. Ne gibi önlemler alınacağını görüşeceğiz. Taşa ihtiyacımız var ve taş olmasa yol olmaz. Bölgedeki taş ocaklarından çıkan çakılların yol yapımı kullanımına uygun olup olmadığı yönünde laboratuvarlarda gerekli incelemeler yapılıyor. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

OSB İÇİN TORBA YASA’DA İLGİLİ BİR MADDE VAR

 

OSB (Organize Sanayi Bölgesi) konusunda gerekli takibi sürdürdüklerinin altını çizen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: Ağustos ayının sonlarına doğru bir toplantı daha yapacağız. Esasında Torba Yasa’da meralar ile ilgili bir madde var ve bu bekleniyor.  Kamu yararı kararı alındığında meralara binalar dahi yapılabilecek. Bu konuya bir larçlık getirilecek. OSB yönünden iyi olacak. Bu konuda beklemedeyiz. Kamulaştırma çalışması olmadığından daha hızlı hareket edeceğiz.”