TMMOB (Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği) Edirne Şubesi Keşan Temsilcilik Başkanı Mehmet Ali Şahin, Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesi için 5600 ve üzeri kalorideki ithal kömürün yakılması yönündeki kararın, Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından sosyal yardımlaşma vakfının yoksullara dağıtacağı kömürlerin kriterlere uymaması sonucu 1 yıl ertelenmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Mehmet Ali Şahin, kararı doğru bulmadıklarını belirterek, “Biz ve Keşan’da serbest olarak çalışan makine mühendisi arkadaşlar olarak bugüne kadar Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yaptık. Sonuçta hepimiz Keşan’da yaşıyoruz. Hava kirliliği ne kadar az olursa biz de oluşan kirlilikten daha az zarar görmüş oluruz. En son geçen hafta içinde ithal kömürle ilgili yapılan toplantı sırasında bu haberi aldık. Keşanlıları olduğu gibi bizi de üzdü. Şu anda hava kirliliği yok. Kazanların hepsi yanmadı. Sosyal yardımlaşmanın dağıttığı kömürler sobalarda yanıyor. Bu sobalarda da verimli bir yanma elde edilmiyor. Hava kirliliğinin büyük bölümü elle yüklemeli kazanlardan ve sobalardan kaynaklanıyor. Çünkü bunların fazla kumandası yok. Yakıt hava karışımını daha sağlıklı yakacak bir şekilde teçhizatları yok. Kirliliğe bunlar da neden oluyor.” dedi.

VERİLEN SON KARAR HEPİMİZİ ÜZDÜ

İthal kömürün hava kirliliğine daha az neden olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi: “İthal kömür kükürt oranının düşük olması, kül oranının düşük olması ve kalorisinin de yüksek olması hava kirliliğine daha az neden olmaktadır. Biliyorsunuz ki, kömürün içindeki kükürt su buharı ile birleşiyor ve sülfürik asit olarak atmosfere salınıyor. Atmosfere salınan bu asit, bu çevrede asit yağmurlarına neden oluyor. Bu nedenle ithal kömür kullanımı konusunda Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’nun daha önce aldığı karar hepimizi sevindirmişti. Verilen son karar ise hepimizi üzdü. Bu kararın en kısa sürede düzeltilmesini temenni ediyoruz.”