Keşan Orman İşletmesi Müdürü Sebahattin Canbakkal, Keşan ve çevresindeki ormanlık alanların, birinci derecede yangına hassas ormanlar olduğunu belirterek, 2014 yılı yangınla mücadele çalışmalarının 15 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla başladığını söyledi. Canbakkal, konuyla ilgili olarak dün gazetecilere yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Bu yıl da eğitilmiş personelimizle işbaşı yaptık. Onların eğitimlerini yine bu sene tazeleyeceğiz. Araç, arozöz, ikmal araçlarımız ve makine parkımızdaki çeşitli araçlarımızın bakım ve ikmallerini de tamamlayacağız. İki hafta içerisinde yangına hassas bölgelerde konuşlandıracağız. Son yıllarda Korudağ’da yangına hassas bölgede konuşlandırdığımız yangın müdahale helikopteri de yine görev yapacak. Süresini de uzattık. 1 Temmuz - 30 Eylül tarihleri arasında helikopterden de yararlanacağız. Geçen yıl Eylül ayında yoktu. Eylül ayı bizim bölgemiz için yangın riskinin devam ettiği bir ay. Ancak önemli olan yangına müdahale etmek değil, asıl ilke amaç ve hedefimiz, yangının çıkmasını önlemek.  Bunun için de resmi kurumlarla iyi bir işbirliği yapıyoruz. Ama hepsinden önemlisi orman köylüsüyle iyi bir diyalog sağlamak. Onlara uzman arkadaşlarla ulaşacağız ve gerekli konuşma ve bilgilendirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu sayede duyarlı hale getirmek için çalışacağız. Böylece bir yangın çıktığında bizden önce müdahale etmelerini sağlamak amacındayız. Çünkü bir yangına ilk 10 dakika içinde müdahale etmek başkadır, yarım saat ya da bir saat sonra müdahale etmek başkadır. Gönüllü arkadaşlarla yangına erken müdahale etmek çok önemlidir. Erken müdahalede yangını kontrol altına almak kolaydır. Ancak genişleyince kontrolümüz dışına çıkıyor.”

“NİSAN VE MAYIS YAĞMURLARI OTLARI BÜYÜTTÜ”

Sebahattin Canbakkal, daha sonra Nisan ve Mayıs ayında yağan yağmurların, ormanlardaki otları çok büyüttüğüne dikkat çekerek, “Otları temizlemek içim ekipler oluşturduk. Araç ve personelimizle orman yangın kontrol noktalarındaki otları temizleyeceğiz. Greyderlerimizle gece gündüz çalışıp en kısa zamanda ot temizliğini sağlayacağız.” dedi.

“ENDÜSTRİYEL PLANTASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Canbakkal son olarak, endüstriyel plantasyon alanlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Endüstriyel plantasyon işlemi artık Keşan Orman İşletmesi bünyesinde oturdu. Her yıl planlanan 5 bin dekar sahayı bu plan sayesinde önce boşaltıyor, sonra sürüyor ve yeni fidanlar dikiyoruz. Çalışmalarımız planlandığı şekilde devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayı sonuna kadar hedefimize ulaşacağız.”