AYŞİN SEÇİL GEZER 

Dalkılıç, şunları söyledi: “İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapımı bitmiş yapıları kapsar. İmar barışı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2018, yapılarında iskanı olmayan sorunları olan vatandaşlar bu geçici kanunu kaçırmasınlar. Yapı kayıt belgesi ile yapı ruhsatı ve eklerine aykırı imalat yapılmış olan yapılar kendi arsası üzerine kaçak olarak inşa edilmiş yapılar, bu aykırılıklardan iskan alamamış yapılar, belediye veya hazine arazileri üzerine yapılmış kaçak yapılar imar barışından yararlanabiliyor. Yapı kayıt belgesini alanlar, idari para cezası veya yıkım kararı alınmaması için; bu belgenin bir nüshasını bağlı bulunduğu belediyeye veya İl Özel İdaresine bağlı ise İl Özel İdarelerine bildirmek zorundadır. İmar barışına başvuru yapanların yapı kayıt belgelerinin ilkleri bugün itibarı ile e-devlet kapısı aracılığıyla verilmeye başlandı. E-devlet üzerinden vatandaşın beyanına göre başvuru yapılabiliyor, bu aşamadaki önemli husus eksik veya yanlış beyanda bulunmamak gerekli çünkü Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ‘Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ başlıklı 206. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Bu sebeple mevcut yapınızın alanını beyan ederken mimar veya harita mühendislerinden profesyonel yardım alabilir, doğru beyanda bulunabilirsiniz.” 

BELGE SAYESİNDE ABONELİK ALABİLECEK

Yapı Kayıt belgelerinin kullanım alanları ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Orçun Dalkılıç, “Yapı kayıt belgesi ile elektrik, su, doğal gaz bağlatma sorunu yaşayan vatandaşlar bu belge sayesinde aboneliklerini alabilecekler. İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir. Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir. Yapı kayıt belgesinin kullanım yerleri Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğal gaz bağlanabilir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir. Kat mülkiyeti tesisinde iskanı olmayan yapılarda, yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti tesis edilebilecek.” şeklinde konuştu. 

KAT MÜLKİYETİ TESİS EDİLEBİLİYOR

Yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti de tesis edilebildiğini ifade eden Dalkılıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. Kat mülkiyeti tesis aşamasında; Yapı kayıt belgesi ile mimar tarafından hazırlanmış olan mevcut yapının yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri. Bununla birlikte oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı ile birlikte yapı kayıt belgesi başvuru esnasında yapının rayiç değerinin konutlarda %3 ticarilerde %5 olarak ödediğiniz bedelin aynı miktarını kat mülkiyetinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili hesabına ödenmesiyle kat mülkiyeti tesisi de yapılabilecek.”

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE AİT ÖZEL MÜLKİYETE KONU TAŞINMAZLAR ÜZERİNE YAPILAN YAPILARDA YARARLANILAMAZ

Yapı Kayıt Belgesinin hangi durumlarda yararlanılamadığını da açıklayan Orçun Dalkılıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Hazineye ve belediyeye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar Belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Böyle bir durumda Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan bunlara satılır. Özel kanun kapsamı dışında kalan hazineye ait taşınmaz üzerinde yapınız varsa bu hazine taşınmazlarını vatandaş satın alabilecek. Yapı kayıt belgesinden şu durumlarda yararlanılamaz; üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerine yapılan yapılara, imar planlarında kamu yararına ayrılmış sosyal donatı içinde kalan yerlere, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi yarım adası, Boğaziçi sahil şeridi, İstanbul tarihi yarımada bulunan yapılar yapı kayıt belgesi alamazlar.”