** Çırpan, “Üreten bir toplum olamadık. Bakıyorum filanca konfeksiyon açılmış, AVM açılmış, kahve açılmış; herkes orada, kurdele kesmeye gidiyorlar. Ticaret Odası, Borsa ve Belediyenin üretime yönelik bir tesis açılış haberi göremiyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

NEŞE TOSUN

 

1976 yılında ara seçimle, 1977 yılında da seçimle Keşan Belediye Başkanı olarak görev yapan Metin Çırpan, kendi döneminde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktarırken, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Belediyesi’ne yönelik de bazı eleştirilerde bulundu.

Üreticilikten uzak tüketici bir toplum haline gelindiğini öne süren Çırpan, “Keşan’da birlik, beraberlik yok. Yapmaktan ziyade bozuyoruz. Bu geçmişte de böyleydi şimdi de böyle.” dedi.


STAT BAHÇE DUVARINA 40 DÜKKAN YAPILACAKTI

1970’li yılların sonunda Keşan Belediye Başkanı iken yaşadığı bir olayı anlatan Metin Çırpan, Keşan Belediyesi Atatürk Spor Salonu inşaatı sürecinde Keşan Belediyesi Atatürk Stadı’nın bahçe duvarları ile ilgili hazırladığı proje hakkında şu bilgiyi paylaştı:

“Spor Salonu inşaatı sürecinde Gençlik ve Spor Bakanı 3 kez değişti. En son CHP’li Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur’un döneminde Ankara’ya giderek, stat duvarlarını yıkıp, dükkan yapacağımı söyledim. Örnek olarak da; Mimar Sinan’ın eseri olan Selimiye Camii’ni gösterdim. Mimar Sinan, caminin etrafına dükkan yapmış, imam her Cuma cemaate el açmasın diye. Bu fikrim hoşuna gitti. 2 gün sonra da Gençlik ve Spor Bakanı Müsteşarı bana, ‘Başkanım bize ışık oldun. Şu anda Samsun’da stat duvarı inşaatı var. Proje değişikliğine gidip, duvarları dükkana çeviriyoruz.’ dedi. Bu Samsun’da uygulandı ama biz Keşan’da uygulayamadık. Ne zamanın kaymakamı ne de valisi sahip çıktı. Duvarları protokol yapmadan yıktım diye az daha yıkılan duvarları bile bize yaptıracaklardı. O zamanın Valisi Enver Hızlan’a gidip, ne amaçla yıktığımızı anlattım, baktım ertesi gün gelip 14’lük demirle duvarları ördüler. Bir daha yıkılmasın diye! 4 tane dükkan yaptık, gerisini tamamlayamadık. Aslında boydan boya 40 tane dükkan yapacaktık. Yap-işlet-devret modeli ile yapılıp, beden terbiyesine ya da belediyeye gelir kaynağı olacaktı. Bir taraftan da o cadde değerlenecek, turistik ve aktivite amaçlı kullanılacaktı dükkanlar. Ama kimse sahip çıkmadı, destek vermedi. 4 dükkanlar kaldı orası.”


HERKES KURDELE KESMEYE GİDİYOR

Keşan’da yayımlanan yerel gazetelerin 3 tanesini her gün okuduğunu ve işyeri açılışı ile ziyaret haberlerinin dikkat çektiğini ifade eden Çırpan, “Üreten bir toplum olamadık. Bakıyorum filanca konfeksiyon açılmış, AVM açılmış, kahve açılmış; herkes orada, kurdele kesmeye gidiyorlar. Ticaret Odası, Borsa ve Belediyenin üretime yönelik bir tesis açılış haberi göremiyorum. Yapmaya yokuz ama bozmaya varız.” şeklinde konuştu.

Yine Belediye Başkanlığı döneminde Zati Bey Korusu’na uygulamalı tarım okulu yapmak için girişimde bulunduğunu hatırlatan Metin Çırpan, “Birkaç kişi ‘Zati Bey’i mi zengin edeceğiz?’ diye karşı çıktı. Gitti çiftlik Tekcan’a. Onlar da bir şeyler yapıyorlar. Ama o proje olsaydı hayvancılık da tarım da 10 kat ileri çizgide olacaktı.” dedi.

‘BAŞIMA BELA YAPMIŞSIN’ DEYİP, SÖKTÜLER
30 yıl önce Keşan Belediyesi Kadıköy İçme Suyu Tesisleri’nin bulunduğu bölgeye sera kurduğunu söyleyen Çırpan, “Keşan Belediyesi ile İl Özel İdaresinin ortaklaşa çalışması idi. 400 metrekaresi sebze, 100 metrekaresi çiçek ekiliydi. Ama bizden sonra ANAP’lılar geldi, ‘Başımıza bela yapmışsın’ diye söküp, Edirne Cezaevine verdiler. Halbuki o sera orada kılavuz olacaktı. Şimdi de 10-15 tane var ama uyduruk.” şeklinde konuştu.

ŞİMDİ 200-300 BİN KEÇİ OLACAKTI
Bir televizyon programında izlediği Zanen keçisi ile ilgili projenin de Keşan’a kazandırılması için girişimde bulunduğunu, İzmir’de işin uzmanları ile görüştüğünü kaydeden Çırpan, şunları söyledi:
“Bana ‘Keşan Kaymakamlığı bize yazsın, Keşan’ın ve Enez’in birer köyünü keçi projesi kapsamına alalım’ dediler. Ancak Keşan’a geldiğimde benimle alay ettiler. Şimdi keçi karaborsaya düştü ve 1000 TL’den satılıyor. Halbuki o projeler tutup, 1000 anaç keçi sokmuş olsaydık şimdi 200-300 bin keçi olacaktı.”

KAPI KAPI GEZDİM OLMADI

Erikli’deki göle de balık üretimine yönelik bakanlık destekli bir proje hazırladığını, o zaman Erikli ve Mecidiye olmak üzere iki tane balık kooperatifi bulunduğunu belirten Metin Çırpan, “Bu kooperatif yöneticilerine de ‘destek çıkın’ dedim ama çıkmadılar. Kapı kapı gezdim, olmadı.” şeklinde konuştu.