S.S. Yayla Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Taner Bayraktar, yaz sezonunun gelmesi ve Yayla Sahili’ndeki Balıkçı Barınağı ile ilgili eleştirilerin de artması nedeniyle, kamuoyundaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve gerçekleri aktarmak için açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek, her şeyin kanunlar çerçevesinde yapıldığını bildirdi.

Taner Bayraktar, bu güne kadar S.S. Yayla Köyü Su Ürünleri Kooperatifi hakkında basında yer alan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, hiçbir zaman vatandaşları, barınağın diğer tarafındaki kumsal alana araçları ile geçişine engel olarak mağdur etmek gibi bir durumları olmadığını söyledi. Bu uygulamanın, balıkçı barınakları kanununa ve yönetmeliklerine göre yapıldığını ifade eden Bayraktar, “Böyle bir kararın alınması yaşanan olumsuzluklara istinaden, kooperatif yönetimimiz tarafından üyelerimizin istekleri doğrultusunda yapılmıştır. Çünkü zaman zaman kayıklarda motor çalınarak hırsızlık olmuş, kayıktan yakıtları çalınmış, teknelerde sahipleri dışındaki kişilerin alkol alarak şişelerini bırakmak ve kırmak suretiyle zarar verdikleri, alkollü olarak birkaç aracın denize uçtuğunu ve barınak duvarlarına çarptığını, beton zeminde aşırı hız yapılarak yarışlar olduğunu, araç kullanmayı öğrenmek için bir alan olarak kullanılıyor. Çok fazla araç park edilerek bizlerin kooperatif olarak balık sevkiyatı ve işimiz gereği kullanmamızı engellediği ve çevreyi aşırı derecede kirlettikleri görülerek tespit edilmiştir. Fakat bazı vatandaşlarımızın bunları bilmeyerek sadece farklı fikirlerle konuya yaklaşarak basına verdikleri haberler doğru değildir. Yapılan bu haksız eleştiriler gerek yönetici konumundaki devlet görevlilerimizi, gerekse vatandaşlarımızı kışkırtıcı niteliktedir. Özellikle son zamanlarda çıkan ‘ambulans ve jandarma giremedi’ gibi haberler tamamen yanlıştır. Hatta rahatsızlık geçiren çocuk haberi dahi yanlış aksettirilip bizzat üyemiz tarafından ambulansın gelmesi dahi beklenmeden ambulansa yetiştirilmiştir. İnanmayanlar o günkü ambulans ve jandarma görevlilerinden konuyu doğru olarak öğrenebilirler.” dedi.

Taner Bayraktar, Yayla Limanı çevresinin, duvarlar ile kapatılacağını, dolayısıyla, kumsallık alana liman içerisinden yol verilemeyeceğini dile getirerek, şunları söyledi:Barınağımız sınırları ile ilgili olarak bize DLH (Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları) Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, barınağımızın içerisindeki beton ve toprak zemin dahil olmak üzere dış duvarlar ile çevrili alanın olduğu bildirilmiştir. Aslında sorunun bu dış çevre duvarının bitirilmeyip yarım kaldığından kaynaklandığı, fakat bu duvarın da en kısa sürede tamamlanacağı bildirilmiş olup, projedeki gibi diğer duvar ile birleştirilecektir. Bu nedenle gündeme gelen alternatif yolun da barınağımız içinden yapılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca bizim barınağımız sadece Yayla Köyü’ne değil, Enez, Sultaniçe, Gülçavuş, Vakıf ve Karaincirli köylerindeki balıkçılara da hizmet vermektedir. Bu konu, bize bakanlık tarafından bildirilmiştir. Bu nedenle çevre yerlerden bile kayık ve tekneler bakım ve onarım için bizim burasını kullanmaktadırlar. Bilindiği gibi biz kooperatif olarak barınaktaki yaşanabilecek her türlü olaylardan sorumluyuz. Buranın her türlü güvenlik tedbirlerini almak durumundayız. Bizim sınırlarımız, projedeki gibi bize bildirilmiştir. Barınak arkasındaki alan ise bir yerleşim yerinin önü olmayıp, sadece ormansal bir bölgenin önüdür. Sonuç olarak bazı eleştirmenlerin tam olarak gerçeği bilmeden oturdukları yerden ve kulaktan duyma yanlış bilgiler ile hareket ettiklerini ve bu nedenle gerek devlet yöneticilerimizin, gerekse bizlerin, vatandaşlarımızın karşısında zor durumda bıraktıklarını bir kez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Bizim barınağımız ile ilgili yaptığımız her şeyin yasal olduğunun bilinmesini ve her zaman kanunlara saygılı olduğumuzu takdirlerinize bırakıyoruz.”