Röportaj Haber

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) 14. Meslek Grubu Üyesi ve aynı zamanda Yılmaz Sigorta işletme sahibi M.Sedat Yılmaz ile akıllı telefonlarda  Mobil Kaza Tutanağı uygulaması hakkında röportaj yaptık. Dünyada ilk defa Türkiye'de başlanan mobil uygulamayla hem kaza yapan kişiler hem de sigorta şirketleri açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Yılmaz, sigorta sahiplerinin bu uygulamayı indirmeleri gerektiğini söyledi. Yılmaz ile yaptığımız röportajımızın ayrıntıları şöyle:

- Mobil Kaza Tutanağı uygulaması akıllı telefonlarda Dünyada ilk defa Türkiye'de mi kullanıma açıldı?

Yılmaz: “Dünyada ilk defa özelikle Türkiye'de Kaza Tespit Tutanakları artık akıllı telefonlardan da doldur​​ulabiliyor​. Uygulama tüm Dünya’ya örnek oldu. İlk ve başarılı bir şekilde uygulamaya konuldu. %100 bir şekilde ve hala kullanılıyor. Günümüzde en büyük değer zaman. Kaza anındaki zaman, olay yerinde geçen zaman, kaza oranlarının belirlenmesi sürecinin tespiti için geçen zaman, eksperin gelmesinde geçen zaman, dosyanın açılması süresinde geçen zaman, size bilgi verilmesi süresi içinde geçen zaman vs. hepsini minimuma indiren bir sistem diyebiliriz.”

-Mobil Kaza Tutanağı uygulaması sigorta şirketleri tarafından da kabul ediliyor mu?

Yılmaz: “Sigortacılar bu sistemi kullanıyor ve sigorta şirketleri tarafından aynı zamanda kullanılan mobil kaza tutanağı kabul ediliyor. Eskiden en az bir, bir buçuk saat olay yerindeydiniz. Araçların ruhsatlarına bakma, tetkik etme, belgeleri fotokopiye götür, o arada trafiğin kilitlenmesi derken, araçların fotoğraflarının çekilmesi ve aynı zamanda olay yeri videosunu dahi çekerek bizlere çok kolaylıkları var.” 

-Mobil Kaza Tutanağı Uygulamasında araç bilgilerini ve sigorta poliçe bilgilerini otomatik olarak kayıt etme imkanımız var mı?

Yılmaz: “Mobil Kaza Uygulama tutanağında oluşturacağınız profil ile de aynı zamanda önceden de kendi ve sigorta poliçe bilgilerini otomatik olarak kayıt etme imkanınız var. Kişilerin araçlarına yaptırdıkları poliçe üzerinde bulunan kare kodunu okutarak aynı zamanda sizin ve sigorta poliçe bilgileriniz otomatik olarak kaza tutanağına geçiyor. Poliçe ve ruhsat bilgilerinizi tek tek yazma işlemi de kolaylaşıyor. Araç ruhsat, ehliyet fotoğrafları, kaza yeri fotoğrafları aynı zamanda videoya çekip, mobil kaza tutanağı uygulamasının sizi yönlendirmesiyle birlikte ifade kısmına geliyorsunuz. İfade kısmında da isterseniz klavye kullanarak yazıyla, isterseniz nasıl yazacağını bilmiyorsanız hoparlör kısmında da aynı zamanda sesli olarak ifadenizi verebiliyorsunuz. İşlem bittikten sonra ekrana aynı zamanda imzanızı dahi atıyorsunuz.”

-Mobil Kaza Tutanağı Uygulamasında nerede kaza yaptığını bilmeyenler için telefonda uygulama ile konum bulabiliyor muyuz?

Yılmaz: “Uygulama sizden ayrıca konumda istiyor. Nerede kaza yaptığınızı bilmiyorsanız dahi telefon konumu ile otomatikman adres zaten geliyor. Sonradan tutulan kaza tutanaklarında zaten konum ile direkt olarak herhangi bir yanlış bilgilerin de önüne geçiliyor.”

-Mobil Kaza Tutanağı Uygulamasında kimlere kolaylık getiriyor?

Yılmaz: “Uygulama kazaya karışan kişilere, sigorta şirketlerine büyük oranda kolaylık getiriyor. Kazaya karışan kişiler polisi arıyordu. Poliste sigortacı gelsin diyordu bu süre zarfında bir zaman geçiyordu. O zaman da kazanılmış oldu. Gene gidiyoruz olay yerine ama telefonumuzla gidiyoruz. Kalem, kağıt, olayı aza indirgendi diyebilirim.”

-Mobil Kaza Tutanağı Uygulaması sayesinde size en yakın tamirci ve hastane bilgilerini görebiliyor muyuz?

Yılmaz: “Kaza sonrasında size en yakın tamirci ve hastane bilgilerine ulaşma imkanımız var. Sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu servislere ve çekiciye ulaşma imkanınız oluyor. Sistemde her şey düşünülmüş. Kendisinde akıllı telefon olmayan kişiler dahi, o an yanında kim varsa akıllı telefonlarından direkt olarak sistemi kullanabilirsiniz.”

-Kaza tespit tutanaklarına yapılan itirazların da uygulama sayesinde itiraz süresini de kısaltıyor mu?

Yılmaz: “Herhangi bir kaza sonucuna yapacağınız itirazlarda 10 gün içerisinde kusur oranları belli oluyordu. Şimdi sigorta bilgi merkezinin atlayıp ta size yanlışlıkla verdiği kusur oranı varsa, siz kusur oranına itiraz edip fotoğraf ve video sayesinde cevap alma zamanınız da azalıyor. Uygulama ile tahmini olarak 3 gün içerisinde cevap gelebiliyor. Kusur oranlarını da aynı zamanda cepten takip etme imkanı da sağlıyor.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ