Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, 26 Mayıs’tan itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğe göre 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanların çalışamayacağı ve inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, betoncu ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 TL idari para cezası verileceği konu ile ilgili olarak geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, sürenin dolmasına az bir zaman kaldığını belirterek Türkiye genelinde 384 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiğini ancak sadece 30 bin kişinin bu belgeyi aldığını söyledi.

Alioğlu, Keşan’dan bu belgeyi almak için sadece 4 kişinin bilgi aldığını dile getirerek, “Burada bir sürü belge alınması gereken meslek var hepsi de inşaat ile ilgili. Kalan bu 25 günlük süre zarfında kurs da açılamaz belge de verilemez. Bu iş bitmiştir. Tek umudumuz sürenin uzatılmasıdır.” şeklinde konuştu.

BU SÜRE UZATILMAZSA İNŞAAT SEKTÖRÜ AÇISINDAN FELAKET OLUR

Zamanında bununla ilgili iki toplantı yapıldığını ancak ilgi gösterilmediğini belirten Alioğlu, “Bununla ilgili yaptığımız toplantılar için tepki bile aldık. Keşan’da inşaat işinde çalışan belgeli işçi sayısı yok denecek kadar az. Bu süre uzatılmazsa inşaat sektörü açısından felaket olur. Denetim yapıldığı takdirde işverenler büyük sıkıntı yaşar. Biz bu belgeyi verecek özel bir firma ile konuştuk. Firma gelip eğitim verecekti ancak hiç başvuru olmadı. Bu saatten sonra başvuru yapılsa da belgeler yetişmez. Tek çare bu sürenin uzatılmasıdır. Süre uzatılmazsa Türkiye genelinde inşaat sektörü kilitlenir.”

26 Mayıs 2016 tarihine kadar beklemekten başka yapılacak bir şeyin olmadığını söyleyen Alioğlu, son olarak şunları kaydetti: “Süre uzatılırsa çalışanlar ve işverenler için bir şans olur. Ben uzatılması taraftarıyım.”

BELGE ALINMASI GEREKEN MESLEKLER ŞU ŞEKİLDE

“Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3”

Ayrıca Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci (seviye 3 ve 4) mesleklerinin de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesini edinmesi gerekiyor.