AYŞİN SEÇİL GEZER

Hububat üreticisi açısından iyi geçmeyen bir sezonun geride kaldığını belirten Darcan, “Verimler düşük. Sap da zayıf ve balya sıkıntısı var. Çok iyi bir sezon değildi. Sezon ortasında yağmurların yağması sıkıntılı bir süreçti. Rekolte beklentilerin altında kaldı. Fiyat açısından baktığımızda ise diğer yıllara göre verilen fiyat iyiydi. Geçen yılki fiyatlara %12 artış yansıtıldı. Fiyat güzel. Ama döviz kurunda yükseliş girdileri %30 civarında arttırdı. Gelen zamlara göre fiyat düşük kaldı. Ekim sezonunda artışları yakından hissedeceğiz. Mazot, gübre ve ilaçta müthiş bir artış var. Yeni sezonda bunlar karşımıza çıkacak.” dedi.

VATANDAŞIN ELİNDE ÜRÜN KALACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Hüseyin Darcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çimlenmeden dolayı TMO ürün almıyordu. Bu sorunu çözdük. TMO ile görüşmelerimiz oldu. Şu anda çimlenmedeki %4 oranı %10’a çıktı. Yemlik sınıfından alacaklar. Ufak bir fiyat düşüşü yaşandı. Söz konusu oran geri çevrilenler için iyi bir rakam. Vatandaşın elinde ürün kalacağını düşünmüyorum.”

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ AÇISINDAN SIKINTI GÖZÜKMÜYOR

Açıklamasının sonunda ayçiçeği üretimine değinen Darcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda ayçiçeği üretimi açısından her hangi bir sıkıntı gözükmüyor. Yağışların zamanında meydana gelmesi faydalı oldu. Ancak hasat sezonuna daha belirli bir zaman var ve neler yaşanacağını kestiremeyiz. Çeltikte de sıkıntımız yok. Örtü altında değiliz, doğaya müdahale etme şansımız yok. Aşırı sıcaklar ayçiçeğini etkiliyor.”