GİZEM GÖRÜR

90’lı yıllarda özlediğimiz her şeyi içinde bulunduran bir ortam arayışı bu kadar artmışken, Keşan’da 90’lı yıllar konsepti ile açılmış, işletmeciliğini İsmail Uslu ve eşi Tuğçe Uslu’nun yaptığı 90’lar Cafe Keşan, Keşanlılar tarafından yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

İsmail Uslu, 90’lar konseptini birebir uyguladığı kafe ile ilgili şunları söyledi:“Keşanlıyım, Şabanmeralıyım. İlkokuldan beri bu işlerin içindeyim. Ufak da olsa daha önce kendi işlerimi yaptım ama asıl bu güne kısmetmiş. Konsept bir kafe açmak eskiden beri hayalimizdi.”

90’LARDA HER ŞEY ÇOK FARKLIYDI

Teknolojinin insan ilişkilerini kısıtladığını belirten İsmail Uslu, “90’lar çok uzun bir dönemi kapsıyor. 90’larda doğan çocuklar da o dönemi yaşadı. 70’lerde doğanlar da 90’ları yaşadı, 80’lerde doğanlar da o dönemi yaşadı. Ben 85 doğumluyum. O yılları çok özlüyorum. 90’larda her şey çok farklıydı. Çok da güzeldi. Teknoloji bu kadar ilerlememişti. Teknoloji insan ilişkilerini inanılmaz derecede kısıtladı. Fakat o dönemler, son dönemlermiş uzun muhabbetlerin edildiği. Şimdi kimse kimseyle sohbet etmiyor. Akıllı telefonlar insanların birebir iletişimine bile engel oluyor.” dedi.

‘DELİ CESARETİ’ DEDİLER

Konsept kafeyi açmaya karar verdiklerinde bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediklerini belirten Uslu, “Çok iyi tepkiler aldım Keşanlılardan. Bu kafeyi ilk açmaya kalktığımda insanlar ‘Deli cesareti’ dediler. Sokak ara sokak dediler. Ama konsept farklı olunca ilk günden itibaren çok güzel çalıştık. Beklenilenden fazla ilgi gördük. Çok güzel yorumlar aldık. 70 yaşında müşterilerimiz var. 90’ları yaşamak için burada vakit geçirmeyi seviyorlar. 90’lı yılları kaçırmış gençler de buraya geliyor. İlkokul öğrencileri de ilgi gösteriyor, 70 yaşında müşterilerimiz de ilgi gösteriyorlar.” şeklinde konuştu.

KISTIRMALI LOKUMU GÖRÜNCE GÖZLERİ DOLANLAR VAR

“Konsept Kafenizin en önemli özelliği olan kıstırmalı lokumunuza tepki nasıl oldu?” şeklindeki soruya yanıt veren Uslu, şunları söyledi: “Kıstırmalı lokumu görünce ağlayan bile oldu. Bizim çocukluğumuzda çikolatalar, cipsler bisküviler çok yoktu. Biz geçim sıkıntısı olan bir ailede büyüdük. Şimdi çayın yanında ikram olarak gelen kıstırmalı lokumumuz için biz çocukken ağlardık. Kıstırmalı lokum 90’ların en unutulmaz akıllarda kalan ayrıntılarından birisiydi ve biz kafemizde uygulamazsak olmazdı gibi. Gelenler ikram için kıstırmalı lokumu görünce gülümsüyor. Gözleri dolan var, lokumu görünce dalıp giden var. Fotoğrafını çeken var. Güzel tepkiler alıyoruz lokumdan.”

MÜZİKLERİ DE 90’LARA UYARLADIK

Müziklerin de 90’lardan seçildiğini kaydeden Uslu, “Biz sadece kafenin dizaynını 90’lara göre yapmadık. Müzikleri de 90’lara uyarladık. Sürekli 90’lar çalıyor kafemizde. O yılların müzikleri de başkaydı. Biz konseptimizi bozmamayı düşünüyoruz. Tepkiler bizi çok mutlu etti.” dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINI, 90’LARI TANITMAK İÇİN BURAYA GETİRİYOR

İsmail Uslu, 90’lar Cafe’nin her yaştan müşterinin ilgisini çektiğini söyleyerek, şöyle devam etti: “2005 doğumlu bir ilkokul öğrencisini annesi getiriyor. Çocuğuna yaşadığı dönemi yaşatma imkanı bulabiliyor. Anlatmaktan daha iyi ve kolay oluyor göstermek. Oturuyorlar, ‘bak bu babanla bizim şarkımızdı’ diyor. Bizim kızımız Eylül, 6 yaşında yan tarafta duvarda asılı kasetleri görüp bana ne olduklarını sormuştu. Küçük çocuklar kasetlerin ne olduğunu bilmiyor. Dönem öyle değişti. Burada gördüklerinde ilgisini çekiyor. Atmosferi yaşama imkanına sahip oluyorlar. Aileler çocuklarını buraya getirip kıstırmayı gösteriyor, müzikleri dinletiyor, fotoğrafları gösteriyor.”

 

90’LARIN RUHU BURADA

Kafeye her gelindiğinde başka bir şeyin dikkat çekebileceğini belirten Uslu, “90’ların ruhu burada. Kafemize her geldiğinizde farklı bir şey gözünüze çarpabilir. Her açıdan farklı bir anı barındırıyor dükkanımız. Eski tip telefonlar, eski tip siyah beyaz televizyon, bakır eşyalar, kıstırma, eski sanatçılarımız, gramofon, eski teypler, eski radyolar, altın telefon rehberi, ansiklopediler. Müzikler ile de birleştiğinde sanki 90’larda yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

SOKAĞIMIZI DA KONSEPTİMİZE UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kafenin bulunduğu sokağı da konsepte uyumlu bir hale getirmek için çalıştıklarını ifade ederek devam eden İsmail Uslu şunları söyledi: “Biz her kesime hitap edebiliyoruz. Konseptimiz 70 yaşındakileri de çekiyor, öğrencileri de çekiyor. Belediye ile de bir çalışma içerisindeyiz. Sokağımızı da konseptimize uydurmaya çalışıyoruz. 90’lı yılların düğünlerde kullanılan renkli ampüllerini sokağımıza uygulamak gibi bir düşüncemiz var. Işıklandırma sistemi de tamamlandığında daha da konsepte uyumlu bir ortam oluşacak. Esnaf da müsaade ediyor. Sokak da trafiğe kapalı olduğu için herhangi bir engel de söz konusu değil.”

ÇAĞIMIZIN KARMAŞIKLIĞINA VERİLEN KÜÇÜK BİR MOLA OLSUN

Kafeye geldiğinde gözleri dolan insanların bile olduğunu belirten Uslu, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “İnanın kafeye gelip gözleri dolan insan gördüm. Teknolojinin gelişmesinden önce insanlar birbirine zaman ayırabiliyordu. Biz de elimizden geldiğinde 80 m2 bir alan içerisinde 90’lar ruhunu yaşatmaya çalışıyoruz. Ben isterim ki burada çaydan çok Türk kahvesi içilsin. Uzun sohbetler edilsin. Gelenler, akıllı telefonlarına kilitlenip anı kaçırmasın. Çünkü zaten ömrümüz böyle geçiyor. Burası çağımızın karmaşıklığına verilen küçük bir mola olsun.”