AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 19.30 sıralarında Çamlıca Kültür Evi Önünde düzenlenen geceye; Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Bocuk Gecesi’nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu, bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağı varsayılıyor. Türk halk kültürüne ait gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını "Bocuk geliyor" diye korkutuyor. ‘Bocuk’ diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, "Bocuk Karısı"nın kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği önderliğinde düzenlenen gecede, beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, vatandaşlara kabak tatlısı ikram etti.

Sahne gösterileriyle başlayan gecede, katılımcılara kabak tatlısı ikram edildi.

KÜLTÜR GECESİ YAŞIYORUZ

Bocuk Gecesi hakkında bilgi veren Mustafa Helvacıoğlu, “Bocuk geleneği Çamlıca köyünde uzun yıllardan beri yaşatılıyor. Bu sene 13.’sü gerçekleştiriliyor. Bu kültür değerimizi Çamlıca köyünde yaşatıyoruz. Burada kıyafetlerini giyen misafirlerle kültür gecesi yaşıyoruz. Bu gecenin ana teması kabak tatlısı. Yılın en soğuk gecesinde kabak tatlısı yemeyenler için o kış olumsuz geçer. Bocuk Gecesi Balkanlardan geliyor. Tescilini aldığımız bu gecenin UNESCO’ya da aday.” dedi.

UNESCO KÜLTÜR MİRASI OLMA YOLUNDA İLERLEYECEK

Daha sonra söz alan Hacıoğlu, şunları söyledi:“Bocuk bin yıllık bir Türk geleneğidir. Bu gelenek korkmaktan ziyade korkutmak üzerine kurulmuş. Kültür bizim kültürümüz. Ulusal envantere de bocuğu işlersek eğer Kırkpınar ve Ebru gibi UNESCO kültür mirası olma yolunda ilerleyecek ve buraya gelenlerin sayısı artacaktır.  Bu yıl itibarıyla Bocuk Gecesi’nde dağıtılan kabak tatlısı milli yiyecek olarak anılmalı.”

BOCUK GECESİ 2014 YILINDA MARKA TESCİLİ YAPILDI

Program Köy Muhtarı Arif Büyükyatıkçı’nın konuşmasıyla sürdü. 

Büyükyatıkçı, şöyle dedi: “Geleneksel Bocuk Gecemize hepiniz hoş geldiniz. Bocuk Gecesi 2014 yılında marka tescili yapıldı. Aynı zamanda kutlanması gereken il envanterine alınmıştır. Amacımız Ulusal Kültür Mirasına aldırmaktır. İşlemlerde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu gecede gördüğüm kadarıyla bayramlarda bile gelemeyen Çamlıcalıları görüyorum. Bocuk Gecemizi ileriki yıllarda yapılması için köyümüzdeki konutların bakımlı olmasına dikkat etmeliyiz.”

Çamlıca Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Tahir Demirel ise geceye katılanlara teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından ise sokaklara çıkan yüzleri boyalı gençler, pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu. 

Bocuk Gecesi, DJ performansı ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.