Bülent Saylam

Geçmişi anlatırken, bugünü belgeler ve gelecek için hayal etmemizi kolaylaştıran, kentin geleceğine dair senaryolar sunan, yüzbinlerce insanın rengini, görüşünü, kente dair tasvirini içine çeken, sindiren mekânlar, yani Kent Müzeleri. Birçok kişiye göre farklı anlamlar yükleyen kent müzeleri yeri için de, kentlerde simge olan, hafızalarda yer etmiş, hikâyesi kentliyi ezmeyen, bölmeyen mekânlarda kurulması öngörülür. Çünkü kent müzesi aslında diğer müzelerden farklı olarak kentliyi birleştiren, farklı unsurları bağlayan bir halat işlevi de görmesidir.

İstatistiklere göre Türkiye’de 37 merkezde 177 adet özel müze var ve yılda 7,5 milyon kişi müzeleri ziyaret ediyor. Bugünlerde Keşan’da sosyal medyada popüler bir facebook sayfası olan KEŞAN (ZERLANİS) de bir Kent Müzesi özelliğinde hem de Dijital bir Kent Müzesi.

KEŞAN’A KENT MÜZESİ KURULMASI

KEŞAN (ZERLANİS) facebook sitesinin sahibi İstanbul’da yaşayan Keşanlı Hasan Çelik yakın zamanda facebook paylaşım sitesinde Keşan’a Kent Müzesi kurulması için bir girişim başlattı ve KEŞAN ZERLANİS’in yanında Keşan Kent Müzesi adlı bir facebook grubu da kurdu. Grubun amacı yukarıda da belirtildiği gibi Keşan’a bir Kent Müzesi’nin kazandırılması. Çelik, bununla ilgili gerekli mevzuatları bu grupta paylaşıyor konuya dikkat çekiyor.

KEŞANLI HASAN ÇELİK’İN KEŞAN (ZERLANİS) SİTESİNE İLGİ ARTIYOR

1966 yılında babasının iş nedeni ile ailece gittikleri İstanbul’da doğan Hasan Çelik, yedi aylıkken yine Keşan'a taşınmışlar. İkisi kız 3 kardeş olan Çelik’in çocukluğu İspat Camii Mahallesinde bir gecekonduda geçmiş. Kurtuluş İlkokulu; Atatürk Ortaokulu ve Keşan Lisesi’nden sonra Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu Elektrik bölümünü bitiren Çelik, askerliğini yaptıktan sonra iş bulmak amacıyla İstanbul’a taşınmış. Burada çeşitli gazetelerde ve fabrikalarda tekniker olarak çalışan Hasan Çelik, halen İstanbul’da sanayi tipi elektrik işleri yapıyor.

Çelik, 2009 yılında oluşturduğu facebook sitesini, yıllar önce ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Keşan Şubesi’nde eski Keşan fotoğraflarının sergi ziyaretinden sonra esinlendiğini ve özellikle 2014 yılının sonbaharından bugüne kadar Keşanlılar tarafından siteye çokça fotoğraf yolladığını site açısından güzel bir gelişme olduğunu ve bundan dolayı da mutluluk duyduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Çelik, gelen fotoların hepsinin ayrı bir hikâyesi olduğunu ve paylaşılan fotoların geçmişin bugüne yansıtılması açısından bu sitenin böyle bir görev üstlendiğini söylüyor. Zerlanis isminin de çokça sorulduğunu ifade eden Çelik, Zerlanis’in ilk çağlarda Keşan’ın ismi olduğunu ve bu anlamda eski ve yeniyi bir arada yaşatmak için iki ismi kullandığını her seferinde soranlara açıkladığını ekliyor. Hasan Çelik, Keşan’a bir Kent Müzesi’nin kurulması için yetkililerin gerekli girişimleri yapmasını istiyor.

Burada bu sitede bulunan bazı fotolar aşağıda hikâyeleri ile yer alıyor. Daha çok foto görmek için, bugün itibariyle 3206 üyesi olan KEŞAN (ZERLANİS) https://www.facebook.com/pages/KEŞAN-ZERLANİS/142369686648?fref=ts,

facebook adresini ziyaret edebilirsiniz, Keşan Kent Müzesi’nin facebook adresi de şöyle:

https://www.facebook.com/groups/kesankentmuzesi/?fref=ts