Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği (KORUDER) ile Çamlıca Muhtarlığı’nın işbirliğinde, Trakya Üniversitesi’nin de katkılarıyla 10 Ocak Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek olan “Bocuk Gecesi” etkinliğinin programı belli oldu.

Çamlıca Kültür ve Sanat Evi’nde saat 19.30’da başlayacak olan etkinlik Çamlıca Muhtarı Arif Büyükyatıkçı’nın açış konuşması ile başlayacak. Ardından Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve KORUDER Başkanı Ersun Sezay Karani’de kısa birer konuşma yapacak. Etkinliğin daha sonraki programı ise şöyle: 19.45-20.00: Kabak tatlısı ve lokma ikramı, 20.00-20.30: Kostüm hazırlığı, 20.30-21.00: Antik Yeni Yıl Ritüeli ve eğlence, 21.00-21.30: Fener alayı ve ev korkutması, 21.30-22.00: Ateş başı korku hikâyelerinin anlatımı, 22.00-23.00 Bocuk Partisi.

OTOBÜS KALDIRILACAK

Bu arada yarın akçam Çamlıca’da gerçekleştirilecek olan Bocuk Gecesi etkinliğine katılmak isteyen Keşanlılar için otobüs kaldırılacak. Cumartesi akşamı Keşan Belediyesi’ne ait büyük ve küçük otobüs olmak üzere 2 araç; saat 17.30’da Belkop minibüs duraklarından, saat 18.00’de Hükümet Konağı karşısından hareket edecek.

BOCUK GECESİ NE?

Orta Çağ'dan kaldığı belirtilen Bocuk Gecesi'nin, Hıristiyanların “Bojic” adetleriyle ilişkisi bulunmuyor. Türk halk kültürüne ait olan gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış Mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını “Bocuk geliyor” diye korkutuyor. “Bocuk” diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, “Bocuk karısının” kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor. Bocuk Gecesi'nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.