AYŞİL SEÇİL GEZER

IPA-Interren Sınır Ötesi İş Birliği Programı Bulgaristan-Türkiye 2014-2020 programı dahilinde, Avrupa Birliği Bakanlığı'nca desteklenen Sosyal Kalkınma ve Entegrasyon İçin Sivil Girişim Derneği liderliğinde, Çamlıca Köyü Muhtarlığı ortaklığı ile yürütülen Ressamın Yolu Projesi kapsamında köyde kültür ve sanat festivali gerçekleştirildi. Saat 17.00'de, Çamlıca Köyü Kültür ve Sanat Evi'nde başlayan etkinliğe Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Çamlıca Köyü Muhtarı Arif Büyükyatıkçı, Proje Yöneticisi Kremena Kyoseva, Türk ve Bulgar ressamlar, fotoğrafçılar ve vatandaşlar katıldı.

Proje Danışmanı Nazife Ahmedova, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Projenin içerisinde her ülkeden 4'er ressam ve 3'er fotoğrafçı çalıştı. Eserleri farklı bölgelerdeki sergilerde tanıtılacak. Bu sergiler İstanbul, Edirne, Sofya ve Haskovo'da açılacak. Bu bölgeyi tanıtmak amacıyla sergiler yapılacak. Amaç bu bölgeyi tanıtmak, daha fazla turist gelmesini sağlamak ve yeni kültür rotaları oluşturmak." dedi. Proje kapsamında Bulgar ve Türk ressam ile fotoğrafçıların eserlerinin yer aldığı sergi açılarak, ziyaret edildi. Bulgaristan Yani Popov Trakya Korosu ise Çamlıca Köyü Kültür ve Sanat Evi bahçesinde konser verdi. Koro daha sonra köy meydanında Bulgarca şarkılar eşliğinde vatandaşların da katılımıyla dans gösterisi sergiledi.

Festival kapsamında köydeki bir salonda Bulgaristan Kukeri Festivali'ne de katılan yerel halk dansları topluluğu gösteri düzenledi. Dansçılar hayvan postları giyerek, sahnede yerel dökülen buğdaylar ve edilen dualar eşliğinde bereketli bir yıl olması için dans etti. Daha sonra ise senaryosu yerel korku hikayelerinden esinlenerek Billur Ocak tarafından yazılan ve Epik tiyatro ekibi tarafından canlandırılan 'Kara Nine' ve 'Ölü Gelinler' adlı tiyatro oyunu ile dans gösterisi sahnelendi. Festivalin ardından Bulgar misafirlere bir restaurantta Keşan'ın meşhur 'Satır Eti' ikram edildi.