Tarkan Suçıkar ilk kitabını yayımladı:

“Emir Timur Yıldırım Bayezid”

Bülent Saylam

 

İlk, orta ve liseyi Keşan’da okuyan Tarih Öğretmeni Yazar Tarkan Suçıkar’ın araştırmalarına dayanan ilk kitabı “Emir Timur Yıldırım Bayezid” Ocak 2015’in ilk haftasında okurlarıyla buluştu. Kripto yayımevinden yayımlanan, yayın yönetmenliği Ümit Çıkrıkcı, düzeltisi Çiğdem Şentürk’e ait kitabın kapak tasarımını ise Kripto Tasarım ekibi yaptı.

EMİR TİMUR YILDIRIM BAYEZİD

“Emir Timur Yıldırım Bayezid” kitabının yazarı Tarkan Suçıkar, kitabı hakkında şu bilgilere yer verdi: “Çalışmanın amacı, Osmanlı tarih yazarlarının kendilerinden olan Yıldırım Bayezid ile düşman ve öteki konumunda olan Timur'a nasıl baktıklarını ortaya koymaktır. Bu araştırma yapılırken mümkün olduğunca Osmanlı tarihçilerinin değerlendirmeleri Bizans, Timurlu, Batılı, Arap, Anadolu beylikleri ve Ermeni tarihçilerin yazdıkları ile karşılaştırılmış, bu şekilde Osmanlı tarihçilerinin algısı netleştirilmeye ve diğer kaynaklarla algı hususundaki farklılıklar-benzerlikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmamızın başında tarih araştırmalarında algı çalışmalarının önemi ve zorluğu üzerinde durulmuş, ardından kullanılan kaynaklar ve araştırma eserler kısaca tanıtılmış, Bayezid-Timur çatışmasının tarihsel arka planı açıklanmış, akabinde karşılaştırmalı olarak kaynakların Bayezid ve Timur algıları olumlu, olumsuz algı ve ortak meselelere bakış başlıkları altında üç bölümde incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda Osmanlı kaynaklarının olumlu bir Yıldırım Bayezid algısı çizmelerine karşın yeri geldiğinde çeşitli vesilelerle eleştirilerde bulundukları, kaynakların Timur algısının ise genel olarak olumsuz olmasına rağmen diğer yabancı kaynaklarla kıyaslandığında daha mutedil olduğu kanaatine varılmıştır.”

ATATÜRK’ÜN TİMUR SEVGİSİ

Yazar Suçıkar, kitapla ilgili verdiği bilgilerden sonra Atatürk’ün Timur’a hayranlık beslediği ve kendisine örnek aldığı bir lider olduğunu da ekliyor. Atatürk’ün Timur hayranlığına örnek olarak da şunları söylüyor: “Atatürk, Timur hakkında bir de piyes yazmış ve bunu Afet İnan’a dikte ettirmiştir. Hocanın kendi arşivinde sakladığı bu piyes ile ilgili bir anısını Afet İnan şu şekilde aktarmıştır:
‘Atatürk bu piyesi yazdırırken hep Timur’u konuşturdu. Paşam piyeste hep Timur konuştu, diğer şahıslar konuşmayacak mı diye sorunca, Atatürk’ün cevabı Timur varken başka kimse onun karşısında konuşabilir mi?’ olmuştur. Atatürk, 23 Ocak 1923’te Bursa Sultani Mektebinde kadın ve erkek öğretmenlere güzel bir kadın-erkek dayanışması olarak Emir Timur ve karısını örnek göstermiştir.”

TARKAN SUÇIKAR KİMDİR

1975 yılında Kayseri/Bünyan’da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Keşan’da tamamladı. 1992 yılında Keşan Lisesi’ni bitirdi. 1993 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi. 1997 yılında mezun oldu. 1998 yılında Edirne’nin Meriç ilçesinde eğitim-öğretim alanında çalışma hayatına başladı. 2002 yılından bu yana çalışma hayatına İstanbul’da devam eden yazar eğitim yöneticiliği görevini ifa etmektedir. Yazar geçen yıllar içerisinde Timur tarihi araştırmalarına aralıksız devam ederek, 2013 yılında araştırmalarını akademik bir şekilde devam ettirebilmek için İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yüksek Lisans programına girdi. Yüksek Lisans’ını 2014 yılında “XV.-XVII. yüzyıl Osmanlı Kaynaklarında Yıldırım Bayezid ve Timur Algısı” isimli teziyle tamamladı. Yazar evli ve Göktürk Tarkan ve Aybüke isminde iki çocuk babasıdır.

Özellikle Erken Dönem Osmanlı ve Timurlu tarihine ilgi duyan yazar çeşitli dergiler ve internet sitelerinde makaleler ve yazılar yazmakta, çeşitli konularda konferanslar vermektedir. Yazar hâlihazırda Timur’un doğumundan tahta çıkışına kadar geçen süre içerisinde gelişen olayları konu alan tarihî bir roman üzerinde çalışmaktadır.