Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Nurettin Alparslan, 03-09 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle değerlendirilecek olan Organ Bağışı Haftası” nedeniyle, dün, bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Alparslan, hastane kapsamında bir organ bağışı bürosunun bulunduğunun altını çizerek, “Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar, büromuza başvurabilir. Bu talepler alındıktan sonra Edirne’deki merkeze bildiriliyor. Edirne de teknik bilgileri, ülke genelinde organ nakli gerçekleştiren sağlık kuruluşlarına iletiyor.” dedi.

“BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HASTA YAKINLARINA, ORGAN BAĞIŞI TEKLİFİ GÖTÜRÜYORUZ”

Geçen temmuz ayından itibaren, Keşan Devlet Hastanesi’nde 2’nci Seviye Yoğun Bakım Servisi’nin de hizmete girdiğinin altını çizen Nurettin Alparslan, bu serviste tedavi görüp de beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarına organ bağışında bulunulması konusunda teklifte bulunulduğunu ifade etti. Alparslan, şöyle dedi: “Hastaların beyin ölümünün gerçekleştiği, bu konuda oluşturulan komisyon raporuyla belirleniyor. Komisyonun başkanlığını Edirne’den bir uzman hekim yapıyor. Birçok tahlil ve tetkiklerin ardından İstanbul’daki organ nakli yapan kurumların da görüşü alınıyor. Bu sayede beyin ölümünün kesinleştiği, çifte raporla belirleniyor. Ardından kanuni prosedürler uygulanıyor. Savcılık ve hasta yakınlarından alınan iznin ardından, organ nakli bağışı gerçekleşiyor. Temmuz ayından bugüne kadar geçen süre içerisinde yoğun bakım servisinde beyin ölümü gerçekleşmiş iki hastamızın yakınları organ bağışında bulunulmasını kabul etti. Ancak, hastaların ömrü yetmediği için, organları çıkaramadık. Biz her şeyi hazırladık ama aileler geç karar verdiği için alınan izinlere rağmen organ naklini gerçekleştiremedik.”