Psikiyatri Uzmanı ve Psikoterapist Uzm. Dr. Murat Volkan Balcı Güneş Işığı ve Depresyon ilişkisi konusunda uyarılarda bulundu. Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi’nde görevli, Psikiyatri Uzmanı Dr. Balcı, açık havada yürümenin ve güneş ışığının depresyondan korunmak için çok önemli olduğunu kaydetti.

Güneş ışığının serotonin hormonu ve D vitamini üretilmesindeki rolüne dikkat çeken Balcı, “Güneşin kendini az göstermeye başladığı kış aylarında güneş ışığının ruh sağlığımız üzerine olan etkileri var. Bildiğimiz üzere,  hayat güneş ışığından alınan enerji ile başlar ve devam eder. Güneş ışığı sadece bitkilerin büyümesini, yeryüzünün ısınmasını sağlamakla kalmaz, vücudumuzda Serotonin ve D vitamini gibi önemli hormonların üretilmesinde de rolü vardır. Halk arasında mutluluk hormonu olarak tabir edilen Serotonin güneş ışığı etkisiyle salınır ve bizlere yaşama enerjisi verir. Yapılan çalışmalar depresyonda olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu ortaya koymuştur. Tedavilere cevap vermeyen depresyonların bazılarında D vitamini eksikliği tespit edilmektedir. D vitamini güneş ışığı ile ciltte üretilir ve balıketi ile süt ürünlerinde bulunmaktadır.” dedi.

DEPRESYONUN BİR ÇOK BELİRTİSİ OLABİLİR

Depresyonun bir çok belirtisinin olabileceğine değinen Balcı sözlerine şu şekilde devam etti: “İlgi kaybı, zevk alamama, çökkünlük, kederlilik, umutsuzluk, uykuda artış veya azalma, yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, iştahsızlık veya iştah artışı, dikkat toplamada güçlük, hareketlerde ağırlaşma veya yerinde duramama gibi nedenler depresyonun belirtisi olabilir.”

ÖNCELİKLE GÜVENDİĞİNİZ BİR UZMANA BAŞVURMANIZ GEREKİYOR

Depresyondan korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında önemli bilgiler veren Balcı sözlerini şu şekilde tamamladı: “Günde 15-20 dakika güneş ışığı almak, mümkünse sabah saatlerinde, her gün 30 dakika açık havada yürümek, günde 7-8 saat düzenli uyumak, işlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmak, işlenmemiş doğal besinleri tüketmek, kendinize zaman ayırmak en önemli depresyondan korunma yollarıdır. Ayrıca depresyonda isek, öncelikle güvendiğiniz bir uzmana başvurmamız gerekiyor. Depresyon tedavisinde ilaç, psikoterapi, ışık tedavisi, akım tedavileri gibi seçenekler mevcuttur. Sahip olduğunuz depresyon çeşidi ve sizin durumunuza göre uygun tedavi seçeneğini uzmanınız ile kararlaştırabilirsiniz.”