Ramazan bayramı geldi… Ramazan geliyor, nasıl beslenelim; iftarda, sahurda ne yiyelim derken bu ay bitti bile. Bayramın tatlı telaşı şimdiden hepimizi sardı. Oruç tutanların 1 ay boyunca yeme içme dengesi farklılaştığı için bayramı, normal günler için bir geçiş aşaması olarak da görebiliriz.

Öğünleri atlamayın

Ramazanda uzun dönem açlıkla beraber yavaşlamaya geçen metabolizmanı eski rutinine döndürmek için, tekrar öğün düzeninizi oturtmanız gerekiyor. Özellikle kahvaltı öğünü, atlamamanız gereken öğünler arasında ilk sırada yer alıyor. Çünkü kahvaltı öğünü, gün içerisindeki enerjinizi düzenlemeye yardımcı olduğu gibi, sonraki öğünlerde oluşabilecek iştah ataklarınızı da önlemeye destek olacaktır.

Tatlılar

Bayram denildiğinde akla ilk gelen şey tabi ki de tatlı! Peki, bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak mı gerekiyor? Aslında her bireyin günlük alacağı enerjinin %5-10’u kadarının bu gıdalardan gelmesinde hiçbir sorun yok. Ancak sağlık koşullarına göre özellikle diyabet, tansiyon hastalarının bu konuda özellikle dikkatli olmasında fayda var. Tatlılar konusunda tercihiniz her zaman hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Ayrıca 1 dilim baklavanın ortalama 250 kalori, 2 madlen çikolatanın ortalama 50-60 kalori, 2 adet lokumun da 62-70 kalori civarında olduğunu unutmayalım.

İçeceklere dikkat

İçecekler masum görünebilir, fakat farkında olmadan gereksiz kalorileri içeceklerle alıyor olabilirsiniz. Özellikle meşrubatlar, gazlı içecekler gizli kalori kaçakları arasında yer alıyor. Bu yüzden özellikle şekersiz gazlı içecek/meşrubatları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Ağır yemeklere dikkat

Bayramda tercihleriniz her zaman kızartmalar, çok tuzlu, çok şekerli yemeklerden uzak durmak şeklinde olmalı! Bunun yerine sebze ağırlıklı, kalsiyumdan zengin, kızartma yerine haşlama/ ızgara/ buharda pişen yemeklerin olduğu bir beslenme tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kilo kontrolünde problem yaşayabilirsiniz.

Lif tüketimi önemli

Ramazandaki beslenme düzeni, maalesef bağırsaklarınızı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden normal rutine döndüğünde mutlaka liften zengin beslenmeye özen göstermelisiniz. Bayramla beraber artacak öğünlerde, porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Bununla beraber probiyotik takviyesi de bağırsaklarınızı mutlu edecek faktörler arasında yer alıyor.

Vücudunuzu susuz bırakmayın.

Ramazan ayında vücudumuz maalesef ihtiyacı olan suyu tamamlayamıyor. Bu yüzden bayramla beraber, önceliklerinize koymanız gereken konulardan bir diğeri de su tüketimi! Günlük minimum 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bununla beraber bayramla ikram edilen çay kahve tüketimlerinde de dikkatli olmakta fayda var; unutmayın bu içecekler vücudunuzda ki suyun atımını tetikliyor. Bu yüzden ilave su takviyesi yapmanız gerekiyor.

Uyku

Ramazan ayı boyunca iftar ile sahur arasını birleştirip,uyumadıysanız, o zaman bayram ile ilk işiniz uyku düzeninizi tekrar olması gereken aralıklara çekmek olmalıdır. Özellikle saat 23:00 ile 04:00 arası uyuyor olmak, hem bağışıklığın desteklenmesine, hem de iştah hormonlarının dengede kalmasına fayda sağlıyor. Bu sayede sağlığınıza destekçi olup aynı zamanda kilo yönetiminize de fayda sağlayabilirsiniz.

Herkese sağlık dolu, mutlu bayramlar dilerim.