GİZEM GÖRÜR

Açıklamasına, “Keşan Devlet Hastanesi’nde canla başla görevlerini icra etmeye çalışan sağlık çalışanlarına kurum yöneticilerinin destek olmaları, motivasyonlarını arttırıcı girişimlerde bulunmaları gerekmekte iken, bir takım hesapların görülmesi adına, hakkaniyetten uzak ve had bildirmek amaçlı soruşturma başlatıldı.” Diyerek başlayan Turhan, şunları söyledi: “Kararın daha soruşturma başlamadan alınmış olduğunun rapor okunduğunda kolayca anlaşılabileceği bu tahkikatlarda, iki yılı aşkın süredir hastanede yaşanan onur kırıcı, küçük düşürücü ve personeli rencide edici davranışları misyonu gereği her mecrada dillendiren hatta hastanede gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla Keşan kamuoyuna duyuran sendikamızın ve temsilcilerinin hedef alındığı görülmüştür. Bu yıldırma girişimleri kapsamında ilk olarak, yıllarca çalıştığı kuruma fedakarca hizmet etmiş, hastane çalışanlarınca sevilen ve sayılan hemşire Fethiye Yıldız hedef alınmıştır. Süpervizör nöbeti esnasında hem koordinasyon görevini yürüten, hem de yoğun olan birimlerde aktif olarak tedavi sürecine katılan hemşire hanıma, akla, mantığa ve vicdana sığmayacak bir yaklaşımla bunların hiç birisini yapmadığı ve yöneticilerine karşı sert üslupla konuştuğu gibi gerekçelerle soruşturma başlatılmış ve sonucunda cezai işlem uygulaması karara başlanmıştır. Tarafımızca soruşturma dosyası incelendiğinde ve ilgililerle yapılan görüşmelerde bahse konu üyemizin nöbetinde yapması gereken çalışmalardan çok daha fazlasını yaptığı görülmüş ve birlik genel sekreteri dahil tüm amirleriyle bu yanlıştan dönülmesi söylenmiştir. Fakat ilk yapılan taraf ki anlatımların ilgililerde oluşturduğu ön yargı ve yöneticilerini haksızda olsa koruma psikolojisi sebebiyle bir netice alınamamıştır. Sendika avukatımız sayın Anıl Göksel tarafından Edirne İdare Mahkemesi’ne taşınan söz konusu olayla ilgili, nihayet karar açıklanmış olup, verilen cezanın haksız olduğu belirtilmiş ve mahkeme kararıyla kaldırılmıştır.”

ÜYELERİMİZE VERİLMEK İSTENEN CEZALAR KALDIRILMIŞTIR

Keşan Devlet Hastanesi ve yine aynı yöneticilerin başlattıkları kalite denetimiyle ilgili soruşturmada hakkında bilgilendirmede bulunan Erhan Turhan, “Bu sefer üyelerimiz Muammer Taşkıran, Betül Elmas ve Uzman Doktor Saliha Pehlivanoğlu hedef alınmıştır. Yıllardır Keşan ilçesine hizmet eden ve ilçe halkı tarafından gerek çalışkanlıkları, gerekse kuvvetli sosyal yönleriyle tanınan üyelerimiz günah keçisi ilan edilmeye çalışılmıştır. Özellikle göreve başladığı günden bu yana yoğun bakımlarla ilgili başarılı çalışmalarda bulunan, bu gayretleri sebebiyle Edirne Valiliği tarafından taktir belgesiyle ödüllendirilmiş Dr. Saliha Pehlivanoğlu’nun baş tacı yapılacağına cezalandırılmaya çalışılması, son yıllarda Keşan Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen hekim istifalarını anlamak noktasında bizlere ışık tutmuştur. Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere bu soruşturmalarda teklif edilen cezalar da yapmış olduğumuz savunma ve altını çizdiğimiz hususlar neticesinde idare kurulunda reddedilmiş ve üyelerimize verilmek istenen cezalar kaldırılmıştır.” dedi.

TÜRKİYE’NİN BİR HUKUK DEVLETİ OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR

Erhan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdari makamlar, o makamda oturanlara Allahın bir emaneti olup, idareciler yüksek adalet duygusu, üstün gayret ve çalışkanlık ile birlikte engin hoşgörü sahibi olması gereken insanlardır. İdari soruşturmalar ise bir suçlunun yaratılıp cezalandırmak için kılıf aranacağı mecralar değil; memuru daha iyiye, daha güzele teşvik için varsa bir hatası düzeltmeye vesile olmak için kullanılacak mecralardır. Bu soruşturmalar açılırken ilgililerle yaptığımız görüşmelerde, yanlı ve öç alma dürtüsüyle soruşturma yapılamayacağı, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu, buradaki kararın bir üst merciye, orada da aynı yanlışın devamı halinde idari mahkemeye taşınacağı belirtilmiştir. Buna rağmen koltuğun verdiği güç ve kibirle biz böyle uygun gördük demişlerdir. Şimdi sormak istiyorum; Onca harcanan vaktin, onca motivasyon kırıklığının, çalışanların yaşadığı üzüntü ve döktüğü göz yaşının, bununla birlikte idare mahkemesindeki karar sonucu oluşacak mahkeme masrafları, karşı avukatlık ücreti gibi maddi giderlerin sorumluları hakkında bir şey yapılacak mı? Yaşanan psikolojik süreçlerdeki hakların vebalini ilgililer takdir edecektir ancak vatanına ve milletine yürekten bağlı, ülkemizin sürekli gelişmesi için, imkanları ölçüsünde çırpınan Sağlık-Sen olarak, Edirne Kamu Hastaneleri Birliği’nden talebimiz, bile isteye bu haksız süreci başlatanlardan bu ücretleri kamuyu zarara uğratma kapsamında değerlendirmeleri ve sorumlulardan tahsil etmeleridir.”

TEKRARLANMAMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Turhan sözlerini şöyle tamamladı: “İlimizde kamu hastaneleri yönetimi noktasında kısa süre önce bir değişim gerçekleşti. Görev yaptığı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde herkesin takdirini toplamış, sevilen ve sayılan Uzman Doktor Mustafa İshak Yıldırım ilimizdeki tüm 2. Basamak Sağlık kurumlarından sorumlu olan kamu hastaneleri kurumu Edirne Genel Sekreterliği makamına atandı, kendisine başarı dileklerimizi sunuyoruz. Birliği bünyesindeki tüm tesislerinin yetkili sendikası olarak göreve gelmesinden önce yaşanılan bu süreçler hakkında kendilerine tarafımızca bilgi verilmiş olup, en başta çalışanlar ile yöneticiler arasında oluşmuş ve tamiri mümkün olmayan bu hasar ile ilgili gereğini, akabinde ise yapılacak eğitimler ve toplantılar ile kendisinde var olan adalet duygusunun tüm yöneticilerine sirayet etmesini ve bu tür mobingvari davranışların artık hiçbir sağlık kurumunda tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.”