Deniz Erdoğan Keşan FM’de gebelik ve bebeklikte diş sağlığı konularını işledi

Hamilelikte kalsiyum ve diş kaybı söz konusu değildir

Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Keşan FM’de çarşamba günleri yayımlanan “Bir Nefes Sıhhat Programı” nda dün, gebelerde diş sağlığı ve önemi, bebeklik döneminde diş sağlığı ve sorunları konuları işlendi.

Sunuculuğunu Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Mecbure Yılmaz’ın yaptığı ve saat 14.15’te başlayan programın dünkü konuğu, Keşan Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Deniz Erdoğan oldu.

Programa, kendisini tanıtarak başlayan Erdoğan, kura sonucu Keşan’a tayin edildiğini belirtti. Keşan Toplum Sağlığı Merkezi’ne ilk kez bir diş hekimi atandığının altının çizildiği programda, diş hekiminin bu merkezdeki görevleri şöyle belirtildi: “Keşan’a geldiğim için ben de çok sevindim. Toplum sağlıklarındaki diş hekimliği daha çok, koruyucu diş hekimliğidir. Gebe ve tüm annelerin denetimi, öğrencilere diş sağlığı hakkında bilgi vermek görevlerimizin başındadır. Diş sağlığı problemleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından, <Önlenebilir hastalıklar> grubundadır. Konumuz, özellikle hamilelik olduğu için, bu döneme daha çok önem veriyoruz. Hamilelik boyunca, aileler hiçbir sağlık problemiyle karşılaşmak istememektedir. Bunların arasında diş sağlığı da önemli bir yer tutar. Hamilelikte kalsiyum ya da diş kaybı yaşanacağı konusu yanlıştır. Ancak ağız sağlığında önemli değişiklikler olur. Örneğin, dişler üzerinde plak miktarı artarsa, diş eti iltihabı ortaya çıkar. Bu tablo hamileliğin ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkar. Diş eti iltihabı hastalığı tedavi edilmezse, periyodondist dediğimiz kemik yıkımı ortaya çıkar. Hamilelerde ayrıca hamilelik tümörü gelişimi riski de vardır. Bunlar diş eti büyümelerinin iltihabi lezyonlarıdır. Bunlara diş hekimi tarafından müdahale edilebilir ya da kendiliğinden geçer. Hamilelikte kalsiyum kaybı konusuna gelince, bebek aslında annenin yediği ve içtiği besinleri kullanarak, gelişir. Ancak anne; dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenirse, annenin kalsiyum kaybı mümkün değildir. Bebek, anneden gerektiği kadar kalsiyum alır.”

Daha sonra bebeklerde diş bakımı ve sağlığına değinen Deniz Erdoğan, “Bebekte, dişin çıkacağı bölgede birkaç gün önce huysuzluk, iştahsızlık ve kaşıntı olması normal. Bu şikayetler, diş çıkınca kaybolur. Bebeğin dişli doğması da korkulacak bir durum değildir. Ancak bu durumda bebek dişi yutabilir bu yüzden çekilebilir. Çocuğa düzenli olarak diş kontrolü yapılmalı ve belli aydan itibaren, diş temizliğine titizlikle dikkat etmelidir.” dedi.